Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Dolgozhat a munkanélküli

Szeged - Csongrád megyében idén eddig 1595 munkanélküli állt munkába közcélú foglalkoztatás keretében – nekik az önkormányzatok kerestek állást. Maximum 200 napig dolgozhatnak – minimálbérért.
Márta Dániel egy a közül a 725 szegedi közül, akik jelenleg közcélú munkát végeznek. Mivel kimerítette a munkaügyi központ által adható támogatást, ám még mindig nem talált munkát, problémájával az önkormányzat szociális irodájához irányították, ahonnan a közcélú foglalkoztatásban a programban részt vevő 58 munkáltató egyikéhez, a Somogyi-könyvtárhoz került. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium 2008-ban dolgozta ki az Út a munkához programot, amelynek célja, hogy a munkaképes, tartósan munkanélküliek a korábbiaknál fokozottabb mértékben vegyenek részt valamely közfoglalkoztatási formában, annak érdekében, hogy rendszeres jövedelemhez jussanak; az iskolai végzettségüknek megfelelő vagy lehetőleg ahhoz közeli szakterületen dolgozhassanak.

Márta Dániel egy a 725 szegedi közcélú munkás közül. Fotó: Frank Yvette
Márta Dániel egy a 725 szegedi közcélú munkás közül.
Fotó: Frank Yvette

– Három éve végeztem geográfus szakon, terület- és településfejlesztő szakirányon. Aztán megcsináltam egy OKJ-s környezetvédelmi technikus képzést, most elsőéves programtervező matematikus vagyok levelezőn. Folyamatosan próbálkozom, de sajnos a szakmámban nehéz elhelyezkedni. Mindenhol tapasztalattal rendelkező pályakezdőt keresnek, de elég nehéz úgy gyakorlatot szerezni, ha sehová sem vesznek fel – panaszkodott Márta Dániel, aki jelenleg a Somogyi-könyvtár adminisztrációján dolgozik hat órában. – Az itteni munkával nincs bajom, de az lenne az igazi, ha a saját szakterületemen helyezkedhetnék el. Ám addig is legalább nem otthon ülök – vallja a 27 éves fiatalember.

Csanádpalotán 170-en

Csanádpalotán évente 160–170 ottani vesz részt a közcélú foglalkoztatásban – tudtuk meg Kovács László polgármestertől. A szakmunkások a köztisztaság fenntartásában segédkeznek: füvet nyírnak, árkot takarítanak, parkosítanak. A közép- és felsőfokú végzettségűek a város intézményeiben, például a helyi művelődési házban dolgozhatnak, de szociális területen és a polgármesteri hivatalban is végezhetnek kisegítő munkát.

Minimálbért kapnak

A program résztvevői kötelezően minimum 90 napig dolgozhatnak, hosszabbítással pedig maximum 200-ig. Hat órában foglalkoztatják őket, és az iskolai végzettségtől függően minimálbért (bruttó 73 ezer 500 forint) vagy garantált bérminimumot (89 ezer 500 forint) kapnak. A közcélúan foglalkoztatottak a munkáltatóknak nem jelentenek költséget, ezt az önkormányzat vállalja át. Szegeden többek között a Humánszolgáltató Központnál, a Városőrségnél, a vadasparkban és a Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-nél helyezkedhetnek el. 2010 februárjában 725-en tevékenykedhettek közcélú foglalkoztatás keretében Szegeden. Csongrád megyében idén eddig 1595-en álltak így munkába.

Olvasóink írták

 • 13. catcat27 2010. április 05. 16:36
  „12. Én képzett vagyok, 2 okj-vel plusz természetesen az érettségi... És beraknak mert azt mondják most csak ilyen van, volt ott egy munkatársam neki legalább szakmába vágott vmennyire, vagyis látott már nagykonyhát..cukrász okj-vel...
  Tudod, ez a hova rakhatnak dolog csak elméletben van, gyakorlatban ha nem fogadod el a 8 általánosos munkát hiába végeztél magasabban, akkor ráírják a papírra hogy megtagadtad a munkát és 1 évig semmit nem kaphatsz illetve nem is mehetsz ott közcélú munkára... Könnyű azt írnod, hogy biztos azért vagyok ott mert 8 általánosom van vagy szakmunkás...itt meg csak hazudtam hogy érettségi meg egy felső és egy középfokú okj... Egyébként, hogy elmondjam, orvosinál meg találkoztam egy tanárnővel akit a vadasparkba raktak be...
  Úgyhogy ha te ebben nem vagy benne, ne okoskodj, és örülj annak hogy neked van rendes munkahelyed (már ha van), én csak leírtam a tapasztalataimat...”
 • 12. flexsnake 2010. április 04. 17:11
  „Ügyesen kikerülte mindenki a leglényegesebb momentumot: nincs munkahely. Ezért kell ilyen helyekre berakni az embereket. Lassan már olyan ,,munkákat" végeznek mint légykergetés meg fűnövés-figyelés.

