Délmagyar logó

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Dócnak luxus az interaktív tábla

Dóc - 15 millió forintjába kerülne Dócnak, ha meg akarná tartani azt a három interaktív táblát, két projektort, három hordozható számítógépet, amelyet iskolája tavaly márciusban pályázaton nyert. Az intézmény ugyanis megszűnt, jogutódja a kistérségi társulás – az eszközök a szegedi Weöresbe kerülnek.
Néhány napja elszállították a dóci iskolából azokat a 2,5 millió forint értékű eszközöket, amelyeket az intézmény az integrált oktatás fejlesztésére nyert. Tavaly márciusban lapunk is beszámolt arról, hogy a dóci iskola közel 14 millió forint uniós pénzt kapott – ebből 2,5 millió forintért három interaktív táblát, két projektort, három hordozható számítógépet és egyéb eszközöket vásárolt.

Csakhogy azóta eldőlt: a település 80 millió forintos hiánya miatt nem tudja tovább fenntartani az iskolát, amely a kistérségi mamutiskola tagintézménye. Utóbbi azt javasolta: a 74 dóci diákot minden reggel iskolabusz szállítsa a 22 kilométerre található szegedi Weöres Sándor Általános Iskolába, majd tanítás után fuvarozza őket haza – de ez a szülőknek nem tetszett. Május végén eldőlt: a Szeged-Csanádi Egyházmegye létesít iskolát szeptembertől Dócon – így a gyerekek nagy része helyben tanulhat tovább. Mivel az önkormányzati törvény előírja, a településnek biztosítania kell a világi oktatást is, Dóc nem mondta fel az együttműködési megállapodást a kistérséggel. Aki világi oktatást szeretne, a Weöresbe járhat, iskolabusszal.

Ide, a kistérséghez tartozó iskolába kerülnek a fent említett eszközök is – erősítette meg Gera Tibor, a szegedi kistérség közoktatási intézményének főigazgatója. – A pályázat szerint ezeket az iskola jogutódjának kell használnia – ami ez esetben a kistérség. Ha nem így lenne, vissza kellene fizetnünk a pályázati összeget, 15 millió forintot – fogalmazott Tóth Margit, Dóc polgármestere. Hozzátette: ha holnap kezdődne a tanév, minden gond nélkül vágnának neki, „ezek luxuseszközök voltak". Bár megnyerte a pályázaton az eszközöket, Dóc csak akkor használhatná tovább azokat, ha 15 millió forintot fizetne – csakhogy 80 milliós forráshiánnyal küzd.

Hova, de hova?

A közelmúltban Kiss-Rigó László megyés püspök szülői fórumon vett részt Dócon. A szülőknek július 15-éig kell nyilatkozniuk arról, szeretnék-e gyermeküket a helyi katolikus iskolába járatni – Tóth Margit információi szerint legalább 50 diák helyben marad. A többiek Balástyára, Ópusztaszerre vagy Szegedre kerülhetnek.

