Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Drogstop: szigorúbb ellenőrzés

Szeged - Tavaly év eleje óta több kábítószert derítettek fel a vámosok és a rendőrök a régióban, mint korábban. Ez többek között schengeni csatlakozásunknak köszönhető.
Némedi Varga Éva, a Vám- és Pénzügyőrség régiós parancsnokságának szóvivője lapunknak elmondta: már a schengeni övezethez való csatlakozást megelőzően javult az ellenőrző szervek felderítési hatékonysága. Az egyre több elfogott kábítószer-szállítmány pedig arra enged következtetni, hogy vonzó a keletről és délről érkező szállítmányok számára Magyarország – legalábbis mint tranzitország.

A szóvivőtől megtudtuk: míg 2006-ban heroinból közel 42 kilogrammnyit derítettek fel, 2007-ben ez a mennyiség már meghaladta az 50 kilót. A könnyűdrogok felderítése még szembeötlőbb eltérést mutat: 2006-ban egy kilogrammnyi marihuánát derítettek fel a vámosok, tavaly pedig 46,5 kilogrammra bukkantak, és idén is lefoglaltak már 11 kilogrammnyit. Némedi Varga Éva rámutatott: Románia tavaly januári uniós csatlakozásával egy időben nagymértékben megnövekedett a mobil ellenőrző csoportok létszáma, és az eszközállományt is fejlesztették.

Rendre a határon buknak meg a kábítószercsempészek. Heroinfogás Nagylakon. DM/DV-illusztráció
Rendre a határon buknak meg a kábítószercsempészek. Heroinfogás Nagylakon.
DM/DV-illusztráció

Megtudtuk: az uniós tagországok egyik legfontosabb feladata a kábítószer-felderítés, ezért minden ellenőrző hatóságnak kiemelten kell figyelnie ezt a területet – ennek mélységi ellenőrzésében a határőrség integrációjával immár a rendőrség is a korábbinál hatékonyabban tevékenykedhet. A felderítőmunka eredményeképp azonban kijelenthető: a hazánkba becsempészett kábítószer-szállítmányok feltehetően Európa nyugatabbra eső területeire irányulnak, nem a határ közeli területeket tekintik célterületnek.

Palicz Andrástól, Makó rendőrkapitányától megtudtuk: míg a térségben tavaly 22 kábítószeres ügyben folyt eljárás, hazánk schengeni csatlakozása, tavaly december 3-a óta mindössze két visszaélés kapcsán kezdődött vizsgálat. Mindkét esetben fogyasztókkal szemben kezdődött eljárás. Így nyilvánvaló, hogy a Nagylaknál belépő szállítmányokból szinte egyetlen sem „áll meg" Makón. A felderített mennyiségekből a hatóságok nem tudják megállapítani a valós, hazánkon átvitt mennyiséget.

Felderített kábítószerfajták régiónkban

Marihuána: 2006 – 1 kilogramm, 2007 – 46,5 kilogramm, 2008 – 11 kilogramm
Heroin: 2006 – 41,6 kilogramm, 2007 – 51,5 kilogramm, 2008 – 2 kilogramm
Szintetikus drogok: 2006 – 21 kilogramm, 2007 – 1,5 kilogramm
Kokain: 2006 – 0 kilogramm, 2007 – 1 kilogramm

Olvasóink írták

  • 2. világos 2008. szeptember 10. 08:21
    „megetetném velük mármint azokkal akiknél megtalálják,nem kellene annyira dédelgetni őket főleg a kender magosokkal”
  • 1. Seres Lászlóné 2008. május 14. 21:16
    „az lehet hogy a rendőrök munkája a hatékonyabb a droggal szemben ellenben négis annyi fiatal jut hozzá amennyi akar és esténként a parkokba hétvégén a discoban lövik magukat és szivják! a nagykapu ha zárva mégis ott a kiskapu?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesen jelentkeznek emelt szintű érettségire

Szeged - Az idén érettségizők alig 3 százaléka választotta az emelt szintű matúrát magyarból Csongrád megyében. Tovább olvasom