Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Dócon már hisznek a csodákban is

Dóc - Tízszer annyian járnak templomba Dócon, mióta a Szeged-Csanádi Egyházmegye szeptemberben átvette az általános iskola fenntartását – így 63 gyermek továbbra is a településen tanulhat. Reggel elmélkednek, evés előtt imádkoznak. Jövőre Tiszasziget is követi a dóci példát.
„Mert mindnyájan Isten fiai vagytok a Krisztus Jézusban való hit által" – ez a bibliai idézet fogadta tegnap a dóci iskolába érkezőket. Szeptember óta minden nap másik citátum olvasható a bejárati ajtón és a tantermekben – ekkortól katolikus általános iskolaként működik a dóci intézmény.

A település képviselő-testülete február elején, rendkívüli ülésen úgy döntött, nem tartja fenn tovább az iskolát, az önkormányzat mintegy 80 millió forintos hiánya miatt. Szülői értekezletet szerveztek, ahol a Szegedi Kistérség Többcélú Társulása felajánlotta: a 74 dóci diákot minden reggel iskolabusz szállítaná a 22 kilométerre található szegedi Weöres Sándor Általános Iskolába, majd tanítás után hazafuvarozná őket. A szülők többségének azonban nem tetszett a javaslat.

Májusban dőlt el: a Szeged-Csanádi Egyházmegye működteti tovább az iskolát szeptembertől. Közoktatási megállapodást kötött Dóccal, az önkormányzat pedig ingyen átadta az épület fenntartási jogait.

Hittanóra az 5. osztályban. Fotó: Frank Yvette
Hittanóra az 5. osztályban.
Fotó: Frank Yvette

A tantermekben mindenhol olvasható a Tízparancsolat, van külön hittanos faliújság. A menzán, ebéd előtt a diákok körbeállják az asztalokat – és imádkoznak. A tanítás előtt „csendes 15 percet" tartanak: elmélkednek a napi bibliai idézetről.

– Pedagógiai céljaink nem változtak. Küldetéstudatunk annyiban módosult, hogy szeretnénk keresztény értékrendet képviselni. A szülők felé is. Tízszer annyian járnak templomba, mint azelőtt: 30-40-en is vannak a szentmisén – mesél a változásokról Huszka Zoltánné igazgató. Alsóban heti 1 óra a hittan, felsőben csak az tanul, aki akar – most több mint a gyerekek fele. Más tantárgyakban nincs változás. Maradt az összes pedagógus, melléjük két új kolléga érkezett.

Dócon már hisznek a csodákban is - KÉPGALÉRIA Fotó: Frank Yvette

63 diák maradt a tavalyi 74-ből. A csökkenés oka egyrészt a „természetes fogyás": kevesebb az elsős, mint a tavalyi nyolcadikos. Három gyermeket szülei az ópusztaszeri iskolába írattak – ismerteti a helyzetet az igazgató, aki szerint „a csodával határos dolgok történtek itt".

– Örvendetes, hogy helyben tanulhatnak a gyerekek – fogalmaz Tóth Margit polgármester –, a falu meghalt volna az iskola nélkül.

Tiszasziget: jövő szeptembertől

A Szeged-Csanádi Egyházmegye összesen 11 oktatási intézményt tart fenn, óvodákat, általános iskolákat. Ezek közül 5 található Csongrád megyében, Makón, Szegeden, Szentesen, Vásárhelyen – és Dócon. Jövő szeptembertől Tiszasziget is követi a példát. – A képviselő-testület úgy döntött, egyházi fenntartásba adja az általános iskolai képzést – tájékoztatott Bodó Imre polgármester. A település nem lép ki a szegedi kistérségi társulásból – aki nem akarja egyházi iskolába járatni gyermekét, a társulás másik intézményét is választhatja.

Olvasóink írták

 • 8. creaforce 2009. október 17. 19:18
  „Nekem sem tetszik minden amit az egyház művel...Sok " dolognak" köze sincs Jézus tanításaihoz...DE! A mai világban,amikor iskolákat zárnak be, ez az iskola megmenekült!!!És ez tényleg csoda! Mert, ha a "híres mamutiskolakistérségen" múlott volna... A templombajárás csak a hittanosoknak kötelező, a hittan viszont nem kötelező!!!”
 • 7. persona 2009. október 17. 16:58
  „6. ezeket a marhaságokat biztosan nem az angyalok súgják..”
 • 6. flexsnake 2009. október 17. 16:15
  „4. semmi kifogásom ellene ha sátánista egyház veszi át az óvoda vezetését. Így csak még egy egyházi pénzmosoda.... a keresztények hozták a bűnt a világra. Megírta a biblia is.”
 • 5. madártej 2009. október 17. 11:04
  „Helyes. Ki kell vonni az államot innen is, úgysem tud rendes oktatást biztosítani a gyerekeknek.”
 • 4. babocska 2009. október 17. 08:48
  „Nem kell pálcát törni a hitnek az iskolában lévő mivolta miatt.Az unokám is egyházi óvodába jár és a jól menő fejesek is odahordják csemetéjüket a város másik feléből.Sokkal más az egész tanitási rendszer,sokkal normálisabb,jól bánnak a gyerekekkel,szülőkkel.Van tapasztalatom mert a saját gyerekem valaha Önkormányzatiba járt és ég és a föld a kettő között.Ott akkor csak azért jött az óvonő esetleg családlátogatásra,hogy milyen a szekrény sorunk.A gyerek megszökött az óvodából,mert az egyik hazajáró intett,hogy menjenek vele és vagy 3-n mentek is.Ez csak akkor tünt fel nekik,mikor mentünk érte és nem volt sehol.Jött a következő szülő,annak sem.Nem is izgatták magukat rajta,hogy a gyerekek,sehol.De volt olyan is,hogy Tápén vendégeskedő család csemetéje,beállt a sétáló óvodások közé,még megis ebédeltették és lefektették utána.Keresni kezdték,hogy hova lehetet,s valaki ajánlotta nézzék meg az óvodában,hátha ott van.Az egyháziban biztos ilyen nem történik.Az egész személyzet ,a hozzáállás más,de az iskola sem lehet más,s ráfér a nevelés a mai gyerekre.Támogatni kell az ilyen kezdeményezést,nem lehurrogni.!!!”
 • 3. KolompárRómeó 2009. október 16. 18:30
  „Eddig jártak 6-an, most meg kötelező az iskolásoknak is járni.”
 • 2. flexsnake 2009. október 16. 15:39
  „na a szekta....”
 • 1. dodó 2009. október 16. 11:29
  „Nyomulnak a klerikálisok ezerrel.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Terjedőben a vírus és a bizonytalanság

A járványküszöb közelében járunk – jelentette be az országos tiszti főorvos. A megyei szakemberek járványról még nem beszélnek. Tovább olvasom