Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Drágul a tűzifa

Szeged - Akár 20 százalékot is lehet spórolni vegyes fűtési rendszerek használatával. Van elég tűzifa, de érdemes előre megvenni, hiszen a hagyományos tüzelőanyag ára is legalább 10-15 százalékkal emelkedik a jövő hónaptól.
– Már a múlt hónapban is sok tűzifát eladtunk, de a hirtelen jött hideg miatt a napokban még több megrendelés érkezett – magyarázta Miskolczi Szabolcs, a Dorozsmai úti fatelep és Tüzép vezetője. Elmondta, a rutinos vásárlók legalább egy hónappal előre megveszik és betárolják a tüzelőanyagot. A keményfa ugyanis nagyjából ennyi idő alatt szárad ki.

Szegeden sokáig az akác volt a legkelendőbb annak ellenére, hogy sokkal drágább, mint a tölgy, a bükk vagy a kőris, és a fűtőértéke is pontosan ugyanakkora, mint a többi száraz fáé. Ma már inkább az utóbbiakból fogy a fatelepen. Az is kiderült, legalább egy héttel korábban meg kell rendelni a tűzifát, mert nem mindig van raktáron.

Kapós a fa Szegeden, a Makai úti telepen. Fotó: Segesvári Csaba
Kapós a fa Szegeden, a Makai úti telepen. Fotó: Segesvári Csaba

A folyamatos gázáremelések miatt egyre többen térnek át vegyes fűtésre: kombinálják a hagyományos fűtést a földgázzal. Sokan úgy tartják, egy átlagos méretű családi ház energiafogyasztásán így akár 20 százalékot is meg lehet takarítani. Kiszámoltuk, egy 80-100 négyzetméteres családi ház hét hónapon át tartó fűtése tűzifával – ha csak hagyományos fűtési technikát alkalmaznánk, és nincs rendkívüli hideg sem – 90-100 ezer forint. Sokan szénnel keverik a tűzifát. De így is 85-100 ezer forint egy ház fűtése egy szezonban.

Azt, hogy valójában mennyit lehet majd spórolni hagyományos, illetve vegyes tüzeléssel, nem lehet pontosan tudni, hiszen a tűzifa ára követi a földgázét, így a jövő hónaptól várhatóan 10-15 százalékot emelkedik.

Mindenhol máshogy mérik

Az Erdély-Fenyő Tüzépeknél csak tűzifát mérnek, és azt is csak kalodában, azaz nagyjából kilencmázsás kiszerelésekben. Az akácból 32 ezer forint egy kaloda. 23 ezer forintba kerül ugyanekkora mennyiség a száraz tölgyből, bükkből és a kőrisből. A Szatymazi úton található Rókusi Tüzépnél felfűrészelve, mázsára mérik a tűzifát. Az akácból 2980, a vegyes tűzifából 2390 forintba kerül ekkora mennyiség. A kazán fűtésére alkalmas lengyel lángborsó mázsáját 4880, a háztartási barnaszénét 3740 forintért árulják. A fabrikett kilója 46 forintba kerül.

Olvasóink írták

  • 3. isten hozott a kapitalizmusban. mindent pontosan annyiért lehet eladni, amennyiért megveszik. 2008. szeptember 19. 08:12
    „Márpedig, ha nem akarsz fázni, megveszed. vagy nincs igazam?”
  • 2. kekecke 2008. szeptember 19. 07:27
    „a fa is gázból készül , hogy emelik az árát ?”
  • 1. verébpisti 2008. szeptember 19. 04:14
    „pedig ugyan olyan árban kapják..mint a nyáron..esetleg kicsit emelt a román" de a nagy haszonszerzés miatt..igen-igen felemelték..meg mennek a gázárak után..milyen jó,hogy jó!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyvenévesen az iskolapadban

Szeged - Az érettségizők több mint 25 százaléka nem középiskolában, hanem valamely felnőttoktatási… Tovább olvasom