Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Drága kölcsön, horror kamat

Szeged - Aki bajba jutott, hirtelen van szüksége pénzre, az általában kapkodni kezd. Elfelejti a legegyszerűbb általános iskolai műveleteket is, amelyek egyike a szorzás. A gyors készpénznek olykor nagy ára van: csaknem az összeg dupláját vagy háromszorosát kell visszafizetni.
Csak általános iskolai végzettség kell ahhoz, hogy valaki ki tudja számolni, mennyire akar eladósodni néhány tízezer forintért. Nincs zsákbamacska, ott áll a THM-mutató nagysága, százalékban kifejezve. Elvben nem kellene mást tennie, mint a havi törlesztőrészletet megszorozni a hónapok számával.

Van azonban, akinek ez sem megy, vagy nincs olyan helyzetben, hogy számolhasson: BAR-listára került, egy bank sem ad neki hitelt. Csábító a reklám is: a készpénz egy telefonhívásra, órák alatt házhoz jön, és 50 ezer forintnál mindössze 2890, 200 ezernél pedig csak 6640 forint a törlesztőrészlet – csakhogy hetente.


Aki tehát 50 ezer forint készpénzt vesz fel, az annak háromszorosát, több mint 150 ezer forintot perkál ki egy év múlva, 200 ezer helyett pedig csaknem 360 ezer forint lesz a futamidő végére a tartozás. A pénzfelvét könnyű: mosolyogva hozzák a pénzt, csak állandó lakhely, avagy valamilyen rendszeres jövedelem igazolása szükséges, ami lehet akár a gyes is. Igaz, a törlesztőrészletért hetente becsöngetnek, és az is igaz, a THM 200 ezernél több mint 242 százalék, 50 ezer forintnál pedig 437 százalék lesz. A pénzintézet erről természetesen felvilágosítja az ügyfelet.

Mi a THM?

A THM (Teljes Hiteldíj Mutató) egy technikai mutatószám. Rendeltetése, hogy nemcsak a kamatot, hanem az összes felmerülő díjat figyelembe véve, szabványosított formában mutassa meg a fogyasztónak, mennyibe kerül a hitele. A képletet három tényező befolyásolja: a kölcsönösszeg nagysága, a kölcsön futamideje és a visszafizetés gyakorisága. A képlet szerint a THM annál magasabb, minél rövidebb a futamidő, minél kisebb a hitelösszeg és minél gyakoribb a törlesztés. A THM ezért is lehet félrevezető a kis összegű, rövid lejáratú, gyakori törlesztésű hitelek esetében.

A szabad felhasználású gyors és sima személyi kölcsönök piacán különben óriási a kínálat, és természetesen válogatni csak az tud, aki nincs megszorulva. Jellemzően a kis összegű és a rövid futamidejű hitelekért kell a végén a legtöbbet fizetni, de a THM még így is ritkán megy 30 százalék fölé. Az 50 és 200 ezer forintos példáknál maradva: 50 ezer helyett 70-80 ezer, 200 ezer forint helyett pedig legfeljebb 240 ezer forintot kell visszafizetni, ha megbízható ügyfelei vagyunk egy pénzintézetnek.

A bankoknál választhatunk forint, euró és svájci frank alapú hitelek között: általában ez utóbbi THM-je a legalacsonyabb, 18–19 százaléktól indul, a többieké jellemzően 22-27 százalékos. Az interneten mellesleg hitelkalkulátorok dömpingjével találkozhatunk. Hogy válasszuk ki a legmegfelelőbbet? Azt a tanácsot kaptuk, általában 1 millió forintot üssünk be összegként, és futamidőre 5 évet jelöljünk meg: ez az összevetés legegyszerűbb módszere. Ilyen kondíciókkal körülbelül havi 20 ezer forintot kell törlesztenünk.

Olvasóink írták

 • 12. husi 2008. május 12. 19:35
  „Persze! Népszavazás kellene, de nem azért, hogy a bankok ne tudjanak segítséget adni, hanem a fizuemelésért. Nem sztrájk kell ide, hanem valami több... Először is elég legyen a fizetés hó végéig. Norm árakat, norm béreket kellene biztosítani a népnek, mert ez így szevedés. 80 E/230-240 órára méltánytalanul kevés. Miből fizessen az oviban hó végén térítsi díjat az ember, ha már elfogyott a fizu? hitelkártyából! megoldás? ???”
 • 11. husi 2008. május 12. 19:17
  „Legális rablás, a nép 70 %ra támaszkodik, mint piacra, és persze, hogy nagyon gazdag ember találta ki, hogy méggazdagabb lehessen. Semmi jószándék, vagy segíteni akarás nem lehetett a koncepcioban, pedig sztem a bajba jutott embernek jószándék és segíteni akarás is kellene, nem csk pénz... A mosolyt pedig rajzolni is lehet!”
 • 10. uzsora 2008. május 11. 15:53
  „Ha ezt egy privát ember tenné,uzsorára pénzt kölcsönöz már sitkón lenne,de miután bank teszi,hát nem!Ez nyilván valakinek a valamilje.”
 • 9. Kingtiger 2008. május 11. 14:53
  „Normális bank nem (mer) ekkora THM-et kérni, ezt csak azok az uzsorás cégek (pl. Provident) teszik, akik azokat a kisembereket facsarják ki, akik az előbbiektől már nem kapnak hitelt (pl. BAR listán vannak).
  Undorító üzleti magatartás, ráadásul korlátlanul hirdethetik magukat!

