Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Döntetlen Kozma és Póda halászlépárbaja

Szeged - Végy egy jól hangzó ideológiát, vívj szópárbajt, kóstolj adai barackpálinkát vagy szekszárdi rosét. Így kezdődik a halászléfőzés. Póda Jenő és Kozma József szerencsére végül a halat és a paprikát is kézbe vette, így szerkesztőségünk elégedett volt.
Adai barackpálinkával és szekszárdi Takler roséval kezdődik a halászléfőzés – tudtuk meg azon a lapunk által szervezett párbajon, melyen Kozma József parlamenti képviselő, a szocialista párt szegedi elnöke, és Póda Jenő fideszes önkormányzati képviselő vívott szombaton a Partfürdőn.

A második lépés: végy egy jól hangzó ideológiát. A politikusok is így tettek:
– A civil kurázsi csimborasszója, hogy Szegeden bajai halászlét főzök – idézte egy barátját Póda Jenő, Kozma József szerint viszont az az igazi kihívás, ha Szegeden jó szegedi halászlét főz az ember.

A főzés harmadik fontos eleme a szópárbaj:
– A passzírozott és a bajai halászlé úgy viszonyul egymáshoz, mint a műdal és a népdal. A bajai a halászok eledele, ezt főzték a vízparton. A passzírozott az 1870-es évekből származik, ez a városi konyhai halászlé – csillogtatta tudását Póda Jenő, Kozma pedig így válaszolt: hallottam már olyan boldogtalan népekről, akik passzírozás nélkül készítették a halászlét.

A külsőségek is számítanak, Póda Jenő felpántlikázott házikenyérrel tette szebbé asztalát, Kozma József pedig piros kötényéhez piros kendőt, de nem úttörőnyakkendőt kötött. – A szakácsok eleganciájához hozzátartozik – mondta. Ő egyébként otthon készítette az alaplét, volt benne törpeharcsa és kárász is. Az ellenfél bográcsába először a törpeharcsa, a pontyok feje és farka, valamint hagyma került.

– Ha időre megy, esélyed sincs Jenővel szemben – állt meg Kozma József mellett Botka László polgármester, akiről kiderült: nem szereti a tésztát a halászlében. A passzírozás pártiak körében egész nap hódított ez a poén: hoztál lekvárt a tésztához?

Amíg ők nevettek, mi megtaláltuk a Póda-féle halászlé titkos összetevőjét, a mangalica zsírt. – Apám titka. Csak egy negyed mokkáskanálnyit teszek bele, ebben jól oldódik a pirospaprika – árulta el a képviselő.

Negyed egyre mindketten elkészültek, Póda kijelentette: ő mindent megtett, és elégedett az eredménnyel. Kozma József megkóstolta a levest, és így értékelte: megnyugtató, hogy akkor sem hal éhen senki, ha az övé elfogy. Póda pedig így minősítette a Kozma-féle ételt: a szegedi a világ második legjobb halászleve.

A szerkesztőségünk tagjaiból álló zsűri kóstolt ebből és abból is, végül mindkettőből kért még. Mindkét versenyző aranyérmet kapott, a kupájukra ezt vésettük: Délmagyarország – halászlépárbaj, első helyezett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az emberek félnek a kecsketejtől

Szeged - Az országban eddig összesen huszonhárman kerültek kórházba vírusos agyhártyagyulladással,… Tovább olvasom