Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Doppingolja, hogy José Curával énekel

Szeged - Két kivételes vendégénekest is hallhat a közönség kedden és csütörtökön a szegedi Tosca-előadásokon: az argentin világsztár, José Cura partnere az Operaház vezető szopránja, Sümegi Eszter lesz, aki Bécstől Amerikáig több mint százszor énekelte már a címszerepet.
Nemcsak José Cura fellépése miatt számítanak különleges alkalomnak a szegedi Tosca-előadások, hanem azért is, mert a közönség először hallhatja itt a címszerepben Sümegi Esztert. Az Operaház vezető szopránja 1992-ben a Pavarotti-énekverseny győzteseként tűnt fel. Szegeden sem kell bemutatni: a kilencvenes években A végzet hatalma Leonorájaként láthattuk a nagyszínházban, 2003 nyarán pedig egy másik Verdi-opera, az Aida címszereplőjeként aratott hatalmas sikert a Dóm téren.

– José Curával 2002-ben találkoztam, ő vezényelte a szilveszteri operettgálánkat. A próbán elénekeltük együtt a Traviata-duettet. Óriási élmény volt! Ideális Cavaradossi: nemcsak fantasztikusan énekel, hanem jóképű – és impozáns jelenség a színpadon. Inspirál, hogy vele léphetek fel, hiszen a partnertől is függ, hogy mennyire tudok átélten, hitelesen játszani. Nem mindegy, kit kell egy szerelmes duettben megcsókolni. A Tosca az a szerepem, amit a legtöbbször énekeltem: százig még számoltam; az Operaházban, Bécsben, Frankfurtban, Torontóban és Amerikában is sokfelé felléptem már vele – mégis minden előadás újabb kihívás. Most is nagyon készülök, felemelő érzés, hogy José Curával énekelhetek – meséli Sümegi Eszter.

Sümegi Eszter alig várja, hogy José Curával énekelhessen . A szerző felvétele
Sümegi Eszter alig várja, hogy José Curával énekelhessen.
A szerző felvétele

– A Tosca egy igazi verista darab, az a lényege, hogy hiteles legyen, és felkavarjon. Valójában horrortörténet, hiszen mindhárom főszereplő meghal a végére. Tosca hihetetlenül sokszínű, drámai hősnő, egy szerelmes tigrisasszony, aki kislányos is tud lenni. Puccini csodálatos melódiái mellett a figura sok-sok árnyalatát is szeretném megmutatni. Meg tudom érteni, ezért fel is tudom menteni a hirtelen felindulásból elkövetett gyilkosság vétke alól. Nem volt más lehetősége, hogy megszabaduljon az aljas, kéjenc, beteges Scarpiától, akiben mások fájdalma kelt szexuális vágyat – hangsúlyozza Sümegi Eszter, akit A szicíliai vecsernye operaházi próbája előtt sikerült utolérnünk. Pünkösdvasárnap tartják a bemutatót, a Verdi-operát évszázados szünet után az ötvenes években Karikó Terézzel a főszerepben Vaszy Viktor tűzte műsorra Szegeden, az Operaházban még nem játszották.

– Elena szerepe drámai koloratúr hangra íródott, hihetetlenül nehéz, de számomra az éneklés élvezet. Az tesz igazán boldoggá, ha örömet tudok okozni vele másoknak is.

Halfesztiválra jár a horgászó díva

– Imádom Szegedet, a férjemmel egyetlen halfesztivált sem hagynánk ki, minden évben remek halászlét eszünk. Gyakran főzők én is otthon. Sokféle halból – keszegből, kárászból, törpeharcsából, pontyból – készítem az alaplét, majd harcsát teszek bele. A bátyám nagy horgász, néha én is elmegyek vele, és sikoltozok örömömben, ha fogok egy halat. Mohácsi lány vagyok, vízparton nőttem fel, talán Szegedet is azért szeretem annyira, mert Pécshez és Mohácshoz hasonlóan mediterrán hangulatú, és sokkal kedvesebbek itt az emberek, mint Pesten – árulja el Sümegi Eszter.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden harmadik elítélt szakkörös

Szeged - Újságot írnak, kosaraznak, csocsóznak, olvasnak, koncertekre is járnak a szegedi Csillag… Tovább olvasom