Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Dömötör-díj: Molnár László kapta az életműdíjat

Szeged - A közönség szavazatai alapján 10 kategóriában immár 16. alkalommal adták át a Dömötör-díjakat a színiévad legjobbjainak a szombati nagyszínházi gálaesten. A kuratórium döntése alapján az életműdíjat idén Molnár László karnagynak, a teátrum egykori zeneigazgatójának ítélték oda.
Az 1999 óta élő hagyomány szerint már a Dömötör-gálaest előtt, szombat délután találkoztak a támogatók és a jelöltek: idén a Novotel Hotelből szállította őket a luxusautókból álló konvoj rendőrségi felvezetéssel a nagyszínházba. A teátrum előtt már várták a gyülekező rajongók a művészeket. A Szegedi Nemzeti Színházban folyó művészi alkotómunka elismerésére civilek által alapított, 2006-ban pedig az önkormányzat hivatalos kitüntetései közé került Dömötör-díjakat 16. alkalommal adták át.

Molnár László kapta a Dömötör-életműdíjat. Fotó: Frank Yvette (galéria)

10 kategóriában a szavazólapra került 3-3 jelölt közül a közönség döntötte el, ki kaphatja meg az elismerést. Barnák László rendezte az idei díjátadó gálaestet, melynek vidám, színes műsorszámai között a két műsorvezető-házigazda, Nánási Helga operaénekes és Nemes Roland tánckari művész szólította színpadra az üvegplasztika díjat és a díszoklevelet átadó támogatókat és a győzteseket.

Molnár László kapta a Dömötör-életműdíjat. Fotó: Frank Yvette (galéria)

A legjobb férfi színészi alakítás Dömötör-díját Pataki Ferenc vette át, akit az Othellóban Jago szerepéért jelöltek. A legjobb női színészi alakítás győztese Csorba Kata lett a Másikember női főszerepéért. Legjobb operaénekes: László Boldizsár (Hoffmann meséi). Legjobb operaénekesnő: Kónya Krisztina (Simon Boccanegra). Legjobb rendező: Juronics Tamás (Tavaszi áldozat). Legjobb díszlettervező: Molnár Zsuzsa (Hoffmann meséi). Legjobb jelmeztervező: Varjas Zsófia (Ágacska). Legjobb férfi mellékszereplő: Poroszlay Kristóf (Othello). Legjobb női mellékszereplő: Kéner Gabriella (Othello). Legjobb táncos: Csetényi Vencel (Rítus).

Molnár László kapta a Dömötör-életműdíjat. Fotó: Frank Yvette (galéria)

A legjobb háttérmunkásnak járó 11. díjról nem a nézők, hanem idén is a legilletékesebbek, a színház dolgozói szavaztak: Almási Gyöngyi rendezőasszisztensnek ítélték oda.

Molnár László kapta a Dömötör-életműdíjat. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Idén Tajti Gabriella, a Szegedi Tudományegyetem Kulturális Irodájának a vezetője volt a soros elnöke annak a héttagú társadalmi kuratóriumnak, amely a művészeti ajánlások alapján döntött a Dömötör-életműdíjról. A kitüntetést a gála csúcspontján a város és a polgármester képviseletében Tóth Károly városatya, a kulturális bizottság tagja adta át Molnár László karnagynak, zeneszerzőnek, a teátrum néhány éve nyugdíjba vonult, idén 70. születésnapját ünneplő egykori zeneigazgatójának.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iron Maiden a Sörfőzde fesztiválon

A hűvös idő és a húzós árak ellenére sok szegedi látogatott ki a hétvégén az első sörfőzde fesztiválra a Dugonics térre. Tovább olvasom