Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 12°C Még több cikk.

Dorozsmai szemétdombság

Sokméter magas szemétdombok csúfítják az egyik dorozsmai teret. Három éve a csatornaépítés melléktermékeiből születtek a dombok, melyeket növeltek az oda hordott háztartási hulladékok és a szaporodó gyomok. A tér lakói eddig sikertelenül küzdöttek az élhető környezet kialakításáért. Fábián József, a körzet önkormányzati képviselője megérti az elégedetlenkedőket, de türelmet kér.
Dobó Ferenc panaszkodik. Fotó: Schmidt Andrea
Új dombság nőtt ki a földből a Dél-Alföldön Kiskundorozsmán – igaz, korántsem természetes módon. Három éve kezdődött Dorozsmán a csatornaépítés. A kitermelt földet – majd később az építési törmeléket is – a házakkal körbevett Új tér közepére hordták a kivitelezők. Ma már a végén jár a csatornázási folyamat, de a föld, a homok, a sóder és a keletkező sitt azóta is gyarapítja a focipálya méretű alföldi „dombságot". Pedig az egykor rendezett, sík területre játszóteret is terveztek.

– Ha esik az eső, képtelenség a sártól közlekedni, nyáron pedig a port nyeljük egyfolytában, a „látkép" meg magáért beszél. Már nagyon unjuk ezt a helyzetet, a képviselőnk pedig mindig csak hiteget, hogy „várjunk türelemmel" – mondta tegnap délben felháborodva Dobó Ferencné a helyenként nyolc-tíz méter magas sittdomb tövében. Mivel a tér túloldalára nem láttunk át a halmoktól, hegymászásra indultunk. A dombon másfél-kétméteres gyomok – közte a súlyosan allergén parlagfű – telepedtek meg, a lyukakban háztartási hulladék, cserepek, törött csövek, szalagkordon-maradványok, aszfalt- és vasbetondarabok szétdobálva mindenfelé. A legtöbb fa már elpusztult, mert a kivitelezők munkagépei tördelték ki, mikor nem fértek hozzá a dombokhoz.

Ember magasságú gaz, ház magasságú dombok. A környéken lakókjogosan méltatlankodnak. Fotó: Schmidt Andrea
– Legutóbb szombat este öntöttek ide egy rakás kimaradt aszfaltot – mutatta Dobó úr a még porózus anyagot, ami szerintük a közeli körforgalom építéséből vagy a csatornázás utáni aszfaltozásból származhat. Hozzátette: igaz, hogy egy éve elszállították az akkor még lényegesen kisebb dombokat, azóta azonban jóval többet hoztak, mint korábban.

– A gyerekek első nyáron még élvezték a nagy „homokozót", de már nem merjük kiengedni őket játszani: kiálló vasbetondarabokra eshetnek a magasból, vagy fertőző szemetet, dögöket szedhetnek össze – beszélt félelmeiről a „dombságtól" hat-nyolc méterre élő Marschallné Tajti Tünde. A kisgyermekes anyuka attól is tart: a parlagfű a kicsik és a téren lakó idősek egészségét is kikezdheti, levágásáról senki nem gondoskodik. – Nem tudom, hogyan adhattak egyáltalán engedélyt ennek a szemétnek a lerakására egy lakóterület közepén?! – kérdezte a fiatalasszony. – Nekünk is jogunk van az egészséges környezethez!


A legalkalmasabb terület

– Őszintén sajnálom a dolgot, és megértem a környéken élők indulatait, de egy kicsit még türelemmel kell lenniük – mondta Fábián József, a körzet önkormányzati képviselője. Szerinte olyan felvonulási területet kellett adni – időkorlát nélkül – a kivitelező Alterra Építőipari Kft.-nek, ami a legjobban megkönnyíti a csatornázást. Szerinte itt volt a legalkalmasabb hely az átmeneti depó kialakítására. A kivitelező július-augusztusra ígérte a munka elvégzését, utána tereprendezést vállalt: a sitt elszállítása mellett fásítani, gyepesíteni fog. A képviselő ígéretét megerősítette Jánosi László, a kivitelező cég építésvezetője is. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pindroch Csaba menyasszonyával együtt játszik Szegeden

Pindroch Csaba nem hisz a véletlenben, csupán a lehetőségben. Azt mondja, hogy jelenleg a csúcson… Tovább olvasom