Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Drámai helyzet a folyók mentén

Tegnap Szegednél 690 centiméteres vízállást mértek, a héten a a 750-et is meghaladhatja a vízmagasság. A jelenlegi első fokút ekkor másodfokú készültség váltja. Mindszentnél, ahol 850 fölé emelkedhet a víz, harmadfokra is szükség lehet. A Tiszát visszaduzzasztja a Duna. Elhúzódó, akár május közepéig is eltartó árvízvédekezésre kell felkészülni.
Fotó: Karnok Csaba
Rendkívüli a mostani árvízhelyzet. Nemcsak azért, mert a Duna is árad, és visszaduzzasztja a Tiszát, hanem azért is, mert mindkét folyón az átlagnál lényegesen magasabb a hóban tárolt vízkészlet az ilyenkor szokásosnál. Elhúzódó, akár május közepéig is eltartó, egyes helyeken a harmadfokot is elérő árvízvédekezésre kell fölkészülnünk – jellemezte a helyzetet Gombos András, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium politikai államtitkára szombaton, az újszegedi gátőrháznál. Szerencse, hogy a Maros vízgyűjtőjén már minden hó elolvadt, ám egy-egy nagyobb esőzés – s hogy lesz-e ilyen az elkövetkező hetekben vagy sem, kiszámíthatatlan – jelentős árhullámot képes elindítani bárhol.

Csongrád megye esetében főleg a Hármas-Körös és a Maros vízgyűjtőjén hulló csapadék igényelhet gyors védekezést. Az államtitkár a Tisza-menti szemléje során meggyőződött arról: a vízügyi igazgatóságok fölkészültek a hosszú ideig tartó védekezésre, rendelkeznek a szükséges eszközökkel, megkötötték a külső erők bevetését is lehetővé tevő szerződéseket. Az állam eddig kétmilliárd forintot biztosított árvízi védekezésre, s rendelkezésre állnak a további források is.

A szegedi Sárga üdülőtelepet már elöntötte a víz. Fotó: Karnok Csaba
A Tisza alsó szakaszán jelenleg első fokú a készültség. A folyó tovább árad, tegnap Szegednél 690 centiméter körüli vízállást mértek. A hullámtér már mindenütt víz alatt van – tudtuk meg Kőfalvi Istvántól, az Atikövizig műszaki ügyeletesétől. A hét második felében a vízmagasság meghaladhatja a 750 centimétert: másodfokú készültségre is szükség lesz. Sőt Mindszentnél harmadfokú készültség elrendelésére is számítani lehet: 850 centiméter fölé is emelkedhet a víz.

A Hármas-Körösnél jelenleg másodfokon védekeznek, a folyó elérte a 750 centit. Nemsokára 850 centiméterre is nőhet a vízmagasság – ez már harmadfokot jelent. A Maros magyarországi szakaszának középső-felső őrjárásaiban, Makón és környékén első fokú a készültség, 409 centiméter mellett. A héten 450 centiméterre nőhet a vízmagasság, a készültséget ilyenkor másodfokúra emelik.


A biztonságért és az élővilágért

Csanyteleknél is épülhet árvízvédelmi tározó a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztése (VTT) keretében; már elkészültek a döntés-előkészítő tervek. Ide csak rendkívüli áradások esetében engedik be a vizet – mondta Gombos András államtitkár. Az ennél lényegesen nagyobb szegedi tározó területének egy részén azonban állandó vízborítás lesz, a vizes élőhelyek kialakításának jegyében. A szükséges vízmennyiség fönntartása érdekében oda- és elvezető csatornahálózat is létrejön, így a tározott víz mennyisége nem függ a Tisza áradásától.

Eredményes belvízharc

Erősen csökken a belvízzel borított területek nagysága a megyében: már csak mintegy 21 ezer hektárnyi az elöntött terület, az utóbbi napokban öt-hatezer hektárral zsugorodott a víztükör. A belvízcsökkenés a vízügyi igazgatóság folyamatos munkájának eredménye: naponta több mint 2 millió 300 ezer köbméter vizet juttatnak a folyókba. Az utóbbi napok napsütéses időjárása is segítette a belvíz elleni harcot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Anikó lett a Bárka új tulajdonosa

Egy budapesti cég vásárolta meg a több mint négy éve üresen álló Bárkát. Szeged egykor volt… Tovább olvasom