Olvasóink írták

 • 8. escuela 2009. július 09. 10:53
  „A pályázatoknak az a lényege, hogy onnan kell venni, ahol a legdrágább, pár ember keres még rajta. Jó hogy tájékoztattál, neso, hátha van esélye a dóci iskolának az elvitt táblákat pótolni.”
 • 7. neso 2009. július 06. 11:07
  „Nem értem ezt a "drága" interaktív tábla dolgot. Lehet kapni, teljesen magyar, szegedi fejlesztésű interaktív táblát kb. 70-90 ezer forint egy, teljes felszereléssel. Nem értem ezt a 2,5 millió forintot.”
 • 6. escuela 2009. július 02. 21:11
  „Egyetértek larva100 hozzászólásával. Az óvoda miért nem kaphatta meg ezeket ? Petersoft sajnálkozása meg nevetséges!Megint "hol van itt a gyerek"? A pályázatot írók,most már ne élvezzék amiért megdolgoztak,a munka az övék volt, majd az SZKTT hasznosítja! Mutassunk csak jó példát a gyereknek! Biztos megértik hova lettek a székek , a padok, az interaktív táblák, a fényképezőgép, amellyel a sok-sok kirándulást megörökítették.Talán vegyék vissza a pályázaton nyert kirándulások emlékét is!!”
 • 5. larva100 2009. július 02. 17:56
  „1. A dóci óvoda a kistérségben marad, miért nem nála maradnak az interaktív eszközök??? Az nem jogutód?? Az iskola része volt-szülőként tudom-mikor pályázatot megnyerte. Jogilag nem lehetne ezt a lépést megtámadni, de miért tenne jót a kistérség egy leépített leírt intézménnyel. Miért lenne egy dóci óvoda jól felszerelve? Luxus?
  2.Az állami többlettámogatásról amit leírtál, kedves petersoft az nem a kistérségben működő falusi iskolák többlettámogatása, bár elismerem, hogy ez is növeli a kis iskolák költségvetését! De hová kerül a (falusi) kistérségi iskolák többlettámogatás? Már felesleges ebben az ügyben a félretájékoztatás.”
 • 4. petersoft 2009. július 02. 09:51
  „Nem a Szegedi Többcélú Kistérségi Társulás Közoktatási Intézménye és vezetői szüntették meg az iskolát, hanem a dóci önkormányzat. A többlettámogatás az intézményi szinten lévő magasabb osztály létszámokból fakadt, melyet az iskolák egészen biztosan megkaptak (normativ tamogataskent). Az mar mas kerdes, hogy a helyi önkormányzat hiányának megszüntetésére ez nem volt elegendő. Az meg, hogy kihez kerultek, kerulnek a tablak, sajnalatos módon jogi kérdés, nem pedig ésszerűségi. Bárcsak minden az lenne. A dóci iskola jogutódja az kistérségi társulás így az eszközök hozzá kerülnek. A jelenlegi dóci iskola jogilag, sajnos már nem az az iskola aki nyerte a pályázatot, maximum ugyanabban az épületben van, s ugyanazokat a diákokat tanítja. Sajnos.”
 • 3. larva100 2009. július 01. 17:36
  „A Szegedi Többcélú Kistérségi Társulás Közoktatási Intézménye és vezetői azt ígérték a közös igazgatású közoktatási intézmény megalakulása előtt, hogy az oktatási feladatokat helyben kívánja megoldani, melyet lehetővé tesz a nem városi iskolák tanulói után kapott többlettámogatás. Ehhez képest a fennállás óta, az ígéretek ellenére már két falusi iskolát zárt be. A városi iskolák maradtak, a falusi iskolák többlettámogatását pedig nem a helybeli oktatás megtartására fordítják. Pedig nem ezt ígérték. A nevezett interaktív eszközöket nem a Kistérség nyerte, hanem a Dóci Iskola még jóval a Kistérségi Iskola megalakulása előtt. Miért viszi a felszereléseket be a főigazgató Szegedre? Miért nem hagyja a Kistérségi Társulásban maradt Dóci Óvodában? Ott is több dóci használná, mint az az egy-két dóci gyerek, aki szegedre fog utazni, ha fog. Ez csak a jó szándék kérdése. De itt inkább az erőfitogtatásról szól ez a történet. Ha kilép két község az oktatási társulásból, akkor borul a rendszer és lehet gondolkozni a jóval kisebb támogatottságú intézményi társuláson. Ez ám újabb átszervezés. Újabb főigazgató?? Kérdés, hogy mikor kerül erre sor?”
 • 2. escuela 2009. július 01. 15:02
  „Honnan van a pontatlan tájékoztatás? A fent említett pályázatot már akkor megnyerte az iskola ,amikor még a kistérség meg se volt! De az a jó, hogy nekik csak a gyerek a "FONTOS". Akkor talán olyan iskolát(pl.közelebbit) kellett volna felajánlani a szülőknek. A padok, székek is "luxus" Dócnak?Minden évben egy iskola megszűnik a kistérségben? Ki lesz a következő?”
 • 1. idocsidi 2009. július 01. 14:03
  „A cikkre reagálva , megkösszönném a DÉLMAGYARORSZÁG-nak a tájékoztatását.De nem értem, hogy Dócnak luxus, de az iskola segítő kistéségnek nagy segítség. De azért mert kb.,,1 dóci´´ gyerek beszállítása Szegedre az a kistérségnek nem ! Azért meg kösszöném a kistérségnek , hogy az igazság az nem hazugság. Csak nem kell mindig betartani az igéreteket, mert ilyen az egy igazmondó magyar ember.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem bolt az üzlet az állomáson

Szeged - Kiesik a forgalomból, és üresen áll a nagyállomás emeletén hat üzlethelyiség. A Resti… Tovább olvasom