Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Don Giovanni – testközelből a nemzeti színházban

A Szegedi Nemzeti Színházban ma este 7 órától tartják az évad első premierjét: Mozart Don Giovanni című operáját Bagossy László rendezésében, Oberfrank Péter dirigálásával mutatja be a társulat.
Kóbor Tamás (Don Ottavio), Wittinger Gertrúd (Donna Anna), Simon Krisztina (Zerlina), Cseh Antal (Masetto), Vajda Júlia (Donna Elvira) és középen a címszereplő, Réti Attila. Fotó: Schmidt Andrea
A Don Giovanni tragikomikus jellegét kívánja hangsúlyozni Bagossy László, aki a népszerű Mozart-darabot élete első operarendezéseként állította színpadra a Szegedi Nemzeti Színházban. A magyar nyelvű előadás érdekessége, hogy nemcsak a szereplők és a kórus, hanem a közreműködő Szegedi Szimfonikus Zenekar is a színpadon kapott helyet. A zenekari árkot lefedték, a rendező testvére, Bagossy Levente olyan díszletet tervezett, amely mintha a neobarokk színház páholysorának folytatása lenne. Az így kialakult körben játsszák és éneklik el a történetet, amit nem kötnek konkrét korszakhoz.

Az operák operájának tartott Don Giovanni műsorra tűzése mindig nagy kihívás a színházak számára. Szegeden most Mozart születésének 250. évfordulójához is kapcsolódva két szereposztásban láthatja a közönség a darabot. A ma esti premieren Réti Attila alakítja a nőfaló kalandort, Wittinger Gertrúd, Kóbor Tamás, Konkoly Balázs, Vajda Júlia, Altorjay Tamás, Simon Krisztina és Cseh Antal mutatkozik be a további szerepekben. A produkció karmestere a teátrum korábbi zeneigazgatója, Oberfrank Péter, aki az utóbbi időben több Mozart-opera dirigálásával is nagy sikert aratott Budapesten, és évek óta most vezényel itt újra először.

– Mozart muzsikája fantasztikus, izgalmas, sokszínű. Már önmagában a zenekari anyag is szinte egy mindent kifejező szimfonikus költemény, amit az énekesek megszólalásai tovább gazdagítanak. Ezúttal testközelben, egészen más aspektusból láthat bennünket a közönség, hiszen a zenekar előtt állunk, nem választ el bennünket a fényfüggöny a nézőtértől – ajánlja az előadást Vajda Júlia, aki most énekli először Donna Elvira szerepét. – Remélem, a nézők számára is ugyanolyan izgalmas lesz a produkció, mint nekünk, és ez a szokatlan előadásmód hozzájárul ahhoz, hogy jobban megértsék az operát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az érdekvédők nem tüntetnek

Nem vesznek részt a pénteki tüntetésen szervezett formában sem a gyógyszerészek, sem a diákok, sem a… Tovább olvasom