  3. ha képzettebb vagy csak egy szinttel lejebb lévő munkakörbe rakhatnak. VAgyis ha nem vagy luzer nem fogsz utcát seperni meg konyházni :D”
 • 11. frakk 2010. április 04. 16:14
  „800 ezer közalkalmazott , óriási bürokrácia, állami vállalatoknál csak csókos elvtársak alkalmazása.
  500 ezer fizikai foglalkoztatott
  Rezsi költségek elviszik a fizetések 80%-t
  Minden eddiginél nagyobb országos munkanélküliség
  Mszp,--- ezt megcsináltuk. Mi jól élünk”
 • 10. 751510 2010. április 04. 12:18
  „Ne ítéljük el ezt a 725-öt, csak mert dolgoznak a segélyért!”
 • 9. deszkás 2010. április 04. 09:50
  „Danika! A KÉTKEZI munka mem jutott még eszedbe?”
 • 8. szilléri 2010. április 04. 08:44
  „Szociológus, jogász, geográfus, média maneger, kommunikációs előadó, egy szakos bölcsész stb. = mozigépész szak !!!!!!!!!!!!! potenciális munkanélküliek.
  Ha még hozzávesszük a közszférában ,,dolgozó" mint egy 25-30 % felesleges munkaerőt, akkor egy értelmű, hogy növekedni fog a munkanélküliség.”
 • 7. töröggszultán 2010. április 04. 08:01
  „Remélem kapnak bérlettérítést és étkezési jegyet is szegény milliárdosok. Mert ugye rongyos 4,8 millióból nehezen lehet valszeg kijönni.”
 • 6. frakk 2010. április 03. 22:20
  „"Több állami, illetve önkormányzati cég vezetője és korábbi állami vezető kapott százezres járandóságot tavaly tőzsdei magáncégektől, amiért részt vesznek igazgatóságokban, illetve felügyelőbizottságokban. Kocsis István BKV-vezér havi 610 ezer forintot kap az OTP-től, mert tagja a pénzügyi cég igazgatóságának is - közölte az RTL Híradó. Az adatok közzétételét egy tavalyi törvénymódosítás írta elő. Havonta több mint 1 millió 130 ezer forintot kapott Kamarás Miklós, a MOL igazgatósági tagjaként. Kamarás a Nemzeti Vagyonkezelő vezérigazgatója is, az állami cégnél havi 3 és fél millió a fizetése.

  Az olajipari vállalat felügyelő bizottságának elnöke Kupa Mihály egykori pénzügyminiszter, ezért valamivel több, mint másfél millió forintot fizettek neki 2009-ben havonta.

  A nyilvánosságra hozott adatok szerint Csányi Sándor, az OTP bank elnök-vezérigazgatója tavaly összesen csaknem 30 millió forintot kapott különböző tisztségeiért az OTP-től és a MOL-tól. Csányi milliárdos vagyonát elsősorban befektetéseinek köszönheti, e mellett az OTP igazgatósági elnöki posztjáért havonta 710 ezer forintot is kap. A MOL-tól csaknem 1 millió 800 ezer forint jár neki havonta, mert ő a társaság igazgatóságának alelnöke. "”
 • 5. frakk 2010. április 03. 22:04
  „Mszp-s kádereknek, rokonaiknak zsíros állások járnak!!!
  A többiek élvezzék a kapitalizmus kegyetlenségeit a minimálbért. Persze csak akkor, ha az összes elvtárs ehhez hozzájárul, és nincs több rokon, ismerős csókos.”
 • 4. LukSzusz 2010. április 03. 20:49
  „Gáláns ajánlat ez a nettó 65-70 ezer forint,ahhoz képest hogy egy Kupa Misi 1.5 millát kaszíroz havonta csak mint MOL tanácsadó,akkor miről hablatyol Mesterházy?Ilyenekkel van teli az ország.Ezek miatt ennyi a minimálbér.”
 • 3. catcat27 2010. április 03. 18:12
  „"az iskolai végzettségüknek megfelelő vagy lehetőleg ahhoz közeli szakterületen dolgozhassanak." -- Hát ehhez annyi hozzáfűzni valóm lenne, hogy én marketinges és idegenforgalmas vagyok, mind a kettő okj-s végzettség, és beraktak konyhára alja munkát végezni...ja, de választhattam, hogy utcát megyek takarítani vagy konyhára...
  "és az iskolai végzettségtől függően minimálbért (bruttó 73 ezer 500 forint) vagy garantált bérminimumot (89 ezer 500 forint) kapnak." -- Hiába van meg a magasabb iskolai végzettség ha az álláshoz amibe beraktak pl 8 általános szükséges, akkor 8 általános végzettség szerint kapod a minimálbért... ebben az esetben úgy bruttó 55 ezer forintot...”
 • 2. macs 2010. április 03. 17:44
  „"Mindenhol tapasztalattal rendelkező pályakezdőt keresnek, de elég nehéz úgy gyakorlatot szerezni, ha sehová sem vesznek fel - panaszkodott Márta Dániel"
  Ezt mások úgy oldják meg, hogy a nyári szünetekben gyakornokként dolgoznak. Kicsit macerás, de aki elég kitartó, az dolgozhat.”
 • 1. web 2010. április 03. 12:44
  „ki akar itt dolgozni?????? szokták kérdezni”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Időutazás a Délmagyarral: Mentek is és jöttek is

2003: Újabb és újabb posztokon kell megtanulni újabb és újabb neveket a szegedieknek is – egy esztendőn át tart az előző évi választás utáni hullámverés. Tovább olvasom