Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

Drágul a kötelező biztosítás

Drágul a kötelező biztosításTíz éve ugyanott köt biztostást Barta András. Fotó: Kuklis István
Csongrád megye - A tegnap meghirdetett tarifák alapján az idei kampányban tovább emelkedik a kötelező gépjármű-biztosítások díja. Kérdés, hogy eléri-e azt a szintet, amikor újra autósok tömegei cserélik biztosításaikat olcsóbbra. A váltók számát növeli, hogy két szereplő kivonul a kötelezőből - három pedig nem hirdet új díjat.
– Hűséges ügyfél vagyok, már több mint egy évtizede a Hungáriánál fut a kötelező biztosításom, és semmi problémám velük – mondja fehér Opel Astrája mellett a szegedi Széchenyi téren Barta András_, a Tömörkény-gimnázium művészeti tanára. Hozzátette, cascója nincs, szerencsére nem is volt rá szüksége.
 
Csak a kötelező felelősségbiztosítás mentesít az okozott kár terhétől. De nem mindegy, mekkora éves díjért. Fotó: Frank Yvette
Csak a kötelező felelősségbiztosítás mentesít az okozott kár terhétől. De nem mindegy, mekkora éves díjért. Fotó: Frank Yvette

Erre figyeljen!

A jövő évi díjat a biztosítóknak az évforduló előtt legalább 50 nappal kell eljuttatniuk az ügyfelekhez, akik december elsejéig mondhatják fel szerződésüket. Nagyon fontos, hogy akik díjkedvezmény fejében az elektronikus kapcsolattartást választották, nem postán, hanem csupán e-mailben kapják meg biztosítójuk díjértesítőjét.
A biztositas.hu portál szerint néhány ezer forintos díjemelkedéssel számolhatnak az autósok a novemberi kampányban. Az egymillió, december végén évfordulós autós számára izgalmassá teszi a kampányt, hogy 13 biztosító közül három – a K&H, a Posta és a Köbe – nem hirdetett új díjat. Az MKB és a CIG Pannónia pedig gyakorlatilag kivonul a kötelező biztosítási piacról – olyan tarifákat hirdettek meg, amelyek jelzik, nem kívánnak részt venni a versenyben.

Az MKB felmondja a december végén évfordulós ügyfelei szerződéseit, ezek száma körülbelül 25 ezer. Nekik mindenképpen új biztosítót kell keresniük, ami élénkíti a versenyt. Tapasztalat, hogy a váltó autósok kilenctizede ahhoz szerződik, ahol a legolcsóbb a – szerdán – meghirdetett díj.

– Nem figyelem a frissen megjelent tarifákat, korábban sem tettem – mondja Vass Antal_, aki Kiskunfélegyházáról érkezett, és Szegeden dolgozó orvos fiát látogatta. Megtudjuk tőle, közeli ismerőse biztosítási alkusz, megbízik benne, annyit és oda fizet, ahogy azt neki tanácsolja.
 
Barta András - kitart régi biztosítója mellett. Fotó: Kuklis István
Barta András – kitart régi biztosítója mellett. Fotó: Kuklis István

Kalkuláltunk

Kitöltöttem a biztositas.hu díjkalkulátorát a 9 éves benzines Opel Astrámra, öregségi és gyermekkedvezménnyel, régi jogosítvánnyal, kevés futott kilométerrel. A K&H ajánlata 9732 forint+2920 forint adó, a középmezőnyt képviselő Signalé 16.069+4821, az Allianzé 37.080+11.124 forint. Nem tudom, mit adtam meg rosszul – számomra ez a különbség értelmezhetetlen.
A kötelező biztosítási díjak 2010 óta folyamatosan emelkednek, mára ismét meghaladták az évi 30 ezer forintos átlagot. A váltó autósok száma folyamatosan csökkent: míg 2008-ban 1,5 millióan, addig tavaly már csak 150 ezren léptek. Kérdés, hogy a váltással megtakarítható összeg mikor jut el újra arra a szintre, amikor ismét az autósok tömegei mozdulnak. A biztositas.hu adatai szerint az előző években 3–5 ezer forint volt a váltók ingerküszöbét elérő megtakarítás, ez mára 5 és 10 ezer közé emelkedett.

A Netrisk.hu szerint az átlagos díjnövekedés várhatóan 10-12 százalékos lesz. A biztosításközvetítő a nála kötött új szerződések átlagdíját 20 ezer forintra várja, szemben a tavalyi 18 ezerrel. Az alkuszcég a korábbi évekénél csendesebb kampányra számít, 100-120 ezer szerződésváltóval.

– A díjakban különösebb változást nem látunk, a legtöbb kedvezményt ezúttal is más biztosítások megkötésével, az éves díj egyösszegű befizetésével, a bankszámláról utalással, valamint az elektronikus kapcsolattartással lehet elérni – hangsúlyozza Sebestyén László, a Netrisk.hu vezérigazgatója.
 
Vass Antal  szakértőre bízza a választást. Fotó: Kuklis István
Vass Antal szakértőre bízza a választást. Fotó: Kuklis István

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milyen gyakran jön a kéményseprő?

November 1-je óta a korábbinál is nagyobb területen végzik a katasztrófavédelem kéményseprői a lakossági kémények tisztítását. Tovább olvasom