Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Drága mulatság lehet a bálozás

Szeged - Nem olcsó mulatság a bálozás, akár három báli belépő árát is felemésztheti ünnepi toalettünk. Utánanéztünk, mennyibe kerül a báli öltözék és a kiegészítők, valamint egy önfeledt keringőzéssel eltöltött báli este. Számításaink szerint akár 150 ezer forint is kiröppenhet a zsebünkből.
Nem olcsó mulatság a bálozás, akár három báli belépő árát is felemésztheti ünnepi toalettünk. Utánanéztünk, mennyibe kerül a báli öltözék és a kiegészítők, valamint egy önfeledt keringőzéssel eltöltött báli este. Számításaink szerint akár 150 ezer forint is kiröppenhet a zsebünkből, és akkor még nem is a legdrágább cuccokkal számoltunk. Ennyi pénzt persze akkor érdemes áldozni egy bálra, ha van alkalmunk illő miliőben, kellemes társaságban bálozni.

A férfiak könnyű helyzetben vannak, hiszen a szmokingot, a frakkot, netán az öltönyt mindaddig használhatják, míg ki nem növik. A hölgyeknek sokkal nehezebb dolguk van, hiszen ugyanabban a cuccban kétszer nem lehet bálozni. Nem kevés fejtörést okoz a nagyestélyi kiválasztása. Lehet kész ruhát választani vagy szabóságban varratni. Sőt, ruhakölcsönzőben is nagy a választék. Egy menő estélyi ruhát 30 ezernél olcsóbban ne is keressünk – világosítottak fel az egyik szegedi üzletben. Megsúgták: a kölcsönzést sem ússzák meg a hölgyek 20 ezer alatt.

Fotó: MTI


A jó megjelenéshez ízléses cipőre is szükség van. Ilyenből megfelelőt találni – méretben, fazonban, színben és árban – talán még nehezebb feladat, mint a ruhavásárlás. Tűsarokból, hegyes orrból nincs hiány a szegedi üzletekben, de klasszikus vonalú, egyetlen gyönggyel, csattal díszített, vagy csak fazonjából eredően ízléses cipőt viszont ritkán látni. Keresztes Márta eladó szerint a cipő a „lábon mutat", a polcon bármi lehet szép, ha az adott lábhoz nem illik. Akár női, akár férfi lábbelit nézegettünk, 15 ezer forint alatt nem láttunk alkalmi cipőt.

A kiegészítőket sem szabad elhanyagolni, ha már egy vagyont fizettünk a ruháért és a cipőért. Egy szép nyakkendő igazi éke az öltözéknek. Nem márkás nyakkendőért legalább ötezer forintot kell fizetni, és ugyanennyibe kerül a csokornyakkendő is.

A hölgyek bálba nem mehetnek elegáns retikül nélkül. A flitterrel, gyönggyel díszített, ezüst aranyszín alkalmi retikülök kezdőára meghaladja a 10 ezer forintot. Ha valódi ékkövek helyett be kell érnünk ízléses bizsuval, akkor is szép pénzbe kerül egyegy csillogó nyakék, diadém. Ezek kezdőára három-ötezer forint között mozog, az összeillő fülbevaló–karkötő–nyakék szettért akár 15 ezer forintot is elkérnek.

Fotó: MTI

Konty, smink, szoli

Ha a ruha már megvan, megfelelő formába kell hozni magunkat az estélyre. Nem olcsó a frizura elkészítése, az arckikészítés, és a megfelelő bőrtónus elérése – hallottuk az egyik szegedi fodrászatban, ahol minden szolgáltatás megtalálható. Báli szezonban hagyományosan a konty a leggyakrabban használt hajszerkezet, különböző kalácsokat, hurkákat fésülnek a hölgyek hajába. Egy ilyen művészi frizura 6-10 ezer forint közötti összeget kóstál. A smink – mondta – Ihász Mónika – még 3000 forint. Aki szép barnán szeretne megjelenni a bálban, legalább ötször be kell feküdnie szoláriumba. Ez is legalább 2000 forint.

Tánctanártól a taxiig

Ha valaki botlábúnak érzi magát, de mégis szeretné párját megpörgetni az estén, akkor érdemes tánctanárhoz fordulni. Tíz alkalmat mindenképpen rá kell szánni a gyakorlásra, ami összesen 15 ezer forinttal rövidíti meg a pénztárcát. Az ittas vezetőkkel szembeni szigorítások miatt még gondolni sem szabad arra, hogy saját autóval jelenjünk meg a bálban – hacsak nincs sofőrünk, aki értünk is jön. Taxival átlagban egy oda-vissza útért 4000 forintot kérnek. A báli belépők 10 ezer forintnál kezdődnek, de a budapesti Operabálban a páholyért 250 ezer forintot kellett fizetni korlátlan italfogyasztással.

A báli ruha

A báli ruhák sajátja, hogy drága, keleti kelmékből készülnek: szatén, sifon, vékony selyem, tüll, fátyol, muszlin, ballonselyem, aranyszállal szőtt ballon. Többrétegű, széles aljú tüllszoknyára 6-12 méter anyag is „rámegy", ha szép tartású ballonselyem szoknyát varratunk, akkor 4-5 méterből is „megúszhatjuk". Az alkalmi ruhákra szánt exkluzív textíliák rendszerint Törökországból, Perzsiából, Indiából származnak.

Olvasóink írták

  • 2. fachwirt 2008. február 04. 04:24
    „Hamvazoszerdan vege van a bali szezonnak ezen a heten, addig lehet tancolni, mindent bele!!!”
  • 1. suhym 2008. február 03. 18:56
    „Egy férfi, aki eligazodik a kelmék között: szatén, sifon,tüll etc.))))))))))) Nem semmi.))))))))))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vitáztak, de nem butítottak

Szeged - Sem egymást, sem a közönséget nem győzte meg Sándor Klára és Nógrádi Zoltán az… Tovább olvasom