Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Dr. Szabó Mária: Nem történt szakmai hiba

Dr. Szabó Mária háziorvos nem kívánt nyilatkozni az ügyben, viszont leírta, hogyan látja az esetet. A körzeti orvos ragaszkodott a teljes szöveg szó szerinti közléséhez.
„Sz. T-né 55 éves betegem kórelőzményében több idült betegség, például magas vérnyomás, 3. stádiumú pangásos szívelégtelenség, szívizombántalom, szívbillentyűhiba, cukorbetegség szerepelt. (A felsorolás csak az eset szempontjából fontos kórképeket tartalmazza.) Utolsó kardiológiai ellenőrzése 2005 novemberében volt. Aktív, fennjáró beteg lévén december 1-jén maga hozta be leleteit. (Vérsejtsüllyedés 28 mm/óra.) December 6-án rendelési időben sürgőséggel hívtak a beteg lakására. Elmondás szerint előző nap 40 fokos láza volt, aznap hő: 37,5 C, izzadt, gyengének érezte magát. Vizsgálat alapján bal oldali tüdőgyulladásra vagy mellhártyagyulladásra gyanakodtam, mentővel a területileg illetékes belgyógyászati osztályra utaltam.

A II. kórház sürgősségi szakambulanciáján is észlelték a tüdő feletti zörejt, de a mellkasröntgen-vizsgálat a tüdőkben kórosat nem talált. Az általános belgyógyászati vizsgálat, a hasi ultrahang, vérvétel és mellkasröntgen összegzéseként húgyúti fertőzést feltételeztek, gyógyszerrel ellátták. A lelet utolsó mondata: „1 hét múlva jelentkezzen a háziorvosnál, ahol vizelet- és laborkontroll javasolt." Lánya hozta be a leletet december 7-én. A betegkartonon felkiáltójellel rögzítettem a laboreltéréseket (vizeletgenny, emelkedett vércukor, májfunkció, vesefunkció, vérszegénység és 105-ös vérsejtsüllyedés), hogy visszatérjünk rá. Ilyen eltérések kísérhetnek lázas fertőző betegséget, így a kórházban javasolt antibiotikum-kezelés mellett első körben a húgyúti fertőzés ellenőrzésére vizeletvizsgálati laborbeutalót adtam ki. (Ezt lánya is elvihette a laborba, nem kellett a legyengült beteget szállítani.)

December 15-én lánya jelezte, hogy láza elmúlt, de még gyenge, étvágytalan, sokat fekszik, a vizeletvizsgálat eredménye másnapra várható. December 16-án a vizeletben 3 kereszt cukor volt, amely emelkedett vércukorértéket jelez. Vércukor-beállításra és a gyorsult süllyedés okának tisztázására kórházi felvételre beutalót adtam ki.

Lánya aznap felkereste a II. kórház belgyógyászati osztályának vezetőjét, aki akut felvételnek véleményezte. Az iránydiagnózisok feltüntetésével december 19-ére biztosított helyet. A beteg december 18-án ébredés után leizzadt, fulladt, majd a mentős kollégák kiérkezése előtt otthonában meghalt. A tünetek alapján feltételezett halálok a tüdőembólia volt. Lánya hosszas közös megbeszélés ellenére – apjával is egyeztetve – úgy döntött, hogy nem engedélyezi a boncolást, annak ellenére, hogy a mentős kolléga és jómagam is fontosnak tartottuk. A sajnálatos haláleset áttekintése során természetesen mindenkiben feltámadhat olyan kérdés, „mi lett volna, ha...".

Véleményem szerint szakmai hiba nem történt, az összkép nem vetítette előre a súlyos végkimenetelt. A tüdőembólia a modern orvostudományi ismeretek ellenére is rettegett és kiszámíthatatlan kórkép."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bevásárlóközpont épülhet

Óriás-bevásárlóközpont épülhet a Heavytex egykori újszegedi telephelyén. Lapunk információja szerint… Tovább olvasom