Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Doppingolja kollégáit a sztártenorista

Szeged - Szegedi kollégái a próbák után elragadtatással beszéltek José Curáról, akit ma láthat először a publikum a nagyszínházban Otello szerepében. A magyar színpadon először játszó sztártenor szenvedélyessége doppingolja a többieket is.
– Ilyen nagy elánnal, ilyen szenvedélyesen próbáló énekest közelről még nem láttam. Híres latin temperamentuma rögtön megmutatkozott. Ez használ a szerepnek, mert Otello egy szélsőségesen szenvedélyes figura. Kellemes meglepetés volt José Curával a próba, nagyon élveztem, pedig fáradtan mentem, mert előző este is felléptem – mondta a Jagót alakító Kelemen Zoltán. A baritonista – aki Renato Brusont tartja saját szerepében példaképének – óriási sikert aratott a premieren, és mától pihenőnap nélkül négy előadást énekel.

José Cura a próbán – mögötte Kelemen Zoltán, az árokban Pál Tamás karmester. Fotó: Miskolczi Róbert (Képgaléria)

– Három Rigolettót már végigcsináltam egymás után, Jago kicsit mélyebb fekvésű, és valamivel kisebb szerep, ezért mertem elvállalni. A kilencvenes években, amikor a debreceni operakórus tagjaként néztem a 3SAT-on a Domingo-énekverseny döntőjét, már akkor azt mondtam a fiatal Curáról: itt az új Mario Del Monaco. Hangszínben és temperamentumban is hasonlít rá. Nem gondoltam, hogy egyszer majd vele léphetek fel. Ez egyébként csak a premier napján derült ki, amikor felhívtak, hogy vállalom-e. Nem mondhattam nemet! A próbákon úgy éreztem, engem is doppingol, húz magával, a hevesebb reakciói, felfokozott indulatai tőlem is több kifejezőerőt kívántak – árulta el a nagy énekesek lemezeit gyűjtő baritonista.

– Imponált, hogy José Curának határozott elképzelése volt a szerepéről, és azt szerette volna megvalósítani. Bennünket is instruált a próbán, a színészi játéka lehengerlő volt. Nem arról szól az alakítása, hogy megmutassa, milyen szépen énekel, hanem a komplex kifejezést tekinti elsődlegesnek. Pillanatok alatt belakta a színpadot, felmérte a díszlet lehetőségeit, a vasállványokból, lépcsősorokból álló színpadkép adottságait rögtön a maga javára tudta fordítani – mesélte Szonda Éva, aki Emiliát énekli. A népszerű mezzoszoprán nevezetes sajtos pogácsájából sütött egy tepsivel a hétfő esti próbára kollégáinak. Cura miután megkóstolta, csak mutatta: Isteni! – Arra kért, nyugodtan verjem meg, ne legyek vele tisztelettudó, mert Emilia nem fél Otellótól. Igyekeztem megfelelni ennek. Jó dolognak tartom, hogy Szeged megismerhet egy ilyen jelentős művészt, remélem, ez erősíti majd az operatársulatot.

Szegedi csizmát kapott

– Teljesen lenyűgözött José Cura! Szinte egy másik világot hozott magával Szegedre – fogalmazott Papp Janó jelmeztervező, aki már hónapokkal ezelőtt találkozott a Pesten vezénylő tenoristával. Akkor méretet is vettek róla. – Szegedi cipésszel, Zombori Józseffel csináltattuk a csizmáját, hogy ha valami gond adódna, ne kelljen a fővárosba szaladni. Szerencsére minden rendben volt, mindössze annyit kért, hogy hol zártan, hol pedig nyitottan viselhesse a zekéjét. A végén pedig egy gyönyörű reneszánsz inget visel majd, amit a raktárban találtunk neki – avatott be a kulisszatitkokba Papp Janó, aki csak azt sajnálja, hogy nem láthatja az előadást. Nincs jegye – és egyébként is bemutatóra készül Veszprémben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eddig 3,2 millió a mindszenti bankpalotára

Mindszent - A magyar mellett most már angol és német nyelven is olvasható a mindszenti bankpalota… Tovább olvasom