Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Drót nélkül lógni a neten

Nyugat-Európában jó ideje megszokott látvány, hogy az utcai padokon, a kávázók teraszain vagy az éttermekben laptopjukon mindenféle vezeték nélkül interneteznek emberek. Itthon is terjed a drótnélküli hálózat: Szegeden tizenöt nyilvános helyen működik Wi-Fi- antenna, ami vonzza a vendégeket.
Szeged éppen csak lemaradt a magyar városok Top 10-es mezőnyéből az úgynevezett hotspotok számát tekintve: a városban tizenöt olyan nyilvános hely van, ahol ingyen vagy egy kisebb összegért bizonyos ideig bárki használhatja a Wi-Fi, azaz vezeték nélküli hálózatot. Az elsősorban hordozható számítógépekhez, PDA-khoz – vagyis kézi számítógépekhez – és WAP-os mobilokhoz ajánlott praktikus szolgáltatáshoz kell a gépbe telepített úgynevezett WLAN-kártya és egy kód, amivel a felhasználó kapcsolódhat az internethez.

A kódot az a Wi-Fi-antennával rendelkező szolgáltató adja, ahová éppen beül az ember. Előfordul az is, hogy a laptopos felhasználó már korábban vásárolt egy időkeretet az ahhoz tartozó kóddal egy internetszolgáltatótól – amit aztán bárhol felhasználhat, ahol van Wi-Fi-hálózat. Szegeden nagyrészt vendéglátóhelyek telepítettek vevőegységet üzletükbe, de néhány egyetemi épületben és egy rádió stúdióban is találunk ilyet.

A Boldogasszony sugárúti Béke Tanszék étteremben egy éve működik Wi-Fi is az ingyenesen használható asztali számítógépek mellett. Horváth Norbert üzletvezető elmondta, azért vágtak bele a havi nagyjából húszezer forintos beruházásba, mert vendégkörük nyolcvan százaléka egyetemi ember, egy részüknek pedig természetes igénye a drótnélküli internetezés. Akár ebéd közben is. Az ingyen használható asztali gépek ugyan folyamatosan foglaltak, saját laptopján azonban mindenki szinte otthoni kényelemben, sorállás nélkül, ingyen böngészhet, e-mail-ezhet az egykor talponállójáról is híres étteremben.

Nincs kiskapu

Kokas Károly, az egyetemi könyvtár informatikai igazgatója elmondta: bár a hotspotokat tartalmazó honlap szerint egy kilométeres vételkörzetükben elérhetők a jelek, az antennák „hatótávolsága" valójában jóval kisebb. Egy téglaépületben nagyjából ötven, a betonfalakon át pedig körülbelül tizenöt méteres körben terjed a jel. Így a városban lévő fizetős és ingyenes hotspotok vételkörzetei nem kerülnek fedésbe, „illetéktelenül" nem használhatja azokat senki.

Papp Zsolt, a Szeged Plazaban lévő Memphis kávézó üzletvezetője szerint észrevehetően megnőtt a forgalmuk a Wi-Fi-antenna fél évvel ezelőtti felszerelése óta. A pluszszolgáltatás számos üzletembert vonz a kávézóba, akik gyakran még tárgyalásaikat is a drótnélküli internetet adó helyre szervezik. A kódért cserébe egy kávét vagy egy üdítőt is elég rendelnie a vendégnek. A vezető szerint a jelet csak a kávézó széléig lehet fogni, így aki nem ott fogyaszt, akkor sem tud ingyen internetezni, ha beül a kávézó elé.

Másfél éve a Novotel Hotelben is használhatók a Wi-Fi vételére alkalmas számítógépek, Szabó Mihály igazgató szerint egyre többen keresik is ezt a szolgáltatást. Szobáik nagy részében és minden közösségi térben hozzáférhető a drótnélküli hálózat, így gyakran találkozni laptopon internetező üzletemberekkel az eldugottabb sarkokban is. A szállodában fizetni kell ugyan a szolgáltatásért, de a legtöbben így is örülnek a lehetőségnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Piramisok homokból, vízből, kagylóőrleményből

Speciális fúrótechnikát fejlesztett ki a szegedi múzeum antropológusa, Varga András. Segítségével… Tovább olvasom