Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Drága csomagolók

A körítés is sokba kerül karácsonykor, nem csak az ajándék. Mire tíz embernek becsomagoljuk a megvásárolt apróságokat, legalább háromezer forintot kidobunk az ablakon. Ezek a papírok ugyanis nem élik túl a szentestét.
A külcsín is sokba kerül. Fotó: Karnok Csaba
A díszcsomagoló papírok közül csak a legolcsóbb celofánt ússzuk meg száz forint alatt, a többiért 2-400 forintot kell fizetni ívenként. Nem árt odafigyelni, egy kis hengernek mekkora a mérete, mert ha nem nézzük meg alaposan a tájékoztató címkét, csak otthon derül ki, hogy a forintjainkért mindössze egy méter hosszú papírt vettünk. Holott ugyanannyiért két-három métereset is kaphatunk. Karácsonykor sokan dupla annyi csomagolópapírt vásárolnak, hogy ne 24-én délután derüljön ki, nincs mibe göngyölni az ajándékot, ezért a kiadások csak ebből a tételből akár több ezer forintra rúghatnak.

A papír után következnek a különböző kötözők: egy gyorsmasni ára 30-60 forint, tíz ajándéknál 300-600 forint a kiadás. Az ajándékkísérők darabja száz forint körüli, ezeket is praktikus megvenni, hogy ne keveredjenek össze a csomagok a fa alatt. Minden, ami ezután következik, ráadás. Méregdrága ráadás: hiszen a dísztasakok, táskák legkisebbike és legolcsóbbika minimum 250, de inkább 500 forint, az italzacskóké pedig közelíti a négyszázat. Flancos az a tasak, amelyiken ajándékkísérő is van, csakhogy ezeket nem lehet továbbadni.

Ha minden költséget összeadunk, egy átlagos méretű társasjáték becsomagolása 250-300 forint, ezt az összeget kell felszoroznunk az ajándékok számával. Aki tíz embernek készít elő meglepetést, annak legalább háromezer forintos olyan pluszkiadással kell számolnia, amely még szenteste a kukában köt ki. A virágboltosok szerint ennyi pénzből ők is kihozzák a csomagolást, ráadásul az övéké ízléses, profi munka, nem celluxos, otthoni tákolmány. Igaz, ha még fenyőágat, karácsonyi díszeket is ragasztanak a papírra, hatalmas masnival kötik át, és műhavat, egyéb finomságokat szórnak rá, akkor a csomagolás költsége elérheti az ezer forintot.


Üveg- és papírhegyek

Felmérések szerint decemberben átlagosan 25 százalékkal több napi fogyasztási cikket, élelmiszert vásárolunk, mint az év egyéb időszakában. Mintegy 70 százalékkal több üvegbe töltött szeszes ital, 50 százalékkal több műanyag pillepalackos vagy üveges üdítő fogy. Karácsonykor az ajándékokkal együtt pakoljuk a kosarunkba az éves csomagoló- és kartonpapírok közel 30 százalékát.

A ház is beöltözik

Szegeden idén spórolósan öltöztették föl a házakat és az előkertek fenyőit a családok, de kevés az ablakdísz a társasházakon is. Jóval kevesebb, mint például Ausztriában. Valószínűleg ennek is anyagi okai vannak. Egy égősor vagy füzérfüggöny ára 1000-1500 – ennyit általában áldoznak is a családok a körítésre, ráadásul több évre szóló beruházásról van szó. Lakáson belül gyakran a régi díszek kerülnek elő a beépített szekrény aljából. Újdonság idén az ablakba mászó világító Mikulás 7-8 ezerért, csaknem minden szegedi utcában található belőle egy. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összevont razzia a kotyvalékgyárban

Az Arany Delikát Plusz Kft. illegálisan gyártott savanyúságot öttömösi és sándorfalvi telepén. A cég… Tovább olvasom