Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 13°C Még több cikk.

Drága mulatság az egyetem

Évi 105-150 ezer forint felsőoktatási részhozzájárulást kell fizetniük 2008 őszétől a hallgatóknak. E tandíj bevezetése előtt kérdezgettük az egyetemistákat: mennyit költenek havonta magukra? A szegedi diákság körében a mostani átlag: 40-75 ezer havi fix kiadás.
A TIK nyomtatványboltjában is jókora összegeket hagynak ott a hallgatók. Fotó: Frank Yvette
A felsőoktatásban bevezetésre váró tandíj következtében – az Edupress oktatási hírügynökség korábbi számításai szerint – feltéve, hogy a diák az étkezésen, utazáson és a lakhatáson kívül másra szinte nem költ, és az árak is a 2006-os szinten maradnak – egy pécsi hallgató havi költsége 35–54, egy debrecenié 48–64, egy budapesti diáké pedig 63–82 ezer forintra rúg majd. Mi a szegedi egyetemistákat kérdezgettük a diákságot 2008. szeptember 1-jétől sújtó felsőoktatási részhozzájárulás (fer) előtt: hány forintot költenek egy hónapban?

Az elsőéves Dávid Gábor kollégista, amiért havonta 8 ezer 750 forintot kell fizetnie. A Heves megyei német szakos fiú minden hét végén hazalátogat, ami a családi kasszát 7 ezer 200 forinttal terheli meg. További 6 ezret költ hetente ételre-italra. Azt mondta, a szülői költségvetést ennek a három tételnek a végösszege is erősen megrendíti, így legnagyobb sajnálatára szórakozásra már nem marad pénze. A kollégista fiú így is havi 40 ezer forintjába kerül családjának, nem beszélve azokról a nyelvkönyvekről és szótárakról, amiket Gábor szerint egy német szakos hallgatónak erősen ajánlott megvennie: ezekre eddig 20 ezer forintot költött.

Plusz a fer

A 2007 szeptemberétől felvett, állami finanszírozásban részt vevő hallgatóknak 2008 őszétől felsőoktatási részhozzájárulásként (fer) alapképzésben 105, mesterképzésben 150 ezer forintot kell majd fizetnie. Ez havi lebontásban újabb 8 ezer 750-12 ezer 500 forinttal terheli meg a családi kasszát. Egy szegedi diák – attól függően, hogy kollégiumban, albérletben vagy saját lakásban lakik-e majd – havi költsége – számításaink szerint – átlagosan 50-85 ezer forintra emelkedhet.

Korcsolai Kitti három barátnőjével osztozik egy lakáson, de költségkímélés miatt, hirdetéssel egy negyedik lányt is keresnek. Most rezsivel együtt fejenként 24 ezret fizetnek albérletre, ami ha találnának még egy lakótársat, 17 ezer 500 forintra olvadna. A történelem szakos lány is minden héten hazautazik: Albertirsáig és vissza összesen 1160 forintot fizet alkalmanként. Élelemre további 7-8 ezret költ, de szeret ruházkodni is, ami állítása szerint havi újabb 10 ezer forintjába kerül. Szívesen lakott volna az olcsóbb kollégiumban, de nem tudott sehova bejutni, így maradt az albérlet. Extra költségként még havonta egy mozit és néhány tankönyvet jelölt meg. Így nagyjából havi 50 ezret költ, amit szülői segítségből és ösztöndíjából próbál fedezni.

A negyedéves geográfus Krímer Dániel már saját lakással rendelkezik Szegeden. Télen 35 ezret fizet a rezsiért. Ruházkodásra havi ezer, élelmiszerre 40 ezer forintot költ. Lakását egy albérlővel osztja meg, mert nélküle – a szülői segítség ellenére is – lehetetlen lenne kigazdálkodni a havi 75 ezer forintos összkiadást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymillió 50 ezer forinttal zárult a Gregor-portré árverése

Egymillió 50 ezer forinttal zárult tegnapra virradó éjjel a Gregor Józsefet ábrázoló festményért… Tovább olvasom