Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Dóm téri veszélyes üzem vagy biciklisbosszantás?

Szeged - Az utóbbi napokban számos biciklis fordult vissza bosszúsan a szabadtéri kerítésénél, az ugyanis egy ideig teljesen lezárja a kerékpárutat a Dóm téri szakaszon. De vajon tényleg szükség van erre a kényszerű kerülőre?
Bátyai Edina, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója szerint természetesen igen, hiszen ez a biciklisek érdeke is. Mert a színház veszélyes üzem, így a balesetvédelmi előírások miatt szükség van megelőző óvintézkedésekre. Mint arról az igazgató beszámolt, a kerékpárutat főpróbák idején 18.00-24.00, próba idején 19.00-24.00 és előadások idején 18.00-24.00 között zárják le. Ugyanakkor az egyik biztonsági őr szerint a nyitás elhúzódhat reggel négyig is.

A panaszkodó biciklisek szerint azonban túl sokszor akadályozzák meg az áthaladást, és ez a helyzet nemcsak azért vet fel kérdéseket, mert esetleg sokaknak ez a leggyorsabb út kerékpárral, de ez lenne az egyetlen szabályos is (ha nem kívánnak leszállni). Úgy gondolják, a kerülőút túl hosszú, ráadásul bicikliút sem vezet arra. Bár idén még nem tapasztalták, emlékezetük szerint tavaly – gyanújuk szerint – kényelmességből nem nyitották ki a kapukat a reggeli munkakezdés óráiban sem, ettől tartanak most is.

Most akkor merre? Fotó: delmagyar.hu
Most akkor merre? Fotó: delmagyar.hu

Dovalovszki András, a Magyar Kerékpáros Klub tagja nem igazán hallott erről a problémáról, viszont egy másik fontos belvárosi útvonallal kapcsolatban javaslatot tehettek. Bár ő személy szerint örül a Reök-palota előtti rendezvényeknek, azok nagyban akadályozzák a kerékpáros közlekedést. Tájékoztatása szerint mivel az egész környező járdaszakaszt díszkövezni fogják, a megállapodás szerint ezt a gyalogosok és a biciklisek is használhatják majd, így aztán a rendezvények alatt is biztosított lesz a Reök előtti kerekezés.

Ön kinek ad igazat? Megérti a szabadtéri biztonsági okokra hivatkozó indoklását vagy a panaszos biciklisek oldalára áll?

Olvasóink írták

45 hozzászólás
 • 45. Madzsar. 2008. július 08. 12:43
  „Jelöljenek ki MEGFELELŐ kerülő utat, oszt jónapot! A téren pedig
  már a behajtásnál figyelmeztessék a bringásokat a lezárásra...

  Bízom benne, hogy a "hőbörgő" újseggírót valagba rúgta már valaki.”
 • 44. gy 2008. július 06. 19:34
  „31! kulturális csőtörés... megalol. ezzel igencsak fején találtad a szöget :) Tökéletes jelző. annak minden hozalékával.”
 • 43. E-Medve 2008. július 04. 18:42
  „A 3.-as pontra egy ötlet: tegyenek ki egy táblát, amint rajta van mondjuk, hogy "Tilos az Á" (Micimackó után szabadon) Cs-V 18 és 02 között. És ez 24 órában kint lehetne nyáron.”
 • 42. CsImre 2008. július 04. 00:04
  „Megvolt az esti Mese...

  1. Nem csak szegediek használhatják a bicikliutat.
  2. Nincs szabályos kerülőút dél felé haladva, északra pedig csak a jókai utcán. A legközelebbi a tisza-Ljaos krt, ami azért már nem kerülőút, hanem egy távoli, tök más útvonal.
  3. Nincs mindig lezárva, csak időszakosan, de nem következetesen.
  4. A kapuk az árkádok alatt vannak, ahová a távoli Dóm fénye nem világít be, és teljesen eshetőleges lehet, hogy mikor van nyitva, vagy zárva, vagy félig nyitva.

  Mióta zárunk le egy fontos útvonalat figyelmeztető jelzések nélkül?

