Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Dublinba mennek az orvosok?

Júliustól meg kell szüntetni a színlelt szerződéseket. Az egészségügyi intézményekben ez azt jelenti, hogy az orvos nem dolgozhat egyszerre vállalkozóként és közalkalmazottként is ugyanazon a munkahelyen. Az érintettek attól tartanak, az egész ellátórendszer összeomolhat, mert nem lesz elég orvos.
Akár tízmilliós nagyságrendű bírságra is számíthatnak júliustól azok az intézmények, amelyek nem alakítják át vagy nem szüntetik meg a színlelt szerződéseket. Ilyeneket kötnek a dolgozókkal többek között az egészségügyi intézmények, máskülönben nem lenne elég orvos a betegek ellátására.

A kifogásolt szerződések egyrészt a szakemberhiány elkendőzését szolgálják. Lényegük, hogy a közalkalmazottként dolgozó orvosok az ügyeletet közreműködői szerződéssel, vállalkozóként látják el, így az intézmények nagyobb költség nélkül megfelelő számú szakemberhez jutnak. Ez a hiányszakmák, mint például az aneszteziológia esetében ráadásul sokszor az egyetlen megoldást jelentette.

A színlelt szerződések másik célja, hogy az orvosok és szakdolgozók így több ügyeletet vállalhassanak, és a költségelszámolások révén több pénzhez juthassanak. A szabályok szerint heti 60 óránál nem dolgozhatnak többet, napi nyolcórás munkaidő után pedig pihenőidő nélkül közalkalmazottként nem kötelezhetők ügyeletre. Vállalkozóként azonban nem kérhető pontosan számon, mennyi időt dolgoznak, így maguk döntenek arról, szükségük van-e a pluszpénzre, ügyelnek-e többet, mint ami az elvárt.

– Fontos hangsúlyozni, hogy ezeket a szerződéseket nem az orvosok akarták, ez a rendszer kényszerhelyzetben alakult ki – mondta Ágoston Zsuzsanna, a Szegedi Orvosi Kamara alelnöke.

– Ha ez a változás életbe lép, összezuhan az egészségügy – vélekedett Barzó Pál, az idegsebészeti klinika intézetvezető professzora. – Már így is az uniós munkaidő többszörösét dolgozzuk le, hogy folyamatos maradhasson az ellátás. A moratórium lejárta után tehát új orvosokat kellene felvenni, erre azonban a legtöbb helyen nincs pénz. Szinte minden szakterületen orvoshiány van, azaz hiába is lenne pénz, nem lenne kit alkalmazni.

Az orvosok eddig jól jártak ezzel a rendszerrel, hiszen vállalkozóként jóval több pénzt tudtak keresni, igaz, jelentős túlmunka árán. – Ha köteleznek, hogy közalkalmazottként ügyeljünk, az eddiginek a felére csökken majd az ügyeletből származó jövedelmünk – mondta Barzó Pál.

– Már a kifejezés is idegesít: „színlelt szerződés". Azt sugallja, hogy az orvosok csalnak, holott erről szó sincs – mondta Pajor László, a Szegedi Városi Oktató Kórház főigazgatója. – Ezzel a konstrukcióval pénzt lehetett adni az orvosoknak, különbséget lehetett tenni az ő fizetésük és a velük egyidőben szolgálatot teljesítő portás fizetése között. Ha ez megszűnik, Dublinban is érdemesebb lesz ügyelniük, és el is mennek majd oda.
A kórházban alig van olyan orvos, aki ne ilyen szerződéssel dolgozna. – Még szerencse, hogy a magyar ember mindig megtalálja a kiskaput – tette hozzá a főigazgató. – Elég lesz egyvalakinek kft.-t alapítani és elvállalni az ügyelet biztosítását. Ő majd foglalkoztat alvállalkozókat, és ezzel marad is minden a régiben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Garden Party Újszegeden

A világhírű izlandi formáció, a Mezzoforte jövő héten érkezik Szegedre, pénteken este 9 órakor… Tovább olvasom