Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Dömötör-díj: Pál Tamás karnagy kapta az idei életműdíjat

Szeged - Átadták a szegedi színházi élet szakmai elismeréseit, a Dömötör-díjakat szombaton este. Az idei életműdíjas Pál Tamás karnagy lett.
A Liszt Ferenc-díjas kiváló művész fél évszázados pályája során elsősorban operakarmesterként vált a hazai és nemzetközi zenei élet kiemelkedő alakjává, emellett jelentős koncertek és hangfelvételek dirigense. Kutatómunkájának eredménye számos opera újrafelfedezése és megismertetése. Pál Tamás évtizedek óta a szegedi zenei élet meghatározó alakja, 2008 júliusától a Szegedi Nemzeti Színház operatársulatának első karmestere.

A Dömötör-díjat 1999-ben civil kezdeményezésre alapították, és 2006-ban bekerült Szeged városának hivatalos kitüntetései közé. Tíz kategóriában a közönség szavazatai alapján dől el, ki veheti át az elismerést. Az életműdíjat a kuratórium ítéli oda, a legjobb háttérmunkásnak járó elismerést pedig a szegedi társulat tagjai, dolgozói adományozzák titkos szavazással, ezt idén Hegyköziné Mohácsi Katalin fodrász kapta.

Átadták a Dömötör-díjakat. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

A Szegedi Nemzeti Színházban rendezett gálaműsoron a legjobb férfi színészi alakításért járó díjat Gömöri Krisztián vehette át A kölyök című musical egyik főszerepért. A makrancos hölgy címszerepéért Danis Lídia kapta a legjobb női színészi alakításért járó elismerést.

A nézők az évad legjobb női mellékszereplőjének Szilágyi Annamáriát tartották A kölyök című musicalben Madame Foyer-ként nyújtott alakításáért, a legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat Jakab Tamás, A csárdáskirálynő Miska főpincére érdemelte ki.

A legjobb operaénekes Balczó Péter (Traviata - Alfredo Germont), a legjobb opera-énekesnő Keszei Bori (Traviata - Violetta Valéry) lett, a legjobb rendezésért járó díjat pedig Juronics Tamás vehette át a Verdi-opera színpadra állításáért.

Az évad legjobb táncosának Haller Jánost választották, akit többek között a Szegedi Kortárs Balett Inferno című produkciójában láthatott a közönség. A legjobb díszlettervező Fodor Viola, a legjobb jelmeztervező Kárpáti Enikő lett, előbbi az Édes Anna, utóbbi A makrancos hölgy képi világának megalkotásában vett részt.

Olvasóink írták

  • 2. na_mit_talaltam 2011. május 30. 18:11
    „Képek még a neten:
    http://www.youtube.com/watch?v=Zcfutg-sezg”
  • 1. Freimann 2011. május 29. 10:15
    „Haller János a tegnap esti tánc-duettben egyszerűen konzseniális volt!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veszedelmes viszonyoktól a zenés Macskafogóig

Az idei szezon tapasztalatainak birtokában a Szegedi Nemzeti Színház vezérkara bátrabb évadot tervezett 2011–2012-re. 15 bemutatót tartanak. Tovább olvasom