  Amúgy az Eötvös utca is lezáródik, nyilván a budik miatt, így még vissza is kell fordulni annak, aki bemászik a csőbe.”
 • 41. Mese 2008. július 03. 20:14
  „bocsi az elgépelésért.
  Amit még kifelejtettem: ugya emelje már fel a kezét az a szegedi,aki nem tudja,hogy nyáron(július-augusztus) szabadtéri van. Mert mikor elkezdődik,lezárják a teret,ez elég nyilvánvaló. Minek tábla meg figyelmeztetés?
  Gondolkodni kéne inkább:D Különben a Dóm ki van világítva,nem tudom elképzelni,hogy a fénye nem világítja meg a teret annyira,hogy ne látszódnának a "kerítések",amelyikbe valamelyik hozzászóló belehajtott.--nem beszélve a biciglilámpa fényéről,ugye... Gondolkodni kéne néha :D Már bocsi”
 • 40. Mese 2008. július 03. 20:02
  „Engem nem zavar,hogy lezárták. Egyszerűen elkerülöm a Dóm teret és kész.
  Nem olyan nehéz...
  Hogy lezárják,azt megértem. Kinn vana sok díszlet,felszerelés,stb. Milyen jó is lenne ha néhány rongáló kedvű italos emberke beszabadulna oda,vagy eltünne ez-az.
  El kell fogadni,hogy a Dóm tér ilyenkor a szabadtérié és kész. Van egy csomó elkerülési lehetőség.”
 • 39. klj_54 2008. július 03. 16:59
  „Be akartam idézni a teljes tételes jogszabályt, de a PC-m feldobta a talpát:(
  A lényeg nem a szabályokban van!
  Én (ma még) holland autóval dolgozom.
  Az ottani joggyakorlat szerint senkit nem érdekel. hogy nem láttam a 18 méteres járművem alá kerülő bringást! Kint bizony a biciklis nagyobb úr mint a négykerekű.
  Igaz, ott van olyan is amit közlekedési kultúra néven lehet nevezni.”
 • 38. CsImre 2008. július 02. 23:15
  „Dova4
  Nem az a baj, hogy lezárják a teret, hanem, hogy úgy, és addig, ahogy és ameddig. Ráadásul nincs közeli kerülőút kijelölve, nincs figyelmeztetés, semmi, mintha hót mindegy lenne, hogy lezárják azt a bizonyos "ereszt" ahol a bicikliseket elvezetik. A Reöknél kiakadtál ezen, ezért nem értem, hogy a Dómnál miért siklottál el ilyen lazán a dolog felett.”
 • 37. E-Medve 2008. július 02. 22:11
  „Vessetek meg, de én vagy a Klinika-kert felé kerülök (mentőautókra, betegekre vigyázni!), vagy a Tisza Lajoson megyek egészen a Dugonicsig és utána meg a Feketesas. Nyilván attól függően, hogy merre van dolgom.

  Egyébként az tény, hogy a Dóm téri kábelcsatorna tényleg nem sikerült valami bicajos barátra. A Dugonics téri még éppen elmegy, de a Dóm téri kész 8-as gyár.”
 • 36. atomboy 2008. július 02. 21:07
  „Ma mar az Aradi ter is le volt zarva, nem akartak engendi, hogy elmenjek Jokaira. Legalabb akkora rest hagytak volna a ket kapu kozott, hogy elferjen a bringakormany....”
 • 35. sevenof9 2008. július 02. 19:36
  „de szennyezed. tudod mennyi energia es eroforras kell a nagytisztasagu otvozetek eloallitasahoz?
  meg a kaja is amit megeszel,mig tekersz. megannyi energiaigenyes es szennyezo folyamat eredmenye a taplalekod.
  :)

  szerintem csak annyit kellene tennetek,hogy lezarjatok folyamatos biciklizessel az egesz belvarost. 3 napra.”
 • 34. Vega 2008. július 02. 19:34
  „nekem csak az a bajom az egésszel hogy ELŐRE semmi sem figyelmeztet arra, hogy le van zárva a dom tér. a tök sötétben egyszercsak belezuzok egy kerítésbe, miközben a reök-höz egyből kiteszik a hordozhato behajtani tilos táblát, ha ott valami rendezvény van. a dom-hoz nem teszik ki, mivel a bicajos nem számit ezek szerint. tessék előre jelezni, nehogy aztán valaki sulyosan megsérüljön, a szervezök pedig egy per közepette jöjjenek rá KÖTELESSÉGÜKRE. egy rohadt műanyag behajtani tilos tábla a könyvtár sarkához. ennyire nem telik?”
 • 33. dova 2008. július 02. 18:28
  „Ide is megírom, nem csak a Kerékpárút fórumba:
  Az tény, hogy (sietős) tekerés közben nem futotta szakmaibbra venni a figurát (egyébként sem tenném), de a Szabadtéri miatt én elfogadhatónak tartom a zárást, de csak a szükséges ideig.
  A DM-esnek megemlítettem, hogy ez a másik kerékpáros lehetőség/tengely a Belvárosban és emiatt fontos és forgalmas (így jött képbe a Reök ügye is).
  Azt sajnálom, hogy ennek közléséről megfeledkezett az újságíró.

