Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Dolly érkezik, úgy őrzik, mint Mona Lisát

A természettudományos világnézet terjesztése az egyik fő profilja a British Councilnak. Nagy-Britannia kulturális-oktatási kapcsolatokat építő szervezetének a globális klímaváltozásra a figyelmet fölhívó rendezvénysorozata egyáltalán nem véletlenül kezdődött épp Szegeden. A város a hazai természettudományos törekvések fellegvára.
A Szegedi Vadaspark kitűnő helyszíne a kiállításnak. Fotó: Frank Yvette
Hogyan jön össze a British Council, az Egyesült Királyság oktatási, kulturális kapcsolatokat építő nemzetközi szervezete és a globális fölmelegedés témaköre? – A szervezet kiemelt területként kezeli nemcsak a környezet-, természetvédelem, de a természettudományos gondolkodás terjesztését is – mutat rá Szentgyörgyi Klára, a British Council oktatási és tudományos projektvezetője. Aki egyébként Szegeden töltötte egyetemi éveit, ha erre jár, azóta is mindig úgy érzi: hazajön a Tisza-parti városba. Mint mondja, a nemzetközi szervezetnek egész részlege működik központilag is, és Magyarországon is a természettudományos világnézet terjesztésén.

– Elsősorban a gyerekeket, a fiatalokat célozzuk meg, hisz tőlük függ, hogy milyen lesz a világunk, nemcsak a távoli jövőben, hanem akár már egy-két évtized múlva is. Egyébként a gyerekek már a mai felnőtteket is nevelik; Nagy Sándor alpolgármester említette az ÉszakDélKeletNyugat című, a globális fölmelegedés elleni küzdelem rendezvénysorozatát megnyitó fotókiállítás kapcsán, hogy ő maga akkor figyelt föl igazából a szelektív hulladékgyűjtésre, mikor gyermeke, hazatérve az iskolából, mondta: a krumplihéjat nem oda rakjuk, mint ahová a műanyag flakonokat – említi Szentgyörgyi Klára.

A másik ok pedig, hogy ide szervezték a hónapokon át megtekinthető kiállítást: a Szegedi Vadaspark az állat- és növényvilág természetes bemutatásában, illetve a veszélyeztetett állatfajok megmentésében nemzetközileg is kiemelkedő szerepet játszik – igazgatója, Gősi Gábor nem véletlenül a Magyarországi Állatkertek Szövetségének elnöke.

Most, amikor Nagy-Britannia adja az Európai Unió elnökségét, két, különösen időszerű témát igyekszik bevonni az EU-országok köztudatába a szervezet: a klímaváltozás elleni küzdelmet, s az afrikai kontinens megsegítését. Magyarország az előbbiben rendkívül sokat tehet. Hogy még többet tehessen, a szervezet videokonferenciákat tart a megújuló energiák – főleg a szélenergia – hasznosításával kapcsolatban, ezután pedig a klónozás témájának bemutatása következik, „helyre tenni" a klónozással kapcsolatos, sok helyütt tapasztalható félreértéseket. Még Dolly birka is Magyarországra jön, a budapesti Csodák Palotája megnyitása alkalmából – természetesen kitömve.

– Sajnos vidéki városokba nem hozzák el; úgy őrzik, mint a Mona Lisát – mondja a projektvezető. Külföldi tapasztalatok alapján azonban mindenhonnan várhatóak látogatótömegek. És végül: A szív képei című kiállítás is szerepel a magyarországi British Council-programok között: a szív- és érrendszeri betegségek világszerte az egyik leggyakoribb haláloknak minősülnek. Ezen a vizuális bemutatás eszközeit csatasorba állítva is változtatni lehet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb házi kedvenc ügye borzolja a kedélyeket Baktóban

A baktói kiskertekben mindenre lőnek, ami mozog, legyen az macska, kutya, madár vagy ember. A… Tovább olvasom