Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Drága az egyetemi tankönyv, jegyzet

Az elsőéves orvostanhallgatóknak kerül a legtöbbe a tanévkezdés, őket követik a jogászok és a közgazdászok. A jegyzetek és a tankönyvek jegyzetboltonként mások. A nappalis hallgatók némi támogatásban is részesülnek.
– Tankönyveim szinte soha nem voltak, nagyon ritkán fordult elő, hogy néha-néha megvettem a legszükségesebbeket. Rendszeresen könyvtárba járok, és gyakran fénymásoltatok, mert az angol irodalmi alkotások például nehezen hozzáférhetők, illetve egy-egy könyvből mindig csak részletekre van szükségem, felesleges megvennem. A másolás sokkal olcsóbb – érvelt Dóczi József, Szegeden tanuló, ötödéves angol szakos egyetemista.

A diákok közt sokan szelektálnak, és csak a legszükségesebb darabokat vásárolják meg.
– Ami vékony és drága, azt fénymásoltatom, ami már több száz oldalas, és tudom, hogy sokáig használom, ráadásul államvizsgázok belőle, azt inkább megveszem – magyarázta Ágnes, harmadéves szegedi joghallgató, akitől azt is megtudtuk, ő a tanév kezdetén általában 20-25 ezer forintot költ tankönyvekre.

Támogatás

Az egyetemisták, főiskolások az idén egységesen 5000 forintos tankönyv- és jegyzettámogatásban részesülnek, amit az akkreditált jegyzetboltokban és több fénymásoló szalonban felhasználhatnak. A régi, csekkes megoldással szemben két éve elektronikusan: kártyával fizethetnek.

Az elsőéves orvostanhallgatóknak kerül a legtöbbe a tanévkezdés, ha minden tankönyvet és jegyzetet megvásárolnak. Az egyik szegedi, orvosi szakkönyveket is árusító üzletben a 15-50 százalékos kedvezményekkel együtt – ami szeptember 1-jétől 30-áig megilleti az orvostanhallgatókat – 132 ezer forintot fizetnének. Csak az anatómiai atlaszuk 45 ezer 200 forintba kerül, igaz, ezt most a kedvezménnyel tízezer forinttal olcsóbban megkaphatják. Feleennyiért is választhatnak a hallgatók anatómiai atlaszt: a régebbi típuson orvosnemzedékek nőttek fel.

A szakirodalomra költött összeg később töredékére csökkenhet, mivel számos könyvet évekig használnak. A joghallgatóknak, közgazdászoknak sem olcsó az iskolakezdés. A Római jog című háromkötetes tankönyvcsomag például nyolcezer forint. Az informatikusoknak szánt számítástechnikai szakkönyvek is a borsosabb árúak közé tartoznak. Bár a legtöbb tankönyv szabadáras, a jegyzetboltokban csak kisebb különbséget találtunk. A diákok elmondása szerint a legköltségkímélőbb megoldás a fénymásolás, amit a boltok nem díjaznak, a fénymásoló szalonok pedig tagadják, hogy egész könyveket másolnának.

A nyolcvanas években

A rendszerváltás előtt sem volt olcsóbb a tankönyv. Donáth Tibor Anatómia atlaszának 1985-ös harmadik kiadása 1300 forintba került. Akkoriban egy felsőfokú végzettséggel rendelkező pályakezdő szakember fizetése körülbelül 2500-3700 forint között volt, így nagy kiadásnak számított az egyébként nagyon szép album.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éjjeli ügyelet a patikában

Szeged - A legtöbben fájdalomcsillapítóért álltak sorba szombat éjjel a Kígyó gyógyszertár… Tovább olvasom