  Egyébként csak egy dolog hibázik manapság, de az nagyon.
  EMBER SZÁMBA VENNI A KERÉKPÁROSOKAT

  Sajnos, attól tartok, hogy sok időnek kell eltelnie ahhoz, hogy a társadalom megtanulja tisztelni azokat az embertársainkat, akik saját erejüket használják a helyváltoztatáshoz. Nem szennyezik a környezetüket, nem foglalnak feleslegesen közterületeket és ezen túl növelik saját- és a társadalom egészségességének esélyét is.
  Az általuk vállalt kihívást nagyjából mindenki ismeri, azt az előnyt, amit nekik köszönhet a társadalom, azt még sejteni se sejtjük.
  Pedig elég egyszerű példákat mondani.
  Ha csak az ismerőseim nem kerékpároznának, hanem autót használnának akkor pl. senki sem tudna rajtunk kivül a Széchenyi téren soha parkolni. (183+8roki parkoló van jelenleg)
  Ha a CM kerékpárosai minden nap úgy döntenének, hogy egyénileg autókáznak a városban, mert nekik is van számtalan elintéznivalójuk, akkor minden nap kb. 10-15 percel kényszerülne minden autós többet tölteni Szeged útjain.
  (ezek persze csak hasraütés szerű, nem is adatok, de )
  Ilyen és ehhez hasonló előnye van annak, hogy egyre többen bringáznak.

  Ha tehát, legközelebb a kedves DM írói így gondolnának ránk kerékpárosokra, és netalán tán, még az autóval közlekedő olvasóikat is erre buzdítanák, akkor lenne esély a közlekedési kultúra felélesztésére.
  Addig marad az acsarkodás, a mindennapi harc az utakon.

  Na, én mentem.
  Go radical, go RABIC!”
 • 32. CsImre 2008. július 02. 18:05
  „A fő baj nem az, hogy lezárják, hanem hogy sokszor úgy is felejtik, és az, hogy műsfelé nem lehet szabályosan kerülni, csak nagyon messzire.”
 • 31. lelketlen 2008. július 02. 17:26
  „no nem igazán értem a probléma mikéntjét.a szegedi szabadtéri játékok egy kiemelt kulturális rendezvény hosszú évtizedek óta,egy különleges helyszínen.hála istennek és a kultura mindenkori apostolainak.remélem ezzel a kerósok is egyetértenek.na ha igen akkor a DÓM téri lezárást is úgy kellene felfogni mint egy CSŐTÖRÉST.ugye egy csőtörésen sem akartok átgázolni.némi képzavarral ez részetekre egy KULTURÁLIS CSŐTÖRÉS,nagyon sok néző örömére.”
 • 30. atomboy 2008. július 02. 16:36
  „sevenof9, tenyleg ne irj hulyeseget, rossz nezni a tudatlansagodat.

  A temahoz szolva: akarhogy is nezem a kepet, nincs semmi, ami miatt veszelyes uzem lenne a terulet. Sot, erheto, hogy azt akarjak, hogy ne lehessen (ingyen) nezni a probakat. De akkor ne a kerekparutat zarjanak le, hanem rakjanak egy bazinagy falat a szinpad melle/ele. Vagy esetleg tartsanak probat zart helyen.

  Reokkel kapcsolatban: jobb megoldas lenne, ha a Tisza Lajos sugaruton a kerekparozast tilto tablat lecserelnenek harmincas tablara. Nyugaton, fejlettebb varosokban ezt csinaljak, miert akar a varos balkani eletmodot folytatni?

  A cikk iroja, aki a "hoborgo" jelzot irta, azonnali hatallyal mondjon fel a munkaadojanal.”
 • 29. rvil 2008. július 02. 15:10
  „ifj.Nagy Gábor
  Igazad van.Nem olvastam végig a szabályt...”
 • 28. geysa 2008. július 02. 14:35
  „Bocsánat nem Kelemen utca, hanem Zrínyi utca!!!!!!!!!!”
 • 27. geysa 2008. július 02. 14:34
  „A rend őrei, akik a "szolgálunk és védünk" feliratú autóból kiszólnak a Kelemen utcán, hogy szálljak le a kerékpárról, mert nem kerékpározhatom a járdán, a kérdésemre, hogy a Dóm téren sem de ez magukat nem érdekli ugye? Mi lett a válsz: uzsgyi szelelj el, mert megbüntetnek! Felhívom tisztelt kerékpáros társaim figyelmét arra, hogy a polgármesterünk sz@rik a biciklis társadalom fejére, a közegek meg azt lesik, hogy kit hogyan lehet levenni 3000-10000 forintra.”
 • 26. ifj. Nagy Gábor 2008. július 02. 14:12
  „sevenof9 kolléga,

  a Zrínyi utcában táblával tiltott a kerékpározás ilyen esetben NEM szabad a járdán kerékpározni (forrás: kresz-értelmező könyv).

  Azt meg honnan veszed, hogy eddig nem zavarta a bicikliseket a gyalogos...?

  És azt, hogy sárga lámpa kell a kerékpárra? nem kukásautó az!”
45 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vámosbőrben Röszkénél

Röszke - Vámosbőrbe bújtunk egy órára a röszkei határon tegnap délelőtt, és egy kis zacskóban levő,… Tovább olvasom