Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Döglött feketelisták az interneten

Felgyorsult a feketelisták gyártása, szinte nincs is hatóság, amelyik ne adna ki időről időre egyet. A gyakorlatban azonban egyiknek sincs visszatartó ereje, virulnak az ételmérgezés miatt megbírságolt éttermek is. Ez utóbbiak lajstromát az ÁNTSZ tavaly nyár óta nem frissítette.
A hatóságok közül egyedül az APEH negyedévente kiadott feketelistái segíthetnek az állampolgároknak abban, hogy kivel, mely cégekkel ne üzleteljenek. Az adóhivatal negyedévente közzéteszi a legalább tízmilliós adótartozással rendelkező magánszemélyek, és a legalább százmillióval elúszott vállalkozások nevét. A legutolsó, április 27-én, az interneten megjelent lajstrom 1900 – köztük több mint száz Csongrád megyei – magánszemély, és mintegy 500 cég nevét tartalmazza. A fél éven túli adótartozást összegyűjtő 30 szegedi között nem találtunk ismert neveket.

A BAR-lista

A banki feketelista, hivatalos nevén a központi adós- és hitelinformációs rendszer (BAR) 1994 óta működik. Célja, hogy segítse a hitelfolyósítók munkáját, vagyis csökkentse a hitelnyújtás kockázatát. A rendszert a Bankközi Informatika Szolgáltató Rt. (BISZ) üzemelteti, az összes bank és hitelintézet neki jelenti le a rossz adósokat, illetve innen kérnek információt az új adósokról. A rendszer teljesen zárt, csak jogszabályban meghatározott adatok kerülhetnek bele, és csak szigorú szempontok alapján lehet onnan kikérni bármit is. A rendszerbe öt napon alatt kell bevinni minden változást, így az adatbázis naprakész. Az ügyfelek évente egyszer ingyen lekérhetik bármelyik banknál, szerepelnek-e az adóslistán.

A vállalkozásokat könnyebb volt megszámolni és beazonosítani: a 18 Csongrád megyei cég közül csak hét szegedi, és egy kivételével mindegyik felszámolás alatt áll. Olyan nevek szerepelnek a listán, mint a Heavytex Rt., amely három éve bezárt és már az üzemépületeket is lebontották. A többi cég zömmel építőipari, ami azt jelzi, ezen a területen a legkönnyebb belebukni egy vállalkozásba. Tavaly november közepén jelentek meg az első nevek egy másik, újdonságnak számító APEH-es listán, amely a felfüggesztett adószámú szervezeteket és egyéni vállalkozókat tünteti fel. Ám ennek segítségével csak az juthat a nyomozásban előbbre, aki ismeri a keresett cég adószámát.

Teljesen komolytalan viszont az ÁNTSZ éttermi feketelistája, amelyen korábbi ételmérgezés miatt megbüntetett öt étterem neve szerepel – egyik sem Csongrád megyei – immáron egy esztendeje, 2006. augusztus 1-je óta. A lajstrom teljesen alkalmatlan arra, hogy a vendég messziről elkerülje a gyanús éttermeket, kocsmákat. A döglött listának az a magyarázata, hogy egy kormányrendelet más szervezethez telepítette volna az élelmiszer-biztonsági ügyeket, ám a folyamat a végrehajtás során elakadt.

Nem leszünk okosabbak a fogyasztóvédők feketelistájától sem: az itt hírbe hozott cégek, bankok, biztosítók nevére ráklikkelve csak a kamara békéltető testületének határozataira bukkanunk. Egy-egy állampolgár panaszának utánajárva kötelezték a szolgáltatókat az ügy rendezésére, a polgár anyagi kártanítására, ám az nem derül ki, fizettek-e a végén. Több ezer cég neve szerepel a munkaügyi felügyelőség nyilvános adatbázisában, ők munkaügyi jogsértéseket követtek el. Kilétük megfejtésében azonban megint csak akkor jutunk előbbre, ha ismerjük a nevüket, adóazonosítójukat és adószámukat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

VIP-vendégek a szegedi szabadtérin

Szeged - Nem kuriózum, hogy a nagyobb cégek sport- vagy éppen kulturális eseményre invitálják… Tovább olvasom