Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Drákói szigor a köztereken

A vámosoktól az adóellenőrökig, a tisztiorvosoktól a közterület-felügyelőkig: több mint tíz hatóság figyeli árgus szemekkel a vendéglők, cukrászdák nyári teraszait, nem is beszélve a különböző fesztiválok sátrairól. Hibát mindig lehet találni, a büntetések borsosak.
Nem egyszerű teraszt kipakolni egy vendéglő, cukrászda elé a szegedi belvárosban, még akkor sem, ha csak egy-két asztalról és székről van szó. A tulajdonosnak jó előre meg kell terveznie az előkertjét, majd helyszínrajzzal, az asztalok, székek helyének bejelölésével benyújtani a városházára, az általános igazgatási irodára. Ez az iroda adja ki a közterület-használati engedélyt, amely több hatóság, például a közútkezelő és a műemlékvédelem előírásait tartalmazza. A teraszt többek között úgy illik megtervezni, hogy mellette biztonsággal elférjen a gyalogos, és ne sérüljön a zöldterület sem. A napernyőnek és a bútornak illeszkednie kell a műemléki környezethez. Fehér Éva városi főépítész elmondta, a belvárosi teraszok jelenleg látható bútorai a tervtanács által zsűrizett darabok.

A belvárosban nem lehet rikító színű napernyőket kitenni: a Kárász utcát, a Széchenyi és a Klauzál teret a műemlékvédelem kérésére a natúr színű napernyők díszítik. Elvárás, hogy oszlopos tuját se állítsanak az előkertek köré a tulajdonosok, mert tájidegen növénynek számít: helyette a mediterrán hatást erősítő növényeket javasolják, kőkorsókban, nem pedig műanyag edényekben. A vendéglősöket akkor büntetik, ha eltérnek az engedélyükben foglalt előírásoktól. A plafon egyéni vállalkozónál egymillió, cégnél ötmillió forint – mondta el Orosziné Polner Kinga irodavezető. A legdurvább lépés előtt azonban vannak fokozatok.

Korlát, dobogó

Szerettük volna megtudni, a hatóságok milyen büntetéseket róttak ki a közelmúltban, de nem sikerült adatokhoz jutnunk. A városházán is csak annyit árultak el, hogy az eltelt három évben egyszer zárattak be teraszt. Jelenleg három ügy van folyamatban, a tulajdonosoktól az eredeti állapot visszaállítását kérik. Úgy tudjuk, az egyik vendéglő korláttal, díszráccsal kerítette be magát, holott tilos a „karámosítás". Egy másik engedély nélküli dobogót épített, a harmadik pedig fehér műanyag székeket helyezett ki.  
De még ezeket az elvárásokat is lehet növelni. Ha valaki egy sör- vagy borfesztiválra szeretne kitelepülni a Széchenyi térre, akkor a következő utat járja végig: először a várostól területfoglalási, majd az ÁNTSZ-től kitelepülési engedélyt kér, vízminta benyújtásával. Utána környezetbe illő és három oldalról zárt sátrat bérel a Városkép Kft.-től. A vámosoktól papírt szerez be a jövedéki termék értékesítéséhez, továbbá bejelenti magát a szerzői jogvédő hivatalhoz. Eztán gondoskodik szociális helyiségről – vécével, tisztítószerekkel, kéztörlőkkel –, meleg vizes kézmosóról, szakosított hűtőkről külön a szárnyasok, a sertéshús, a saláta és az ital számára, háromfázisú mosogatóról, zárt fedeles szemetesről, személyzetről, amelynek tagjai maguknál hordják a munkaügyi felügyelőknek bemutatandó kék könyvüket, egészségügyi könyvüket. Készenlétbe helyezi a beszerzett áru számláit az adóellenőröknek, és ártáblán kiírja az üzlet nevét, valamint az árakat. Az ételeket melegen tartó, leheletvédő üveggel elzárt edénnyel is rendelkeznie kell, no meg pénztárgéppel, s olyan táblával, amelyen a hatósági felügyeleti szervek szerepelnek. Kérésre pedig benyújtja az érintésvédelmi vizsgálatról szóló jegyzőkönyvet is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyvenévesen diploma

Tovább olvasom