Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Drasztikusan csökken a CD-k forgalma

Évről évre húsz százalékkal kevesebbet adnak el hazánkban zenei CD-kből – miközben az illegális letöltések piaca virágzik. Rögtönzött felmérésünk szerint a szegedi vásárlók főként ajándékba vesznek gyári hanghordozót, a boltba információért vagy üres CD-kért mennek, mert a lemezek árát sokallják.
A napokban tette közé a Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége azt a felmérést, ami szerint hazánkban – a nyugati trendekhez hasonlóan – nagyjából húsz százalékkal csökken évente az eladott hanghordozók száma. Mivel ezeknek már régóta a CD a legkedveltebb formája, a legnagyobb forgalomcsökkenés itt érzékelhető. Ez természetesen csak a legálisan megvásárolhatókra vonatkozik, az illegális piac – főként az internetes zeneletöltések révén – virágzik.

Szeged legnagyobb zenei CD-választékával rendelkező áruházában tegnap jóval kevesebben nézelődtek a hangzóanyagok polcai között, mint a szomszédos játékszoftveres és a DVD-s részlegen.

Esik az arany ára

Jól mutatja a lemezeladások csökkenését, hogy az arany-, illetve platinalemez szintjének eléréséhez egyre kevesebbet kell eladni egy-egy hanghordozóból. Még 1992-ig 100 ezer példány után kapott egy magyar előadó aranylemezt, mára ehhez elég 7500-at eladnia. A platinalemez tizenöt évvel ezelőtt még legalább 200 ezer eladott példányt jelentett – mára mindössze 15 ezerrel birtokosa lehet a hazai előadó.

Miskolczi István a klasszikus zenei CD-k közül próbált választani, amihez – mint elárulta – nemigen ért. Mozartot keresett, de nem tudta, hogy kinek az előadásában és pontosan milyen darabot. Ez persze nem is véletlen, hiszen nem magának akart CD-t venni: egyik tanára hamarosan szül, ajándékként szánták neki a lemezt az osztálytársak. Mivel ötezer forint jött össze, akár két-hármat is összeszedhetett volna a polcokról. Korda-slágerekből csak egyre futotta volna: a népszerű előadó egyik lemeze háromezer-háromszázért kellette magát a polcon.

Egy óriási fémkosárból szemezgetett Molnár Réka: a „turkálósban" ezerkétszázért már vehetett volna zenei CD-t. Ő azonban a legújabb elektronikus tánczenéket kereste – amelyek külön polcokon álltak, átlagosan 4500-5500 forintért. Azt mondja, ugyan gyakran megfordul itt, de főként tájékozódási céllal: megnézi milyen CD-k jelentek meg mostanában – aztán körbekérdezi az ismerősöket, hogy megvan-e nekik. Réka nagyjából két éve nem vett új CD-t, mert nagyon drágának tartja. Amit lehet, átír magának, vagy ha megtalálja, letölti a netről.

– Sose veszek zenei CD-t, nem a kiadókat, hanem a zenészeket támogatom – vallja Túri Gábor, aki a százhetven forintért kapható írható CD-k közül pakolt tízet a kosarába. Szerinte a zenei CD-k azért drágák, mert a kiadók jelentős profitot akarnak kaszálni rajtuk. Úgy véli, jobb lenne, ha legálisan lehetne mindent letölteni, mert az szerinte nagyrészt az előadókhoz jutna. Arra viszont már nem tudott felelni, hogy ha nincs hasznuk rajta, miért fizetnék a stúdiót, a keverést és adnának ki új hanghordozókat a kiadók.


Nincs pénz benne

– Mára minden kiadó tönkrement itthon, a zeneipart csak azok a jogdíjak tartják életben, amit az írható CD-k után meg a rádióktól, tévéktől, más legális felhasználóktól szednek be – mondta el Czutor Zoltán. A szegedi gitáros-énekes, aki korábban a Nyers, most a Belmondo frontembere, hozzátette: a lemezeladásokból minimális – a nettó ár 10-12 százaléka – a zenekarok bevétele, így a hazai CD-eladás csökkenését se nagyon érezhetik meg. A terjesztés akadozása szintén csökkenti a lemezeladást. A megoldás szerinte a fizetős letöltő oldalak kínálatbővülése lenne, de a szükséges technikai feltételek kialakításával sokkal gyorsabban kellene haladni. Csak promóciós céllal adott ki CD-t egy éve a fiatalok körében népszerű szegedi Jeffo's Dream zenekar. Dézsi Sándor, a zenekar vezetője viszont a fizetős letöltésekkel sem elégedett, ugyanis nem tudják nyomon követni ezek számát. Így viszont inkább becsületkasszára hasonlít a dolog, a CD-eladáshoz hasonló bevétellel. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ketten takarítják Szeged 435 buszmegállóját

Nem árt esernyőt vinnünk magunkkal, ha busszal közlekedünk Szegeden. A legtöbb megálló ugyanis… Tovább olvasom