Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 12°C Még több cikk.

Drágább az utcai zöldséges, mint az üzlet

Szeged - Nagykamarásinak mondják az utcán kapható görögdinnyét, miközben Nagykamaráson még a földön hever a lédús gyümölcs. Ártesztünkből az is kiderül: az út menti portéka drágább, mint az üzletben kapható.
Újra megjelentek Szeged utcáin az alkalmi zöldségesek: az önkormányzat rendeletmódosítással próbálta elejét venni a földről, az útpadkáról árusító kereskedők kirajzásának. Míg az egész évben, a hatóság szeme előtt dolgozó boltosoknak kötelező a kosármosó, a vécé, valamint a fali kút is, addig az utcai vetélytársaknak „szabad a vásár".

Azt hihetnénk, az utcai zöldségesnél olcsóbb a gyümölcs, de rövid ártesztünkből kiderül, többet fizetünk a benzingőzben „érlelt" portékáért. Míg két nagyobb zöldséges boltjában is 200–239 forintért adták a görögdinnyét, addig a Centrum melletti alkalmi zöldséges 269 forintot kért a nyári gyümölcs kilójáért. A sárgadinnye 299 forintért megy, a Debreceni utcai parkolóban viszont 349 forintba kerül kilója. A zöldségesnél az őszibarack kilója 298 forint, utcai társai 340 forintot is elkérnek a gyümölcsért. Szerda délelőtt több szegedi alkalmi gyümölcsárusnál is vásároltunk: hol dinnyét, hol barackot. – Honnan való a gyümölcs? – kérdeztük az egyik Szabadkai úti kirakodót, aki a dinnyéről azt mondta, hogy görög, míg a sárgabarackot már magyarnak tartotta. Függetlenül attól, hogy a pult alól kikandikáló barackok olasz ládában pihentek. Az utcai gyümölcsösnél csak találgatni lehetett, mi mennyibe kerül: se az árat, se a származást nem tüntette fel, nyugtát viszont kaptunk.

Kirajzottak az alkalmi zöldségesek Szegeden. Fotó: Segesvári Csaba
Kirajzottak az alkalmi zöldségesek Szegeden.
Fotó: Segesvári Csaba

Ki árul az utcán?

A vásárlásnál kapott nyugták alapján az Opten céginformációs adatbázisából kikerestük az utcai árusok cégeit, megállapítottuk: 5-ből 2 vállalkozás idén alakult. A dinnyeárus cége ellen az adóhatóság kétszer indított végrehajtást, telephelyére 4 vállalkozást is bejegyeztek, az egyik ellen felszámolás is indult.

Magyardinnye-vásárt hirdet a városban több helyen egy vállalkozó: a hazainak titulált gyümölcs kilójáért 149 forintot kérnek. A dinnyéről állítják, Nagykamarásról hozták, de olasz dinnye is került a pultra, jó 50 forinttal drágábban, mint a hazai. A nagykamarási önkormányzatnál érdeklődtünk: beindult-e már a dinnyeszedés, árulhatnak-e Szegeden nagykamarási dinnyét? – Teljes mértékben kizárt – fakadt ki egy felvásárló. Krecs Árpád Békés megyében 30 hektáron termel, az elsők között szedi a dinnyét. Mint fogalmazott, a jövő hét előtt esélytelen, hogy piacra kerüljön a nagykamarási dinnye. Hozzátette: egy kényszerszedés ugyan történt, de az a dinnye emberi fogyasztásra alkalmatlan.

Szegeden az önkormányzat április 18-án módosította a közterület-használat rendjét, az előterjesztés szerint azért, mert a polgármesteri hivatal sok bejelentést kapott az utcai zöldség-gyümölcs árusokkal kapcsolatban. A szigorítás érezhető, eddig szinte minden második kérelmező engedélyét visszautasították. – 35 kérelemből 14-et részben közterülethasználatidíj-tartozás, részben forgalombiztonsági, kereskedelmi szempontok figyelembevételével elutasítottak. 8 kérelem még elbírálás alatt áll – tudtuk meg Ácsné Gunda Judittól. Megkérdeztük: kaphat-e közterület-használati engedélyt adótartozással rendelkező vállalkozó, amire az Igazgatási és Építési Iroda vezetője elmondta, az engedélyező hatóságnak nem kell vizsgálnia, hogy a kérelmezőnek van-e adótartozása.

