Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Drogmentes országot akar a magyar kormány 2020-ra

Kábítószermentes ország a célja a kormány nemrég elfogadott drogellenes stratégiájának, amelyen a gyógyuló függő csak mosolyog. Romániában engedélyezett a marihuána orvos által felírt fogyasztása, nálunk birtokolni sem szabad semennyit a könnyűdrogokból.
– Tavaly decemberben kerültem az utcára, akkor már olyat is magamba lőttem, amiről azt sem tudtam, hogy micsoda. Másfél hónapot éltem kint. Ezt nyugodtan hívhatjuk mélypontnak – mondja egy szegedi fiatalember, akit nevezzünk Istvánnak.

„A stratégia távlati célként a kábítószermentes Magyarország elérését tűzi ki 2020-ig, annak ellenére, hogy a világban és a Magyarországon belül tapasztalható tendenciák alapján ez irreálisnak tűnhet. A Nemzeti Drogellenes Stratégia mégsem mondhat le arról a törekvésről, hogy a következő generációk életéből eltűnjenek a kábítószerek" – olvasható a „Tiszta tudat, józanság, küzdelem a kábítószer-bűnözés ellen" című, több mint 100 oldalas dokumentumban, amelyet a magyar parlament egy hónapja fogadott el.

Mindenkinek van füves ismerőse

Istvánt nem így hívják, de eredeti nevét érthető okokból nem írjuk le. A 30 év körüli fiatalember januárban került a szegedi Dr. Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrum rehabilitációs intézetébe. 13 évesen kezdte fűvel, 20 évesen állt rá az amfetaminszármazékokra, három éve szokott rá a dizájnerdrogokra.

Fotók: Karnok Csaba
Fotók: Karnok Csaba

Szatymazi Rehabilitációs Centrum

Kormányos László szatymazi polgármester elmondta, 200 milliós uniós forrásból jövő év második negyedévére készül el az országban egyedülálló szenvedélybetegeket ellátó rehabilitációs centrum a településen. A 18 férőhelyes bentlakásos intézmény 10 felnőtt és 8 gyermek terápiás kezelésére lesz alkalmas. A beruházás nagy jelentőséggel bír a falu számára, illetve új munkahelyeket is teremt az ott élőknek. Az ősszel elindult építkezést Kiss Norbert, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára múlt hétfőn tekintette meg, ezután látogatást tett a drogcentrumban, és megismerte annak munkáját. Kiemelte, hogy a szegedi intézmény példaértékű, az itt felépített struktúra, a centrumban dolgozó szakemberek gyógyító, illetve a helyi közösségben végzett munkája mintaként szolgálhat.

– Ezek a szerek négy éve jelentek meg Magyarországon. Sokkal olcsóbbak, mint azok, amilyeneket előtte használtam. Grammja 2 és 4 ezer forint között mozog. Egy kezdőnek ez 4-5 alkalomra elég. Nekem a vége felé egy löket jött ki belőle – meséli István, aki legtöbbször intravénásan kábította magát. Heroint csak egyszer használt, nem tetszett neki, mert lelassította, ő pedig pörögni szeret. Az alkoholt sem szerette soha. Minden típusú szert, amit valaha használt, végigkísérte a fű.
– Bárki, bármikor, bárhol hozzájuthat ezekhez a kábítószerekhez. Ha valakinek egyetlen ismerőse is van, aki szív, az biztosan ismer valakit, aki tud olyan embert, aki szerez neki dizájnerdrogokat. Ráadásul interneten is lehet rendelni – magyarázza István. Éppen ezért elképzelhetetlennek tartja, hogy a drog eltűnjön az országból, értékeli mosolyogva a stratégia célját.

A fiatalember a drogcentrumból külföldre tart. Gyógyulófélben lévőnek tartja magát, jelenleg alkalmi munkákat keres, hogy félre tudjon tenni annyit, hogy elrepüljön Angliába, ott várja egy raktáros munka. 5 hónapja barátnője is van, újra közelebb került a családjához.

