Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Drágán adják a sikeres felvételit

Már az általános iskolások továbbtanulását is komoly felkészülés előzi meg, ami szinte vetekszik az egykori egyetemi felvételire való felkészüléssel. A szülők egyre több nyolcadikost íratnak be a középiskolák által indított kurzusokra, mert úgy vélik: aki kimarad, az lemarad.
A Tömörkény István gimnáziumban magyarból és történelemből is indítottak felkészítőt. Fotó: Frank Yvette
Krisztián nyolcadik osztályos, speciális angol nyelvi osztályba szeretne jelentkezni. Matematikából és magyar nyelvből központi felvételit ír majd, angolból írásban és szóban is felvételizik. Az eredményes vizsga érdekében előkészítőkre és különórákra jár.

– A gyerekek az általános iskolában a tananyagot tanulják, a középiskolák által szervezett tanfolyamok viszont a felvételi vizsgára készítik fel a gyerekeket – indokolja Krisztián édesanyja, Kovács Gabriella, hogy miért szükséges a különkurzus. A nyolcadikos fiú hetente egyszer jár angolfelkészítőre, a több hónapos kurzus ára 6 ezer forint. Ebből a tárgyból évek óta jár magántanárhoz is, havonta nyolcezerért. Beiratkozott a Tömörkény István Gimnázium magyar–történelem felkészítőjére, ez 3 hónapra 16 ezer forintba kerül. Matematikából hetente két alkalommal foglalkozik vele magántanár, havi nyolcezer forintért.
Martonné Anikó három gyermek édesanyja. A legnagyobb, Kata két éve felvételizett.
– Kata három iskolában kilencszer volt felvételizni, ez nagyon megterhelő volt számára – mondta Martonné Anikó. – Középső fiunk most nyolcadikos, ő csak matematikából és történelemből jár különórákra. Erre havonta tízezer forintot költünk.

A szükséges plusz

A Tömörkény István Gimnáziumban például németet, biológiát is tanulhatnak a gyerekek, a művészeti tagozatra jelentkezőknek rajz előkészítőt indítottak. A magyar–történelem előkészítő itt 16 ezer forintba kerül. A Radnóti Miklós gimnáziumban a diákok kémia, biológia szakkörön is részt vehetnek. A 28 órás kurzusok ára tantárgyanként 8 ezer forint. A Gábor Dénes középiskolában a gyerekek megismerkedhetnek az informatikával és az áramkörépítéssel. A tízalkalmas oktatásért 2500 forintot kell fizetni.

A szülők közül sokan úgy érzik: az a gyerek, aki nem vesz részt felkészítőn, kisebb eséllyel indul a felvételin. Ezért mindenki anyagi lehetőségeihez mérten finanszírozza csemetéje felkészülését. A felvételi tortúra egyébként nemcsak a szülők pénztárcáját terheli meg, hanem olykor a gyerekeket is. A gimnáziumokba készülőknek a legtöbb intézményben központi felvételit kell írniuk matematikából és magyar nyelvből. Ha speciális osztályban szeretne tanulni a diák – például angol, biológia szakon vagy drámatagozaton – akkor szóbeli felvételi vizsgát is tesz. Hogy biztos legyen a továbbtanulás, a diákok zöme négy-öt iskolát, szakot is megjelöl a jelentkezési lapon. Így előfordulhat, hogy több felvételin is részt kell venni. Ezért heti 3-4 alkalommal járnak különórákra a napi tanulás mellett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tüntetések, gyűlések Párizstól Belgrádig

A zavargásokba fulladt október 23-i budapesti tüntetés adta az alkalmat, hogy kitekintsünk a… Tovább olvasom