Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Dolgos középiskolások

Egyre több középiskolás diák vállal munkát a tanévben Szegeden. A legtöbben maguk finanszírozzák tanulmányaikat, de van, aki egyszerűen csak a szabadidejét szeretné hasznosan eltölteni.
Ács Filip hét közben iskolába jár, szombaton és vasárnap dolgozik. Fotó: Segesvári Csaba
Nemcsak a nyári szünidőben dolgoznak már a középiskolások, hanem tanév közben is. Nehéz behatárolni, hogy közülük mennyien vállalnak munkát hivatalosan, vagyis bejelentve, és hányan vannak azok, akiket feketén alkalmaznak. A nagyobb cégek nem vállalnak rizikót, csak munkaközvetítőkön keresztül alkalmaznak 16 éves vagy idősebb diákokat.

A Csonka János Műszaki Szakközépiskola tanulói közül többen is vállalnak alkalmi munkát. A tizedikes Ács Filip májusban kereste fel a szegedi Dolgos Hangya Iskolai Szövetkezetet. Nyárra keresett munkát és kapott is. Júliusban és augusztusban leveleket kézbesített és plakátot ragasztott. Az utóbbi munkával egy nap tízezer forintot megkeresett. Ehhez száz plakátot kellett a városban kihelyeznie.

– Ilyen lehetőség nem minden napra jutott, általában 380 forint körüli órabérért lehet dolgozni – mondja a fiatalember, aki a tanév megkezdése után sem hagyta abba a munkát. Hétvégenként a szegedi gyufagyárban dolgozik. Szombatonként reggel 6-ra jár és délután 2-ig tart a munkaideje. Nemcsak a pénz hajtja, hiszen szüleitől is kap zsebpénzt, hanem szabadidejének hasznos eltöltése is motiválja. Gyufásdobozokat hajtogatnak, gyufákat dobozolnak, válogatnak, csomagolnak. A munka nem megy a tanulás rovására, hiszen négyes-ötös a bizonyítványa.

Csak hivatalosan

A Dolgos Hangya Iskolai Szövetkezet elnökétől, Szivák Zoltántól megtudtuk: a foglalkoztatók teljes munkaidőben számítanak a fiatalokra. Tanév közben csak a 16. életévüket betöltöttek dolgozhatnak, de nem kell szülői beleegyezés. A gyerekek órabére – a munka nehézségétől függően – 380–420 forint között mozog. Eddig a diákoktól, ha havi fizetésük nem érte el a 63 ezer forintot, csak egy százalékot vontak le. Szeptember 1-jétől már másfél százalékot. Ha keresetük meghaladja a 63 ezret, akkor az érvényes adótábla szerint kell adózniuk.

– Ha csak szombaton van munka, akkor havonta tizenkétezer forint összejön. Ha vasárnap is lehet dolgozni, akkor ennek a dupláját is megkeresem – magyarázza az autószerelőnek készülő középiskolás, aki keresetéből lecserélte a mobiltelefonját és még új ruhákat is tudott vásárolni.

A végzős, karosszérialakatosnak készülő Varga Gábor viszont nem hétvégén dolgozik, akkor ugyanis Tataházán szüleinek segít. A tizenkettedikes diák hét közben a tanórák után a Melódiák közvetítésével délután 2 órától este 10-ig a Picknél vagy a kenyérgyárban vállal munkát. Hetente két-három alkalommal jár az üzemekbe, mert a tanulást sem hanyagolhatja. Szalámit, kolbászt, szalonnát, kenyeret csomagol, ezzel 30-35 ezer forintot keres. – Csak így tudom eltartani magam Szegeden. Édesanyámék nem tudnak támogatni – mondja a Csonka szakközépiskola diákja, akinek az a taktikája, hogy előre tanul az órákra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magukon kezdik a megszorítást

Kevesebb pénzből működik majd az új szegedi közgyűlés: harminc százalékkal, 45 ezer forinttal… Tovább olvasom