  Ráadásul a PTK és a joggyakorlat szerint ez bizonyos esetekben megengedett: "Bankkölcsön folyósítása esetén az aránytalan előny - pl. túlzott mértékű ügyleti kamat - kikötésének lehetősége nem kizárt."”
 • 8. kölcsön 2008. május 10. 21:37
  „Mit mosolyognak rajtunk,röhögnek,hogy ilyen hülyék vagyunk,hogy a szaros hatvanezrünket nem tudjuk beosztani amit ők állapitottak meg,hogy ennyit kaphatunk ha dolgozunk. Ezért kell a kölcsön!Ezért még senki nem inditott népszavazást de a 300-s vizitdíjért igen.Na erre varrjunk gombot!”
 • 7. klj_54 2008. május 10. 18:59
  „No ez az amivel sokkal komolyabban kellene kormányunknak foglalkozni a jelenlegi önkielégítés helyett!
  Mert állami szinten sem mindegy, hogy a lakosság jó része adósságspirálba kerül.
  Érdekes a magyar jog. Tocsik Mártát "közerkölcsbe ütköző" magatartása miatt megtámadták, bíróság elé citálták. Pedig ő semmi rosszat nem tett! Megkeresték, megtette amire felkérték és nem ő diktálta a feltételeket. Vagy valamelyik politikus keveset kapott tőle?
  Azt hiszem a Tocsik ügy eltörpül az állam által megengedett lakossági kifosztásnak.
  Szerintem amit ma a bankok ma megtehetnek sokkal jobban erkölcstelen, mint Tocsik tette!
  De mint szinte minden esetben, itt sem változik semmi!
  Mi itt véleményt írunk, ők ott fent meg csak mosolyognak rajtunk:(
  És vastagodik a pénztárcájuk!”
 • 6. Teo 2008. május 10. 11:46
  „A kölcsön mindig drága.

  A japánoknál 0.5 % a kamat a kölcsönre, s ezzel akarják őket ösztökélni a vásárlásra.

  Ma Magyarországon is a bankok a külföldi pénz intézetektől 1%-ra kapják azt a pénzt amit nekünk minimum 6.5%-ra adnak.”
 • 5. Kuki 2008. május 10. 11:24
  „A kölcsönt adó cégek is piaci alapon működnek, az állam által meghatározott keretek között - szerintem.
  Az istenhívő főnökötől pedig emberileg többet várhatunk mint az ateistáktól. Lehet, azonban, hogy mást kapunk mint amit várunk.
  A szabadversenyes kapitalizmus kereteit a nagyfőnökök alakítják.”
 • 4. spiler 2008. május 10. 11:12
  „A LEGTÖBB BANKBAN IZRÁELITA A FŐNÖK,HÁT MIT VÁRHATUN AKKOR!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 3. ezvan 2008. május 10. 09:18
  „Az egész ország úszik a hitelekben. A tv-be is mi megy?? BANK reklámok, olyan szépen megfogalmazzák, hogy milyen jó is az a kölcsön és csak később jön rá a hülye, hogy nem is tudja fizetni.”
 • 2. méltatlankodó 2008. május 10. 08:39
  „Ha valaki tudja fizetni az ilyen "uzsora" kölcsön törlesztőrészleteit, akkor a kamatnak megfelelő összeget akár havonta félre is tehette volna, ha esetleg szüksége van pénzre, mert "elromlott a TV-je". Sajnos elég sok birka él ebben az országban, aki nem gondol arra, hogy ha csak pár ezer forintot is félretenne havonta, nem lenne szüksége ilyen kölcsönökre. Én is ismerek ilyeneket, úgy gondolják, hogy a fizetésükből nem lehet sokat spórolni, ezért inkább mindet felélik.”
 • 1. hohi 2008. május 10. 08:21
  „ehhez nem szóltok hozzá mert éppen hitelt vösztök föl...!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

HVG-kiállítás a TIK-ben: Torgyánból menyasszony

Szeged - „Legyen a címlap plakát!" – ez a 29 éves hetilap, a HVG jelmondata. A grafikai… Tovább olvasom