Délmagyar logó

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 30°C Még több cikk.

Dóra logikája

Harmadik díjat nyert a nemzetközi természettudományi diákolimpián Petróczy Dóra, a szegedi egyetem Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumának kilencedikes tanulója. A makói lánynak kémiából, fizikából és biológiából is helyt kellett állni – Indonéziában. Az ázsiai állam kétmillió dollárt költött a versenyre, amelyen 35 ország diákjai szerepeltek.
Dóra büszke a nemzetközi diákolimpián elért díjára Fotó: Frank Yvette
Kimagasló sikert ért el Petróczy Dóra, a szegedi Ságvári gimnázium kilencedik osztályos tanulója a természettudományi diákolimpián. Az idén második alkalommal megrendezett versenyen a makói lány harmadik díjat vehetett át. Az indonéziai elmebajnokságra a világ 35 országából érkezett kétszáz diáknak a kémiát, a biológiát és a fizikát is magas fokon kellett tudni.

Dórára a hattagú magyar csapat vezetője, az Apáczai Csere János Gimnázium tanára, Villányi Attila még tavasszal figyelt fel. A kislány – akkor még a makói Belvárosi Általános Iskola tanulója volt – kémiából és fizikából is bejutott az országos döntőbe.

– Sajnos fizikából nem bizonyíthatott Dóra, mert jó magyar szervezési szokás szerint ugyanazon időpontban rendezték a két versenyt. Kémiából viszont kimagaslóan szerepelt – mondta Villányi Attila, aki saját szakállára dolgozott, hiszen az idén a minisztérium csak erkölcsileg támogatta a szereplést. A tanár úr a gyerekek érdekeit szem előtt tartva saját cége terhére kifizette a három és fél millió forintot a repülőjegyre és a részvételi díjra. – Már repülőn voltunk, amikor megtudtam, hogy egy alapítvány mégis támogatja utunkat – jelentette ki a tanár, aki szombatonként Budapesten tartott felkészítést a tanulóknak. Dóra és édesanyja vállalta a hetenkénti utazást.

– Úgy gondoltuk, hogy mindenképpen hasznára válik a kislányomnak, ha érdeklődési területén bővebb információkhoz jut – magyarázta a tanítónő édesanya, aki elárulta: lánya igen könnyedén tanul.

Dóra minden iskolanapon reggel öt órakor ébred és busszal utazik Szegedre – általában délután negyed négyre ér haza. A tanulásra, házi feladatok megoldására két órát fordít: kedvenc tantárgya a kémia, de érdekli a fizika és a matematika is. Félévkor minden tárgyból ötösre áll, de szerényen megemlítette: néhány „dogát" még nem kapott vissza.

– Mivel kilencedikben nem tanulunk biológiát, ezért kicsit féltem a biosz feladatoktól – mondta Dóra. Villányi tanár úr sem vette jó néven, hogy az indonéz szervezők a 14–15 éves gyerekeknek olyan kérdéseket is feltettek a háromnapos versenyen, amiket még érettségin sem igen szokás. Ráadásul a hazaiak egyéves felkészítésen is részt vettek, ennek köszönhetően taroltak az olimpián.

Tavaly kétmillió dollárt fordított a versenyre Indonézia, hogy megmutassa a világnak milyen felkészültek az ott élők. Mindkét alkalommal az államfő is megjelent a vetélkedésen. Németországban és Oroszországban is külön felkészítő tanfolyamokat szerveztek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Száztízmilliárd a vízminőségre

Több mint egymillió ember életét érinti a Dél-Alföldön az ivóvíz minőségét javító program, amelynek… Tovább olvasom