Pénz beszél

A dizájnerdrogokról mindössze nyolcszor tesz említést a nemrég elfogadott tanulmány, pedig a szakemberek egyértelműen a legveszélyesebb szernek tartják, amihez jelenleg hozzá lehet jutni.
– Hatásuk hasonló a drágább, de beazonosítható „klasszikus" kábítószerekéhez. Veszélyesek, mert nem ismertek a hosszú távú hatásaik, illetve sok esetben nem is tudják a fiatalok, hogy mit használnak. Nemrégiben egy srác Magyarországon úgy halt meg, hogy a szokásos adagot lőtte be magának, de a cuccnak más összetevői voltak az eddigiekhez képest – mondja Arany Zoltán, a drogcentrum vezetője.

Az elfogadott tanulmány az alkoholról csupán említést tesz. – Kell, hogy legyen stratégia, de nem szabad ciklusonként újat csinálni. Két részre tudnám választani, politikaira és szakmaira. Én az elsővel nem foglalkozom – hangsúlyozza Arany Zoltán.Tiltanak is meg nem is

Magyarországon semmilyen, a köznyelv által kábítószernek nevezett anyagot sem birtokolhat senki. Ehhez képest Csehországban 2010. január 1-jétől nem büntetik, ha valaki bizonyos kábítószereket kis mennyiségben saját használatra magánál tart. Heroin esetében 1,5 grammnál, kokainnál legfeljebb 1, a metamfetaminnál 2, marihuána esetében 15 grammnál, hasisnál 5 grammnál, ecstasy esetében 4 tablettánál, az LSD esetében 5 adagnál húzták meg a határt.
Hollandiában 2012. május elseje óta külföldiek nem léphetnek be a marihuánát árusító coffeeshopokba. A törvényt néhány tulajdonos megtámadta a hágai körzeti bíróságon, mivel az szerintük diszkriminatív. Michael Veling, a Holland Cannabiskereskedők Szövetségének szóvivője azt mondta, a jogszabály várhatóan 90 százalékkal veti vissza a forgalmat. A kereskedők azt kifogásolják, hogy a fogyasztóknak regisztráltatniuk kell magukat. Az országos tiltást erősen ellenezte Amszterdam polgármestere, Eberhard van der Laan is, mivel a turisták egyharmada csak azért látogat a fővárosba, hogy marihuánát szívjon. Az országos tiltás indoka, hogy a vevők gyakran hazaviszik és illegálisan továbbadják a kábítószert, vagyis a coffee shopok a nemzetközi drogkereskedelem forrásaivá válnak. Hollandiában egyébként hivatalosan nem legális a marihuána, de a rendőrség nem foglalkozik az öt grammnál kevesebbet vásárló fogyasztókkal.
Amerikában tavaly húsz állam orvosi marihuánaszabályozása után két további állam – Washington és Colorado – polgárai szavazták meg a marihuána minden felnőtt számára rekreációs céllal való fogyasztását és szabályozását. A főügyész, Eric Holder kijelentette: nem állnak útjába a legalizálásnak a két államban. Ezentúl inkább a nagykereskedőkre és a fiatalok védelmére koncentrál a rendőrség.

Szerinte fontos, hogy egy stratégia tartalmaz-e olyan elemet, amelyen el lehet indulni a munkával, a mostani pedig tartalmaz. Mint mondja, minden azon múlik, hogy milyen a cselekvési terv és mennyi pénz van mögötte.
A főleg állami és pályázati pénzekből működő drogcentrumban évek óta jól felépített, hatékony csapatmunka zajlik. Integrált ellátást biztosítanak, az Istvánhoz hasonló kliensek közül jelenleg 10 lakik az intézményben.
– Önkéntesek, a szegedi egyetem különböző karainak hallgatói segítik a munkánkat. Minden tevékenységünk mögött koncepció van. Mi mindent a helyi közösségért, a tőlünk segítséget kérőkért, azok családjaiért teszünk – mondja az intézmény vezetője.

