Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Dóra királynő 55 kötetet olvasott

Szeged - Egy év alatt 55 könyvet olvasott el, ezért a városi könyvtár könyvkirálynő címmel tüntette ki a 9 éves Csizmadia Dórát. A városi könyvünnepen a 2007-es év könyve díjat kapta Tandi Lajos Kass-kötete. Heten kaptak könyvtámogatást.
A betűbirodalom legbuzgóbb felfedezőit jutalmazta meg pénteken a könyvhét fő gyerekattrakciójaként a Somogyi-könyvtár. A könyvtárosok, vagyis a birodalom őrzői egy éven át 155 ifjúsági és gyerekolvasmányt ajánlottak a legifjabb olvasóik figyelmébe. Ebből a legtöbb könyvet olvasókat hívták meg a városháza dísztermébe.

Közülük a mindössze 9 éves Csizmadia Dóra fedezte fel a betűbirodalom legtöbb tartományát, azaz a legtöbb könyvet ő olvasta el: 55-öt egy év alatt. A kislányt Palánkainé Sebők Zsuzsanna, a városi bibliotéka igazgatója koronázta meg. Az udvarmester kihirdette: a tabáni iskola harmadikos tanulója összesen 6575 oldalt „fedezett fel", ami egy kupacba tornyozva 70 centiméter magas, és összesen 131 kilót nyom. Dóra királynő lapunknak elmondta: az 55 olvasnivaló közül a Felbukkan egy szombóc című tetszett neki legjobban. Az ajánlatból a legtöbb könyvbirodalmi alattvaló a Vukot, a Bob és Bobeket, valamint a Harry Potter és a Bölcsek Kövét olvasta. Egyedül a királynő olvasta csak el a listáról a Gyönyörű nyár és a Majomsziget címűt.

A 9 éves Csizmadia Dóra kapta meg a könyvkirálynő koronáját. Fotó: Miskolczi Róbert
A 9 éves Csizmadia Dóra kapta meg a könyvkirálynő koronáját.
Fotó: Miskolczi Róbert

Ezután főkönyvherceggé ütötték a 40 és 50 közötti kötetet „felfalt" Rácz Zsuzsannát, Bujdosó Rebekát és Perényi Gellértet. Könyvhercegi címet heten kaptak, a birodalom tagjává népes olvasótábort választottak. A legifjabb felfedező palánta – akinek egyelőre nővére olvas fel a Somogyiból kölcsönzött remekekből – a négyéves Nagy Csaba Szabolcs lett.

Hét kötetre egymillió forint

A városi könyvünnepen bemutatták az idén először háromkötetes Szegedtől Szegedig antológiát. Kormos Tibor, a kulturális bizottság elnöke átadta a 2007-es Év könyve díjat: Tandi Lajos vette át Tizenkét tétel Kass János művészetéről című, a Bába és Társai Kft.-nél megjelent kötetéért. 7 alkotó kapta meg a város összesen 1 millió forintos könyvkiadási támogatását: Baka Istvánné, a Bába és Társai Kft., Bene Zoltán, Árpás Károly, a Fiatal Szegedi Írók Köre, Orcsik Roland és a Szegedi Írók Társasága.

Délmagyarország / Délvilág hírek Keresse a témát a holnapi Délmagyarországban és Délvilágban is!

Olvasóink írták

  • 2. pontosan 2008. június 08. 12:11
    „Igazad van!”
  • 1. Emberke 2008. június 07. 21:00
    „S ezekből az emberpalántákból okos, magyar felnőttek lesznek, akik majd sok szépre tanítják gyermekeiket. Ismerek egy asszonyt, olyan 54 év körüli. Lehetett 18 év körüli, amikor egy este, már az ágyban fekve szólt az anyjának, adjon neki oda egy könyvet. Az anya megdöbbent: te??? könyvet????? mi történt????? hál Istennek, azonnal hozok egyet. A lány utánakiabált az anyjának: Tök mindegy, mit hozol, csak arra kell, hogy el tudjak aludni. Hihetetlen gyűlölködés áradt belőle, ha valamelyik testvérét olvasáson érte tetten, tuskó is maradt a nyomorult. Szókincse nincs, agresszivitással pótolja a tudatlanságát, alkoholista, trágár, primitív. A világon semmiről sem lehet vele beszélgetni, mert azonnal átkozódni kezd. A gyermekeiből azért lettek emberek, mert a másik két testvér talpig ember, becsületes, dolgos, szorgalmas, okos, a bunkó helyett nevelte a gyerekeket. El-el gondolkodom azon, hogy vajon, mivé lehetett volna ez a nyomorult, ha néha-néha elolvasott volna egy-egy könyvet. Tán csak fogott volna rajta. Ki tudja. Akkor most nem az okozna neki örömet, hogy, mint takarítónő, sikeresen bepanaszolta az egyik munkást, hogy annak milyen büdös a zoknija, amit az öltözőben talált, s bizonyítékul a büdös zoknit is magával vitte a nagyfőnökhöz. Szegényke, nem is tudja, milyen hitvány.
    Csak intő példának meséltem el ezt az esetet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cigarettára gyújtott a gyilkosság után

Sándorfalva - Többnapos folyamatos részegség után verte halálra élettársát egy sándorfalvi férfi csütörtökön este. A szomszédok szerint a pár rendszeresen vitázott egymással, valamint a férfit a féltékenység is gyötörte. Tovább olvasom