Olvasóink írták

 • 18. info 2013. július 03. 23:38
  „17. történész 2013.06.28. 16:18 -ezt még a 15. 16. nem tudja, majd megtudja! de már úgy tesz mintha tudná-hagyjuk....,kell egy ilyen is, elvégre ez egy hozzászólási lehetőség a cikkhez.”
 • 17. történész 2013. június 28. 16:18
  „Na mielőtt ezen összevesznénk kár ezen vitatkozni.Az utcai árusok 80% nepper feketén árul egy kiskerttel rendelkező őstermelő amely vége Görögországig ér és ott termett a saját dinnyéje június 10-én....A párt hagyja őket gazdagodni kell a középosztály---”
 • 16. szöszi 2013. június 28. 13:27
  „Másrészről pedig egyáltalán nem drága. A Tescoban jóval drágább a sárgadinnye pl. mint az árusoknál, és fele akkora. A Lidlben a kukorica 275,-, kint meg 150! A Tescoban 500 Ft fél kg meggy, az árusoknál meg kilója annyi! Ti félrebeszéltek vagy csak rákamuztok, életetekben nem jártatok zöldségesnél. Feltételezem az itt felszólalók nagy része pasi, és csoda hogy tudja hogy néz ki egy dinnye. Ami meg az árusokat illeti, abszolút legálisan dolgoznak, ugyan is létezik ilyen hogy TEÁOR 4799 - Egyéb nem bolti, piaci kiskereskedelem. Úgy el lehet hallgatni. Van pénztárgépük, és nem kell hogy maguk után vonszoljanak egy budit, meg kézmosót. Tán az utcai fagyiárus meg vattacukros, meg kukoricaárus különb?? Mindenkinek feleslegesen jár a szája, aztán gőzötök nincs a dolgok menetéről. Egyébként meg marhára semmi különbség nincs a földön lévő dinnye és fotón látható alsó soron ládába árult gyökértől, mert kb. 5 cm és egy 2 mm-es műanyagláda választja el a betontól, az is lyukacsos, úgyhogy ha akar, ugyan olyan mocskos. De azt nem derogál, mert látszólag ládában van, mi? Nagy az Isten állatkertje, és vannak akik kiszabadultak. Meg kell hogy állapítsam, vagy túl sok a nyavajás és rigolyás sznob. Ezért ilyen nyámnyila ma minden kölök is, mert a még a dinnyét is képesek nekik kívül belül megmosni, nehogy egy porszemet is lenyeljen a kölök.”
 • 15. szöszi 2013. június 28. 13:18
  „Én két dinnyét vettem eddig, mindkettő ehetetlen volt. Kívül nem zöld,hanem már sárga, belül meg köze nincs a piroshoz. Az árak Rókuson a Muskétásnál 200 ,-/kg.
  4. info 2013.06.27. 08:12

  Igazából egyáltalán nem érdekel hogy a földön van a dinnye, mióta világ a világ, mindig földről árulták a dinnyét, és eztán is onnan fogják (vagy utánfutóról a mozgó árus). Kivéve a hipermarketek, de azt inkább hagyom ki, mint az utcai árust. Egy piac nincs a világkerekségen, ahol polcokra pakolva árulják a görögdinnyét. Egyébként is egy földön heverő gyümölcs, ott nő és érik, aztán már nem 8, hogy beton vagy fekete föld ?? Ott meg a mindféle rovar, gyík, csiga mássza meg, de azt jó szívvel hazaviszed és megeszed? 20 éve tán polcokon voltak a dinnyék? A görög dinnye földön terem, és ott is árulják. Ha nem tetszik egyél barackot, az lóg a fán!”
 • 14. waterbear 2013. június 28. 10:08
  „Észlények... ellehetetlenítik a szezonban azokat, akik befizetik az adójukat.... bolond egy társaság....”
 • 13. pardon 2013. június 28. 08:48
  „az itteni adóhatóság nem ér egy fületlen gombot!a vécésnéniket meg a falusi fitneszoktatókat merik megfingatni csak”
 • 12. kisistvan.hu 2013. június 27. 17:17
  „"Magyardinnye-vásárt hirdet a városban több helyen egy vállalkozó: a hazainak titulált gyümölcs kilójáért 149 forintot kérnek." Lehet hogy nem magyar, de finom, ízletes volt. Tegnap vettem, és csodálkoztam is, mert nem hittem el, hogy 149 ft-ért ilyen minőséget fogok kapni. Úgyhogy mindjárt le is ugrok ide a szomszédba, és veszek megint egy finom dinnye szeletet.”
 • 11. sousse 2013. június 27. 16:05
  „Talán megérjük,hogy a budapesti körúti telefonfülkéhez sem engedik őket a szűkös parkolóból árulni éjjel-nappal.”
 • 10. Ebgondolat 2013. június 27. 12:53
  „Ha valaki nem tudja igazolni a termék származási helyét, sőt, még a vásárlót is becsapja hamis származási hellyel, azt miért nem büntetik meg úgy, hogy egy életre elmenjen a kedve a dinnyeárusítástól? Ez mind a töketlen, tehetetlen, dilettáns hatóságok miatt van! Az is talány, miért a céget büntetik adótartozás miatt, miért nem a tulajdonost.
  Érdekes, Németországban még egy Uli Hoenes is be van szarva az adóhatóságtól, míg itt egy mezei dinnyeárus is szemtelenkedik.
  Na, meg is látszik a két ország közötti színvonalbeli különbség...”
 • 9. pachakuti 2013. június 27. 12:23
  „Nem ezt írtuk többségünkben a múltkori, a kispiacos "őstermelőket" sajnáltató cikkhez?”
 • 8. jozkó 2013. június 27. 10:28
  „Az árakat tényleg a piacra, a kereslet kínálat törvényeire kell bízni.
  Pusztán a magasabb árakért nincs ok morgolódni: akinek olcsóbb kell, járjon utána!