Célok

Az elfogadott stratégia szövege röviden úgy foglalható össze, hogy a kábítószer-fogyasztás visszaszorítása, a prevenció, az ártalomcsökkentés és az oktatási intézményekben folyó felvilágosító kampányok hatékonyabbá tétele is a célja. Fontos szempontja a droghasználat megakadályozása és a drogok nélküli életmodell népszerűsítése. Megjelenik benne a rendőri intézkedések erősítése, a korszerű bűnmegelőzési és bűnüldözési stratégiák hatékonyabb alkalmazása, a köznevelési intézményekkel való együttműködés. Emellett a stratégia a szerhasználat megelőzését és minimalizálását célozza. A dokumentum a teljes társadalom számára ad meg irányelveket, de célcsoportokhoz igazítottan fogalmaz meg üzeneteket. A társadalomnak azt üzeni, hogy a kormány elkötelezett a drogprobléma visszaszorítása mellett, és ehhez átfogó, hatékony eszközökkel rendelkezik, a kipróbálóknak jelzi, hogy kockázatot vállalnak a drogok használatával, a függőknek megmutatja, hogy felépülésük lehetséges, az egyéneknek pedig azt üzeni, hogy mindenki felelős a környezetében élők sorsáért – olvasható a stratégiában. A stratégiát a négy drogszakmai ernyőszervezet véleményezte, és mindegyikük komoly kritikai észrevételeket fogalmazott meg.

Nem tudják, mennyire alap

– Gyakran teszem fel a kérdést, hogy honnan van pénzük drogokra. Megdöbbentő, hogy mennyit kereshet az, aki belekerül ebbe a körbe – mondja Havasi Mónika, a drogcentrum gyermekpszichiátere, aki 13 éves koruktól fogadja a klienseket napi 4 órában.

– Szövetséget kötök velük, teljes a titoktartás. A szülőknek nem mondhatok semmit, elveszne a bizalom a gyerekekkel, ha kiadnám őket. Csak öngyilkossági szándék esetén léphetek fel így – hangsúlyozza a szakember.

Havasi Mónika szerint kliensei mind feszült családi háttérrel rendelkeznek, az örömöt, a megoldásokat keresik a különböző szerekben. Éppen ezért családterápiával is foglalkoznak az intézményben.

– Mindannyian azt mondják, hogy a felnőttek el sem tudják képzelni, mennyire alapvető életükben a kábítószer, beszerezni pedig gyakorlatilag bárhonnan lehet. Ha egyszer valaki bekerül egy ilyen körbe, hamar rájön, hogy gyorsan lehet pénzhez jutni, ha üzletel is vele. A legnagyobb gond, hogy hiába mondjuk nekik, menjenek iskolába, tanuljanak szakmát. A legtöbben nem akarnak havi 80-90 ezer forintért robotolni, egyszerűbbnek látják ezt az életmódot. Sokan 16 évesen nemhogy tanulni, dolgozni, de még élni sem akarnak 20 éves korukra. Ezeknek a gyerekeknek a perspektíva hiányzik. Ezt kellene a magyar társadalomnak megmutatni nekik.

Egyeztetés nélkül sehova

Visszajáró vendége a szegedi drogcentrumnak Szabó János és kollégái. János a svédországi Västerasban 7 éve terápiás munkatárs egy hasonló intézményben; egy szegedi szakmai fórumon mesélt az ottani modellről.

– Jutalmazunk, nem büntetünk. Olyan egykori drogfüggőket kezelünk, akik azóta súlyos, mentális betegségekkel küzdenek. Egy épületben élnek, 40 négyzetméteres lakásokban. Személyre szabottan dolgozzuk ki a napi menetrendjüket, van, aki a konyhában segít, más a mosásért kap valamilyen jutalmat, például cigarettát. 1995 óta nem kórházban élnek a mentális sérültek, fokozatosan tanítjuk őket arra, hogy visszakerüljenek a társadalomba. Vannak utcai munkásaink, akik a kint élő függőkkel foglalkoznak.Mint mondja, a svéd kormány rengeteg pénzt áldoz erre. A legfőbb céljuk, hogy a drogfüggők meggyógyuljanak, ne sértsenek törvényt, ne kerüljenek börtönbe. Szabó János szerint ez logikus, hiszen a börtönt finanszírozni drágább, mint a megelőzést és a kezelést.

