Délmagyar logó

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

Drága szalagavatók: tízezertől százezerig

Már készülnek a végzős középiskolások a szalagavatóra. Az esemény egyszeri, felejthetetlen, de komoly ára van: a szülőknek mélyen a pénztárcájukba kell nyúlniuk. Van, ahol a diákok maguk varrják a ruhájukat – persze könnyű nekik, könnyűipari szakközépbe járnak.
A szegedi Tömörkény diákjai nulladik órákban már tanulják a nyitótáncokat. A szalagavatóra a legtöbb iskolában novemberben elkezdenek készülődni, egy tánc igényes előadásához néhány hónap gyakorlás feltétlenül szükséges. A tánctanárt több jelentkező közül az osztályokkal közösen választották ki. Neki fejenként 5500 forintot fizetnek a gyerekek, amiben benne van a báli ruha kölcsönzése is. Ha valakinek ez a ruha nem felelne meg, kénytelen drágább kölcsönzőkhöz fordulni. A kölcsönzőkben a bérleti díj felső határa a csillagos éghez közelít, akár százezer forintra is rúghat. A szalagot természetesen nem a báli ruhára tűzik, így már erre az alkalomra meg kell vásárolni a ballagási öltözéket is.

A ruházat az egyetlen része a szalagavató költségeinek, amit a család a pénztárcájához igazíthat. Az ezer forint körüli belépőt minden vendégnek ki kell fizetnie – ezt a Tömörkényben a helybérletre és a zenekarra fordítják. Vacsorát kétezerért nem kötelező ugyan fogyasztani, de hát egyszer van a gyereknek szalagavatója... A lányos szülők anyagilag rosszabbul járnak: egy alkalmi frizuráért a hölgyek átlagosan négyezer forintot fizethetnek ki, attól függően, hogy hol készíttetik el. Ha a frizura tökéletes, irány a kozmetikus, aki egy-kétezerért szépen kisminkeli a bálozó kisasszonyt. Az ünnepi alkalomból illik kisebb ajándékkal is kedveskedni az osztályfőnöknek, erre a pénzt szintén az osztálynak kell összedobnia. A Tömörkény Gimnáziumban Kovács Józsefné nevelési igazgatóhelyettes fogja össze a szalagavató-szervezés szálait. A tanárnő úgy látja, valóban nagy terhet ró a családra az ünnepség, de a szülők nem háborognak.

– Mindenki tisztában van azzal, hogy mennyibe kerül a szalagavató, így már év elejétől fokozatosan gyűjtenek rá a családok, és a szervezéskor is egyeztetünk, hogy mire elég a pénz – mondta. – A végzősöknek sajnos nemcsak a szalagavatóra kell sokat költeni, hanem a felvételikre, a tablókra és a ballagásra is.

A Tisza Lajos Könnyűipari Szakközépiskola növendékei némileg könnyebb helyzetben vannak. A februári szalagavatóra az ügyesebb lányok saját maguk tervezik és varrják a báli ruhájukat.
– A tanulóknak körülbelül a fele megpróbálkozik a feladattal. Megvásárolják az alapanyagokat, aztán szakkörökön és délutánonként szaktanári segítséggel készítik el az öltözéküket – árulta el Koczor Lajos, az iskola igazgatója. Ebben az iskolában hagyományosan keringőt táncolnak a végzős tanulók, de idén megpróbálkoznak a palotással is. Az oktatásért tánconként 25 ezret fizetnek az utolsó évesek, ehhez a költséghez mindenki hozzájárul az évfolyamból, az is, aki nem lép fel a többiekkel.

Fazekas Gábor

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alkotmánybíró lett Balogh Elemér

Megválasztotta az Alkotmánybíróság tagjának tegnap az országgyűlés Balogh Elemért, a Fidesz… Tovább olvasom