Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Droghelyzet Szegeden – mi mennyi?

Szeged - A marihuána a leggyakoribb drog Szegeden – ezt megerősítette a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság felderítési osztályának vezetője is. Informátoraink szerint LSD nincs, helyette a hallucinogén gomba terjed.
Szegeden a marihuána a leggyakoribb drog, mivel olcsó és viszonylag könnyű hozzájutni. A szipuzás szinte teljesen megszűnt, és minimális a drága, nehezen beszerezhető kemény drogokkal kapcsolatos bűnesetek száma is – tudtuk meg Kovács Sándor alezredestől, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság felderítési osztályának vezetőjétől.
Megkérdeztünk egy tizenéves, és néhány huszonéves fiatalt, hogy milyen drogokhoz, mennyi idő alatt tudnának hozzájutni a csongrádi megyeszékhelyen. Kíváncsiak voltunk az árakra is.

– Gyakran elég nehéz füvet szerezni Szegeden, mivel az ember általában csak egy vagy két „zöldségest" ismer. Fel kell hívni, és egyeztetni az időpontot. Van, hogy nincs semmije, van amikor több fajta fű vagy hasis közül válogathatok. De ezek a vásárlások nem igazán üzletszerűek, inkább csak olyan, mint amikor egy haver segít a másiknak. Egy gramm fű kétezer forint, ez négy alkalomra elég – mondta a 16 éves fiú, aki a marihuánán kívül egyebet nem próbált, és eldöntötte: nem is fog.

Nyalókafej

A látnokzsálya hatásáról mesélte egyik forrásunk a következőt: kerek nyalóka fejének képzelte magát, melyet egy kislány tartott a kezében. A lány kerítések mellett futott, ő pedig nyalókafejként látta az elsuhanó kerítésdeszkákat. A különböző víziókat okozó növényről azt mondta, tudomása szerint mostanában nem lehet Szegeden hozzájutni.  
Az LSD szinte teljesen eltűnt Szegedről – állítja több forrásunk. Helyette a hallucinogén gomba terjed, grammonként 2000 forintba kerül. Heroinhoz 3-6 ezer forint grammonkénti áron lehet hozzájutni, a kokainból ugyanennyi 13-18 ezer forint, de ennek beszerzése 3-5 napba is telhet. Az extasy tablettánként 500-2000, egy gramm speed 2-4 ezer forint. Előbbit forrásunk egy-két nap alatt tudott volna szerezni, az utóbbiról „már régen hallotta, hogy lenne Szegeden." Informátoraink egyetértettek abban, hogy megfelelő ismeretség nélkül a fentiek közül egyikhez sem lehet hozzájutni.

Az alezredes elmondta: a felderítések során arra törekszenek, hogy még az áru terítése előtt, a forgalmazónál lefoglalják azt. Keveset tehetnek viszont akkor, amikor a fiatalok legálisan beszerezhető gyógyszerekre – nem ritkán például 4-5 szem Xanaxra – isznak alkoholt. Könnyebb a helyzet, ha mindezt szórakozóhelyen teszik, ekkor ellenőrizhetik, hogy betartja-e a kocsma, diszkó az alkohol árusításának szabályait, vagyis kiszolgálnak-e 18 éven alulit.

Kovács Sándor hangsúlyozta a szülők és az iskola felelősségét, a kábítószer-fogyasztás tünetei ugyanis könnyen felismerhetők.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden szabályt megszegnek a szegedi autósok

Szegeden közlekedési káosz van. A megyei főkapitányság közlekedési osztályának vezetője tompít: a… Tovább olvasom