Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Dorozsmán az enigmások

A rendszerváltás utáni legnagyobb szegedi csalássorozat feltételezett elkövetőit, R. Nimródot és feleségét, R.-né Gyöngyit, az Enigma nevű brókercég tulajdonosait azzal gyanúsítja a rendőrség, hogy 1998-ban elsikkasztották a befektetők pénzét. Jelenleg Dorozsmán élnek a feleség szüleinél, a nyomozást lakhelyelhagyási tilalom mellett folytatják ellenük.
A dorozsmai Kitti presszóban megfordulók is tudnak az Enigma egykori tulajdonosairól
A rendszerváltás utáni legnagyobb szegedi csalássorozat feltételezett elkövetőit, R. Nimródot és feleségét, R.-né Gyöngyit, az Enigma nevű brókercég tulajdonosait azzal gyanúsítja a rendőrség, hogy 1998-ban elsikkasztották a befektetők pénzét. A házaspár külföldre szökött, egy évvel ezelőtt Görögországból szállították őket Szegedre. Jelenleg Dorozsmán élnek a feleség szüleinél, a nyomozást lakhelyelhagyási tilalom mellett folytatják ellenük.

Még mindig nincs vádemelés a máig legnagyobb szegedi csalássorozat ügyében, amelyben az Enigma nevű brókercég két tulajdonosát, R. Nimródot és feleségét, R.-né Gyöngyit gyanúsítja a rendőrség gazdaságvédelmi osztálya. A nyomozás csalás és sikkasztás bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt folyik.

A szomszéd, Keczer Béla gyakran látja a családot és azt is, hogy a rendőrség figyeli a házat. Fotó: Schmidt Andrea
A házaspárt 1998 októberében kezdte el körözni a rendőrség, majd nem sokkal később nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellenük. Az Enigma Invest Értékpapír Forgalmazói és Befektetési Rt. csődje után ugyanis a vezetők elmenekültek az országból, előtte azonban megsemmisítették számítógépes nyilvántartásukat. Az Enigma magas, 30 százalékos hozamot ígért a befektetőknek. A felszámolás megkezdését követően 167 hitelező jelentett be igényt több mint 200 millió forintra. Információink szerint a kár jelentős része megtérült a felszámolás során, valamint a befektető-védelmi alapból: a kisebb hitelezőket szinte teljes egészében, a nagyobb összeget befektetőket pedig részben kártalanították. A fennmaradó tartozás – értesüléseink szerint – mintegy 50 millió forint, de ezt az információt a rendőrség nem erősítette meg.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság annyit árult el Tuczakov Szilvána sajtószóvivőn keresztül, hogy még tart a büntetőeljárás a gyanúsítottakkal szemben, akik szabadlábon védekeznek, de lakhelyelhagyási tilalom mellett. Ez az előzetes letartóztatásnál enyhébb kényszerintézkedés – mondta el Bariné Tóth Éva, a Csongrád Megyei Főügyészség sajtószóvivője, aki még annyit közölt lapunkkal: folyamatban lévő ügyről nem nyilatkozhat. Az ügyészség ugyanis felügyeli a nyomozást. Lapunk más forrásból tudta meg, hogy idén ősszel előreláthatóan lezárják az ügyet. R. Nimród és felesége nem ismeri el a bűncselekmények elkövetését, ártatlannak vallják magukat. Úgy tudjuk, védelmüket Bárándy György ügyvédi irodája látja el.


Lakhelyelhagyási tilalom

Kettővel enyhébb kényszerintézkedés a lakhelyelhagyási tilalom, mint az előzetes letartóztatás. (Eggyel enyhébbnek a házi őrizet számít, amikor a gyanúsított nem léphet ki a házból.) R. Nimródék tehát ilyen tilalom mellett várják ügyük befejezését. Ennek az az oka, hogy nem kell tartani összebeszélésről, tanúk befolyásolásától, és – a hatóság ily módon is kíméli az adófizetők pénzét. A gyanúsítottak szabadon mozoghatnak Szeged területén, orvoshoz mehetnek, bevásárolhatnak. Rendőr nem kíséri őket, viszont a járőrkocsi gyakrabban kanyarodik feléjük. Ügyészi engedéllyel akár a várost is elhagyhatják, igaz, nyomós indokkal kell rendelkezni, ilyen például a temetés. Az R. Nimródékhoz közeli Kitti presszó törzsközönsége szerint is látni, hogy gyakran elmennek otthonról: piacra, bevásárolni, vagy az orvoshoz az egyik gyerekkel.

Szabadon mozognak

A szegedi házaspár jelenleg Dorozsmán él, a feleség szüleinél, a Széchenyi utcában. A tősgyökeres kiskundorozsmaiak tudnak róluk: azt mondják, velük él az R.-né Gyöngyi első házasságából származó két nagyobb, valamint egy kisebb, közös gyermekük. Amikor 1998-ban külföldre szöktek, a gyerekeket is magukkal vitték. Miután nemzetközi elfogatóparancs volt ellenük érvényben, 2004-ben Görögországban bukkantak rájuk. A kiadatási eljárás lezárultával Szegedre 2004 decemberben szállították őket, vizsgálati fogságba kerültek, de jelenleg szabadlábon védekezhetnek. Úgy tudjuk, több tízmillió forintért vállalta el védelmüket Bárándy György ügyvédi irodája.
A dorozsmai templom mögötti házba azonban nem sikerült bejutnunk. Keczer Béla szomszéd szerint nincsenek otthon, észreveszi, amikor ki- és behajtanak az autóval. Ezt mondta az ott élő édesapa is, aki csak az utca felé néző ablakot nyitotta ki, és így váltottunk néhány mondatot. A nyugdíjas tanár nem tért ki kérdéseink és a fotózás elől, sőt megadta telefonszámát is, hogy azon kereshetjük a gyanúsítottakat. Mire azonban visszaértünk a szerkesztőségbe, kiderült: időközben betelefonált és megtiltotta, hogy fényképe lapunkban megjelenjen. Újabb, immáron telefonos megkeresésünkre pedig közölte, följelentette lapunk munkatársait magánlaksértésért és zaklatásért. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Műemléki védelem a belvárosnak

Hamarosan befejeződhet az az eljárás, amelynek végén Szeged belvárosát műemléki védettség alá… Tovább olvasom