Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Domaszék, Röszke - kimaradtak a mamutiskolából

A szeptemberben megszülető, 3237 gyerek képzéséről gondoskodó Szegedi Kistérségi Közoktatási Intézményből négy kistelepülés maradt ki. Közülük kettő, Domaszék és Röszke saját társulásos intézményt hozott létre, 840 diákkal.
Mint megírtuk, szeptemberre megszületik a megye legnagyobb oktatási intézménye, amely nyolc óvoda, kilenc általános iskola és egy gimnázium egyesülésével összesen 3237 gyerek képzéséről gondoskodik és több mint 350 pedagógust foglalkoztat. A Szegedi Kistérségi Közoktatási Intézményből négy kistelepülés, Algyő, Domaszék, Röszke és Zsombó maradt ki.

Domaszék és Röszke augusztus 1-jétől önálló társulást hoz létre: a két község oktatási, nevelési intézményei tagintézményekként működnek tovább. Az általános iskolák, óvodák, bölcsődék és a domaszéki könyvtár kerülnek egy integrált szervezetbe.

– Nemet mondtunk a csatlakozásra, mert be kellett volna zárni az óvodával összevonva működő bölcsődét – indokolt Borbásné Márki Márta, Röszke polgármestere, hozzátéve, a pedagógusok és a szülők sem fogadták egyértelműen pozitívan a mamutiskolát. Utóbbira hivatkozott Kispéter Géza domaszéki polgármester is: a diákok, tanárok, szülők az önállóság csorbulásától, osztályok megszüntetésétől tartottak.

– Az a célunk, hogy mégis versenyképesek maradjunk és helyben tarsuk a gyermekeket. A finanszírozás is rendkívül nehéz, ezért választottuk a társulást Domaszékkel, amellyel egybeesnek közigazgatási határaink és jók a kapcsolataink. A létrejövő intézmény plusznormatívára pályázhat – fogalmazott a röszkei polgármester. Kispéter Géza szerint mintegy húsz százalékkal lehet nagyobb a normatíva, az együttműködés ráadásul szakmai profitot is hoz: a pedagógiai programban, szervezeti és működési szabályzatban egyeztethetők a nevelési elképzelések.

A polgármesterek kijelentették: ez főként adminisztratív változás, amelyet a mindennapokban az új intézményben tanuló 350 röszkei és 490 domaszéki, vagyis összesen 840 gyermek nem fog érzékelni. Az új társulásos intézmény központja Domaszéken lesz, vezetőjét augusztus 1-jén választják meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs mozgás a Honvéd téri gödörben

Szeged - Semmi sem mozdul a Honvéd téri saroktelken tátongó gödörben, pedig a tulajdonosnak egy éven… Tovább olvasom