  Az egységes jogértelmezés és a "versenysemlegesség" betartása viszont már nagyon is a Hatóság jogköre és kötelezettsége /lenne/:
  Amíg a hivatalos működési engedéllyel rendelkező, akárcsak garázs méretű üzlet kialakítása is milliókba kerül
  /nem túlzok!/ és nagyon drága szabályos üzemmenet - addig inkorrekt az engedélyező és ellenőrző hatóságoknak egyáltalán eltűrni olyan körülményeket, amelyekért az üzletek üzemeltetőit szigorúan szankcionálják!

  Egyetértek azzal az elgondolással, hogy a magyar termelők támogatása érdekében, a viszonteladói hálózat lerövidítésének / és a költségek csökkentése/ indokával néhány szezonális tömegcikket a fogyasztók közelébe vigyenek - akár utcai árusítással is. /Krumpli, vöröshagyma.../”
 • 7. got01 2013. június 27. 09:45
  „Nem biztos hogy csupán árak alapján összehasonlítást lehet tenni üzletek ,piacok és alkalmi árúsok portékáiról.Nem mindegy ugyanis hol termett,milyen minőségű, méretű és mennyire friss az adott árú! Magyar dinnye ebben az időszakban még közel sem olyan ízű mint az import társai(érdemes megkostólni).Egyébként mindenki el tudja dönteni milyenek az igényei,és hogy mit enged meg a pénztárcája.”
 • 6. papsajt 2013. június 27. 09:10
  „tegnap reggel 8 körül én is belefutottam a Diófánál az utcai árusba, aki reggel vitte az árút kocsival a járdán és a kerékpár úton.
  Dinnyét az este vettünk először az idén, mert az árus szerint medgyesi.
  Kérdeztem, hogy biztos,azt válaszolta igen,ez az első szedés, azért ilyen kicsik. kb 6kg
  Némi hűtés után megvágtuk, és nagy csalódás volt. Biztosan nem magyar, nagyon rossz íze volt.”
 • 5. p79 2013. június 27. 09:08
  „A kereslet határozza meg a piacot. Ha valakinek megéri többet adni érte, akkor lelke rajta.
  Akinek meg nem futja rá, az úgysem az utcai árushoz, vagy a zöldséges boltba megy, hanem a Mars térre.”
 • 4. info 2013. június 27. 08:12
  „A Sárosi u -i áruház előtt szintén a földről árulnak!! Ráadásul olyan merészen közlekedik a gazda a járdán az autóval a játszó tér közvetlen közelségében!!! mintha a közúton járna.Érdekes módon ezeknek mindent lehet?!Na jó néha begurul a két ´csík is az alma mellé állítólag.”
 • 3. Emberségetavilágnak 2013. június 27. 08:02
  „2.
  Igen.
  Ott biztos, hogy a termelőtől és az is biztos, hogy friss árut kapsz. "Füstöletlent".”
 • 2. istvang58 2013. június 27. 07:52
  „Össze kell fogni és kimenni a nagybani piacra. MEGÉRI.”
 • 1. queenmargareth1 2013. június 27. 07:32
  „én is drágábban vettem az epret az utcán...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az FBI nyomoz egy szegedi cégtulajdonos ellen?

Büntetőeljárást indított az FBI-nál egy szegedi informatikai cég a társaság egyik tulajdonosa ellen. Tovább olvasom