Délmagyar logó

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Dőlnek a hidegrekordok

Szeged - Rekordhideg volt napközben Szegeden szerdán és csütörtökön. A kollégisták egy része nyáron pakolta be a bőröndjét, de ősz lett, mire kicsomagolt. Távfűtést senki nem kért.
A hajnali órákban volt már hidegebb, de napközben soha olyan csípős nem volt még a levegő szeptember elején Szegeden, mint ebben az évben. A leghűvösebb szeptember 5-ének eddig az 1907-es számított, akkor 14,8 fokig melegedett a levegő. Most szerdán azonban ennél jóval kisebb, csak 10,8 fokos maximumot mértek. A tegnapi nap kevésbé volt zord, de a szeptember 6-ák között ez is rekordnak számít Szegeden: 12 fok volt. A korábbi negatív csúcsot 1996-ban mérték, 11 éve ilyenkor 15,5 fok volt a napi maximum hőmérséklet.

A meteorológiai szolgálattól megtudtuk: „esedékes volt" a hosszú kánikula után a barátságtalan időjárás. A hideg levegőt a Kárpát-medence csapdába ejtette. A légnyomás alacsony, a levegő nem tud a magasabb légnyomású területek felé továbbvonulni, ezért örvénylő mozgásba kezdett felettünk. A benne lévő csapadék nagy részét már megkaptuk. Tegnap a szinte egész nap szemetelő eső összesen nem volt sok, csupán fél milliméternyi. Szombaton még hullhat 1-2 milliméter, de most úgy tűnik: keddig aztán nem lesz újabb eső.

Az előrejelzések szerint ma már melegebbre, de az évszakhoz képest még mindig hűvös időre számíthatunk: 17-18 fok várható. A következő napokban normalizálódik majd a hőmérséklet, vagyis 20-22 fok lehet napközben. Az indián nyárra nincs garancia, de reménykedni azért lehet, hiszen szinte minden évben megnyugszik egy-két hétre az időjárás szeptember közepe és október közepe között.

A szegediek vagy spórolnak, vagy jól viselik a kellemetlen időjárást, a Szegedi Hőszolgáltató Kft.-től ugyanis eddig egy lakóközösség sem kért fűtést – tudtuk meg Básthy Gábor ügyvezető igazgatótól. Néhány családi házban azonban már fűtenek, különösen azokban, ahol kisbaba is van.
Több kollégistát megtréfált az időjárás. A szegedi Eszter a gólyatábor miatt már múlt hét pénteken elköltözött Szentesre. Az elsős gimnazista nyáron pakolta be bőröndjét, de mire kicsomagolt, ősz lett. A didergő lányon osztálytársai segítettek, tőlük kapott kölcsön pulóvereket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Buci és a féltve őrzött 29 éves Daily Mail

Szeged - Féltett kincsként őrzi a londoni metrón talált Daily Mail – amelyhez a… Tovább olvasom