– A legfontosabb, hogy minden törvényt egyeztetnek a szakmai szervezetekkel. Csak akkor fogadnak el valamit, ha mindenki rábólintott. Másként elképzelhetetlen egy országos drogstratégia.

* * *

Romániában szabad az orvosi marihuána

Románia az Európai Unió tizedik országa, amely orvosi célra engedélyezte a cannabis használatát – írta nemrégiben a Transindex. A lapnak nyilatkozó Marius Savu, az országos gyógyszerközpont elnöke elmondta, még nem kapott kérést orvosi célú cannabis engedélyeztetésére, de amennyiben kapna, és a kérés minden biztonsági és minőségi feltételnek megfelelne, sürgősségi eljárással engedélyeztetné azt. A sürgősségi engedélyeztetés három hónapnyi időt jelent. A felvetés egy olyan szülői közösségtől származik, amely tagjainak gyerekei az epilepszia egy ritka és gyógyíthatatlan formájában szenvednek. Az orvosi cannabis már több gyerek életén könnyített, miután a hagyományos kezelések nem hoztak javulást. A romániai orvosok még nem rendelkeznek konkrét tapasztalattal a marihuána gyógyászati célú felhasználásával kapcsolatban, bár a hatályban lévő törvények bizonyos körülmények között lehetővé tennék a használatát.

Olvasóink írták

45 hozzászólás
 • 45. csmano 2013. november 19. 14:38
  „Odafent csukott szemmel pisilnek a széllel szembe, mert így egyszerűbb, mint felmérni a valóságot. Csak a mi fejünkre fújja vissza a szél.”
 • 44. x 2013. november 19. 12:13
  „39. délmagyarországi "... európai színvonalú orvosi ellátást élvező magyar lakosságként szeretnénk megérni ..."
  - Amíg csak fizetgetnek, addig csak dolgozgatunk, mondják sokan, és néhányan ezt megfordítva úgyszintén.
  http://www.delmagyar.hu/forum-kepek/231/B2306688.jpg”
 • 43. ugyanmé 2013. november 19. 10:56
  „Ezek szerint legalább 2020-ig maradnának a fiúk? Az én napi drogom a kormányszóvivői tájékoztatók!”
 • 42. hrdflr 2013. november 19. 09:59
  „Nagyon fontos a tiltás, mert így bizonyos bűnözői köröknek biztosítva van a megélhetése, a tisztességes fogyasztók folyamatos nyomás alatt vannak tartva és a feketepiacról beszerzett kétes minőségű termékekre rá lehet fogni csomó mindent. Messze vagyunk még nyugat-európától... nagyon messze!”
 • 41. Léni 2013. november 19. 09:54
  „Orbán ne tudja meg, hogy én mit akarok 2020-ra! Remélem nem csak én.”
 • 40. Ebgondolat 2013. november 19. 09:52
  „30. Pirát 2013.11.18. 23:08
  Szokás szerint megint ömlik belőled a demagógia. Megnéznék én egy olyan statisztikát, hogy hányan csavarodnak fel a fára a fű vagy más drog miatt és hányan az alkohol nevű drog miatt. Óriási lenne a különbség az alkohol javára. Például az otthon legálisan főzött pálinka miatt....”
 • 39. délmagyarországi 2013. november 19. 09:15
  „OK. mi meg egy boldog, jó anyagi körölmények közt élő, tisztességes, emberhez méló európai színvonalú orvosi ellátást élvező, magyar lakosságként szeretnénk megérni ...a gyerekeink munkávak tudják megkeresni a lakásra valót 2020.ban és így tovább.....!!!”
 • 38. szandokán 2013. november 19. 08:15
  „Elöször talán a Parlamentben kéne kezdeni a vizsgálódást,hogy minden képviselönek tiszta-e a lelkiismerete drogfogyasztás ügyben.Arról nem is beszélve,hogy az Országház az egyetlen munkahely ahol bármikor lehet alkoholt vásárolni a büfében.A végeredményt idönként meg látjuk is élö adásban,amint Szekeres Imre,Vagy Pálfy István,össze vissza hebeg habog.Orbánnak meg innia sem kell ahhoz,hogy félrebeszéljen,ennyit az Ország legnagyobb kocsmájáról,és elmegyógyintézetéröl.”
 • 37. mazsolaszolo 2013. november 19. 08:14
  „Az éca jó, csak éppen kivitelezhetetlen. rengeteg függő ember van, volt és lesz.

