Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Drogterjesztők az utcán

Az utcai drogárusoktól bármilyen kábítószerhez, gyakorlatilag bármekkora tételben hozzá lehet jutni a szegedi belvárosban. A rendőrségnek erről nincs tudomása, éppen ezért információinkat nem erősítették meg, igaz, nem is cáfolták.
Illusztráció: Segesvári Csaba
A szegedi belvárosban, a Kárász utcán, a Dugonics téren, a Nagyáruház előtt vagy akár az Aradi vértanúk terén bármilyen kábítószer beszerezhető az utcai drogárusoktól. Informátoraink azt állítják, kockázat nélkül hozzá lehet jutni az úgynevezett könnyű drogokhoz, de akár heroint vagy kokaint is lehet venni. A belvárosban naponta megfordulók, továbbá az ott lakók, az üzletek, kávézók alkalmazottai közül látásból sokan „ismerik" azokat a főleg 20-30 év közötti férfiakat és nőket, akik hónapok óta a nyílt utcán árusítanak drogot, amit szerintük a rendőrség tétlenül néz.

– A Dugonics tér felé tartottam, amikor akaratlanul is meghallottam egy telefonbeszélgetést – mondta egy Kárász utcai üzlet alkalmazottja, aki másokhoz hasonlóan, a kábítószerüzlet szereplőinek bosszújától tartva kérte, ne írjuk le a nevét. – Egy mellettem elhaladó fiatal nő azt mondta valakinek, hogy „Két perc múlva legyetek a téren". Mivel tudtam, hogy drogárus, kíváncsi voltam, mi történik, ezért a Dugonics tér sarkáig követtem a tömegben. Láttam, amint a lányt hirtelen körülvette hat egyetemistakorú fiú, ő apró tasakokat osztott szét közöttük. Mindegyiküktől átvett pénzt.

– Jelenleg nincs tudomásunk arról, hogy a szegedi belvárosban a nyílt utcán folyna a drogárusítás, így az elmondottakat nincs módom megerősíteni vagy cáfolni – nyilatkozta lapunknak Kovács Sándor, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság felderítő osztályának vezetője.

Rendőri garanciák a tanúknak

– Megvédjük az informátorokat! – hangsúlyozta Kovács Sándor alezredes, majd azzal folytatta: – Kérem azokat a szegedieket, akik bármilyen bűncselekménynek a tanúi, keressenek meg bennünket. Nem muszáj a rendőrségre bejönniük, hívjanak fel bennünket telefonon, és ott találkozunk velük, ahol ők szeretnék. Senki sem tudja meg, hogy nyomozóval beszélnek. Garantálom, nem szivárog ki, hogy ki segített nekünk.

Az alezredes azt viszont már határozottan visszautasította, hogy a rendőrség nem tesz meg mindent annak érdekében, hogy elfogja a drogterjesztőket. A rendőrtiszt azt mondta, számos sikeres akciót bonyolítottak le az idén is, több utcai kábítószerárust elfogtak, és számos alkalommal eredménnyel fésültek át szórakozóhelyeket is. Azokra a konkrét kérdésekre azonban már nem válaszolt, hogy figyelik-e az utcai drogterjesztőket, illetve az idén mennyi sikeres akciót bonyolítottak le.

– Egyszerre négy államtitkot sértenék meg, ha ennél többet árulnék el – magyarázta visszafogottságát a rendőrség egyik legfontosabb osztályának a vezetője, aki hozzátette: mivel egy rendőr soha nem jelentheti ki, hogy elégedett, ő sem teszi, de azt elmondhatja, büszke az elért eredményeikre.

Kovács Sándor a fentiekkel kapcsolatban annyit mégis elmondott, hogy egyre többen vannak, akiket megélhetési drogdílernek lehet nevezni. Húsz-huszonöt év körüli fiatalokról, főleg férfiakról van szó, akik vásárolnak néhány szál marihuánás cigarettát, pár darab extasy tablettát, 4-5 gramm heroint vagy kokaint, amit utána valamekkora haszonnal továbbadnak. Az „árrésből" élnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszűnő járatok az új vasúti menetrendben

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium döntésétől függ, megmarad-e a Vásárhely–Makó… Tovább olvasom