Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Domaszék: félúton Mórahalom és Szeged között

Domaszék - Évente körülbelül 40 kisbaba születik, mégis száz fővel növekszik Domaszék lélekszáma. Aki ide költözik, főleg Szegedről jön.
Mórahalom és Szeged között félúton, mindkét várostól körülbelül 10 kilométerre fekszik Domaszék. A földrajzi hely – mint mindig – áldás és átok. Átok, hiszen nehéz érvényesülni az erős szomszédok között, és áldás, mert a két város közelsége miatt sokan választják otthonuknak a 4600 fős települést. Évente átlagosan 40 kisbaba születik Domaszéken, a lélekszám mégis körülbelül száz fővel növekszik. A település önkormányzata új területeket jelöl ki lakóövezetekké, az új osztáson legutóbb hetven telket alakítottak ki, körülbelül ötvenen már ház áll. Aki azt tervezi, hogy Domaszéken épít, nem árt ha tudja, hogy az új osztáson a telek ára 5 millió körül van, a házak átlagosan 20 millió forintból épültek.

Ötvenöt éves

Domaszék fiatal település, 55 éves. Régen Szeged tanyavilágához tartozott, úgy hívták: feketeszéli tanyák. Járt erre kisvasút, még ma is látható az állomás épülete. Az önkormányzat helytörténeti gyűjteményt szeretne kialakítani benne, mellette egy mozdony áll majd. A legrégibb út a település fő utcája, a Dózsa György utca.

A legnagyobb munkáltató az önkormányzat, de sokan foglalkoznak mezőgazdasággal is. A domaszéki répának még fesztivált is szerveznek minden évben. Van itt gépgyártó, betonburkoló és fűrészüzem is, van lovas turizmussal foglalkozó vállalkozás, és székhelye a település egy nyerőautomatákat üzemeltető cégnek. Óriási probléma a belvíz – tavaly év elején többször is írtunk erről. Kispéter Géza polgármester (portrénkon) arról számolt be, hogy a bel- és csapadékvíz-elvezető csatorna tervei már elkészültek. Sor kerül majd tizenegy utca betonozására is, ezzel az utcák 90 százaléka szilárd burkolatú lesz. Tervezik a szennyvíztisztító bővítését, csatlakozni kíván az önkormányzat az ivóvíztisztító programhoz is. A könyvtár jelenleg egy magánházban működik, a település vezetése ezen változtatni szeretne: a teleházzal építik majd egybe az új könyvtárépületet.

Domaszék lakóinak fele külterületen, tanyákon él. Ez az arány még a homokháti településeken megszokotthoz képest is nagy. Az önkormányzat ezért iskolabuszt üzemeltet, amely hozza-viszi a gyerekeket. A faluban nem csökken a gyerekszám, a bölcsődét például bővíteni szeretnék. A domaszéki egyébként nem csatlakozott a mamutiskolához, az önkormányzat Röszkével fogott össze, és közösen üzemeltetik a két település óvodáját, iskoláját, valamit a röszkei bölcsődét.

A már említett répafesztiválon kívül állandó, minden évben megrendezett program a babák és az idősek köszöntése, valamint a böllérnap is.

– Az itt élők szeretik ezt a szép települést – fogalmazott Dobó Szilveszter alpolgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mátyás életnagyságban

Szeged - Ilyen még nem volt, egyszerre tizenhat koronás fő látogatott Szegedre. Gézától az… Tovább olvasom