  Nekem egy a gondom: ugye, ez a kérdés nem rejti magában implicite azt, hogy a jelenleg regnáló kormány 2020-ban is létezik?”
 • 36. Aranea 2013. november 19. 07:25
  „"A legtöbben nem akarnak havi 80-90 ezer forintért robotolni, egyszerűbbnek látják ezt az életmódot. Sokan 16 évesen nemhogy tanulni, dolgozni, de még élni sem akarnak 20 éves korukra. Ezeknek a gyerekeknek a perspektíva hiányzik. Ezt kellene a magyar társadalomnak megmutatni nekik."
  Pontosan.
  És ebben az egyben igaza van a kölköknek. Nem lenne ilyen drága a drog, én is használnám, hogy legalább időnként jó lelkiállapotban érezzem magam... így csak marad a 24 órás vegetálás, s reménykedni, hogy egy reggel már nem kell felkelnem többet. :(”
 • 35. alfa258 2013. november 19. 06:59
  „Amit tudunk az biztos, hogy nem fog sikerülni! Ahogy már írták előttem: majd lesz nemzeti füvesbolt! ! !”
 • 34. TELSTAR 2013. november 19. 05:48
  „SZDSZ-mentes ország után teljesen logikus lépés...”
 • 33. qrumpli 2013. november 19. 03:57
  „Mié is?
  Mintha nem volna elég hülye kábszer nélkül is.
  Öröm látni ahogy reggelenként hogyan "röpködnek"
  Aztatat ugye szabad? (vajon honnan való)”
 • 32. x 2013. november 19. 01:41
  „14. _csutak_ "... Ma? Nihil, kilátástalanság, semmilyen jövőkép a lakosság 89%-ának, a többi meg már kint van ..."
  ??? Forrás: a Központi Statisztikai Hasraütés, KSH?
  http://www.stop.hu/m/kulfold/utalja-a-politikusokat-a-lakossag/1194052/”
 • 31. Ferrer 2013. november 18. 23:34
  „Én meg egy luxusyachtot akarok, gyakorlatilag ez is ugyanennyire irreveláns.”
 • 30. Pirát 2013. november 18. 23:08
  „mondjuk mit szólnátok hozzá, ha a diszkóbalesetek száma megnőne a háromszorosára , és a porontyotok is
  közte lenne ??? bizonyára enyhítené a gyászotokat, hogy engedélyezett szer által lebegtek át a menyországba...
  de a diszkó utáni karambolok sajnos a véres valóság kategóriába tartoznak...”
 • 29. mivan? 2013. november 18. 23:02
  „Na, és aztán mi következik még? Megállítja a kormány az ózonlyuk növekedését, vagy elkezdi a tengerszint csökkentését? Miért hülyítenek? Mondják azt, hogy megpróbálják visszaszorítani az még hihető is lenne..”
 • 28. carlosx 2013. november 18. 21:08
  „Kezdhetné a "kormány" a saját háza táján a takarítást!!!”
 • 27. queenmargareth1 2013. november 18. 20:54
  „16. strangerrr 2013.11.18. 17:30 a cigaretta szenvedély és az alkohol is...ne legyünk ennyire szélsőségesek.A füvet nyugodtan legalizálhatnák...Amúgy meg úgysem fog összejönni, hacsak nem lesz nemzeti drogbolt.”
 • 26. tol 2013. november 18. 20:40
  „a tiltás az helyes. Teljesen mentesíteni lehetetlen.”
45 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minya Viktória - sikeres magyar orr Párizsban

Minya Viktória saját parfüm-sorozatot komponál, amelynek idén megjelent első, bemutatkozó illata, a… Tovább olvasom