Délmagyar logó

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 21°C | 31°C Még több cikk.

Dráma a REÖK-ben

Szeged - A KOGART-kiállítás festményei nyújtják az inspirációt a REÖK szeptemberi drámaíró versenyén, melyen három ország négy drámaírója, négy rendezője és négy színtársulata vesz részt. A kétnapos fesztivál során a drámákat és az előadásokat kétszer huszonnégy óra alatt alkotják meg a művészek.
Az összművészet és az interkulturális párbeszéd jegyében rendezi meg drámaíró versenyét a REÖK, melyen a drámákat Magyarországról, Szerbiából és Romániából érkező alkotók vetik papírra, rendezik meg és játsszák el. A Válogatás a magyar festészet remekeiből című tárlat pazar festményei ihletforrásként szolgálnak majd a fesztivál írói, és díszletként a rendezők és színészek számára. A szakmailag kiemelkedően rangos verseny első napján megszületnek a drámák, a másodikon pedig az előadások. – A drámaíró verseny a Pécs Európa Kulturális Fővárosa projekt keretén belül valósul meg – mondja Herczeg Tamás, a REÖK igazgatója. – A REÖK egy sikeres pályázat eredményeképpen rendezheti meg a kétnapos fesztivált.

Különleges feladatra vállalkoztak az írók, hiszen egyrészt huszonnégy óra áll majd rendelkezésükre, hogy megírják színdarabjaikat, másrészt sorsolás útján, aznap reggel dől el, melyik író melyik termet kapja, és milyen festményeket használhat ihletforrásként. A magyar festészeti remekek – többek között Munkácsy, Rippl-Rónai, Vaszary, Markó Károly és Csontváry művei – jelentik majd számukra az egyetlen mankót a témákhoz. Az írók között ott lesz a szegedi kötődésű Podmaniczky Szilárd is, aki a REÖK versenyének köszönhetően ismét Szegeden dolgozik majd.

Herczeg Tamás, a REÖK igazgatója azt mutatja, milyen környezet várja a drámaírókat. Fotó: DM/DV
Herczeg Tamás, a REÖK igazgatója azt mutatja, milyen
környezet várja a drámaírókat. Fotó: DM/DV

Másnap a régiókból meghívott színészek és rendezők szintén sorsolás útján csapatokat alkotnak és 6-8 óra leforgása alatt előadásokat hoznak létre az így született drámákból. A rendezők közül Andrei Elek Romániából, Urbán András Szerbiából, Tóth András Ernő Pécsről, Benkő Imola Orsolya pedig Szegedről vállalta a szokatlan színházi kísérletet, hogy ilyen rövid idő alatt, egy aznap megismert drámából állítson színpadra egy komplett előadást. A játszók a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem, az Újvidéki Művészeti Akadémia, a pécsi Janus Egyetemi Színház és a Szegedi Focus Műhely összesen huszonegy színészével dolgoznak majd. Azt azonban, hogy ki melyik csoportot kapja, szintén a sors fogja eldönteni.

A drámaíró verseny végén háromtagú zsűri választja ki a legjobb művet, amely díjazásban részesül. A zsűri elnöke, Solténszky Tibor dramaturg, rendező lesz.

Játék határok nélkül

A drámaíró verseny is mutatja: a REÖK kihasználja a régió kulturális és földrajzi adottságait. Az interkulturális párbeszéd témájában szervezett fesztiválon három ország – Románia, Szerbia és Magyarország – alkotói vesznek részt. A verseny szeptember 10-én és 11-én lesz. A rendezvény ingyenesen látogatható, a részvételhez előzetes regisztráció szükséges a REÖK jegyirodáján.

(x)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Al Di Meola IH-t avat

Szeged - A felújított Szegedi Ifjúsági Ház nyitókoncertjén, szeptember 3-án, szerdán 19 órától a… Tovább olvasom