Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Dolgozik a férfi, babázik a nő

Szeged - Pénzkereső férfiak, gyermeknevelő nők – egy közvélemény-kutatásból kiderült: a magyarok szerint még mindig ez a szereposztás az erősebb és a gyengébbik nem között. Egy színész és egy politikusnő árulta el: ők hogyan csinálják.
A férfiak pénzt keresnek, a nők gyereket nevelnek. A felnőtt magyar lakosság jelentős hányada azt gondolja, hogy ez az szereposztás a mai napig fennáll – derül ki a TÁRKI októberi közvélemény-kutatásából. Egy szegedi színészt és egy politikusnőt faggattunk: szerintük megállja-e a helyét a kutatás eredménye?

– Azt gondolom, manapság nemigen engedheti meg magának egy család azt a luxust, hogy az anya évekig otthon maradjon, és csak a gyerekkel foglalkozzon. Ha lehetne, talán mi is megtennénk, bár az én feleségem nagyon aktív, nem tud otthon ülni és tétlenkedni – magyarázta Gömöri Krisztián színművész.

Hozzátette: mindig a nő dönti el, hogy dolgozik-e vagy sem. Felesége, Gömöri Csilla két évig volt otthon gyermekükkel, a most 5 éves Csengével. Közben szerzett a főiskolán még egy diplomát, majd visszament dolgozni.

Gömöri Krisztián a házimunkából is kiveszi a részét. Fotó: Miskolczi Róbert
Gömöri Krisztián a házimunkából is kiveszi a részét.
Fotó: Miskolczi Róbert

– A gyermeknevelésből – a munkám miatt – változóan vettem, veszem ki a részem. Én hordom az oviba, és ha tudok, érte megyek. Van, amikor szabad az egész napom, van, amikor alig vagyok otthon. De bármennyit is dolgozom, napi két óra mindenképpen a gyereké – mosolygott a népszerű színművész.

A család és a gyermeknevelés az elsődleges Pászti Ágnes életében is. A Centrum Párt elnöke azt mondta, konzervatív felfogású a kérdésben: a nőknek a természet határozta meg az anyaság szerepét, ezért mindenképpen ennek kell lennie az elsőnek. A karrier csak ezután jöhet.

– Szerencsés vagyok, mert részese lehettem a fiam legszebb éveinek. A munka, a politika csak utána jött, mikor ő már kirepült otthonról
– árulta el a politikus. – Nem vesztettem semmit azzal, hogy vele maradtam. Ha fordítva csinálom, és a fiam születése előtt „kapcsolok rá" a politikai karrierre, sokkal rosszabbul jártam volna. Így nem maradtam le semmiről.

Olvasóink írták

  • 3. gyarmati_nő 2008. november 17. 14:31
    „Gratulálok a Centrum Párt elnökének a baromságokhoz, amiket kipotyogtatott a száján!”
  • 2. piszkavas 2008. november 17. 09:57
    „Persze a nőé a megtisztelő szerep, hogy éveket otthon töltsön a GYERMEKÉVEL... Én férfiként szerintem nem bírnám, teljesen egyetértek, ha egyes nők azt mondják: menjen a férfi gyesre, legyen a férfi otthon. Rohadtul sajnálatos amikor a társadalom túlnyomó része - nők, férfiak egyaránt - keményen bírálják ezt az elképzelést. Miért? Mert évezredek alatt a nőkbe nevelték, hogy ő ELSŐSORBAN ANYA! Én személy szerint elég egydimenziós életképnek érzem azt, amikor egy nőnek az élete legnagyobb célja, hogy anya legyen.”
  • 1. peterfalk 2008. november 16. 09:10
    „ahogy gondolod...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Babits Mihály Szegeden

Szeged - Keresztül-kasul az életemen – Babits Mihály önéletrajzi írásaiban sem emlékezik… Tovább olvasom