Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Duda Éva és A Zöld Szalon

Szeged - Juronics Tamás felkérésére a Szegedről elszármazott Duda Éva koreografálja a Szegedi Kortárs Balett jövő heti bemutatójának, A tudattalannak első felét, A Zöld Szalont.
– Boldog voltam, amikor az ősszel Juronics Tamás felajánlotta a lehetőséget, hogy készítsek egy darabot a Szegedi Kortárs Balett számára. Szegedi lévén az együttes produkcióin nőttem fel, a Sárember volt az egyik kedvencem. A sok meghatározó élmény is közrejátszott abban, hogy koreográfus lettem – meséli Duda Éva, aki hétéves korában barátnőjéhez csatlakozva a Szegedi Jazz Tánc és Balett Stúdióban kezdett táncolni. Előbb a Budapest Tánciskolában tanult, majd 2001-ben a Magyar Táncművészeti Főiskola koreográfus szakán szerzett diplomát. Közben nemzetközi kurzusokon vett részt Bécsben, Kölnben, Párizsban és New Yorkban. Néhány éve Imre Zoltán-díjjal is kitüntették, egyre nagyobb sikert arat koreográfiáival, és egyre több helyre hívják dolgozni.


Szegedre is szívesen jár vissza, hiszen családja ma is itt él: édesapja és édesanyja ismert kutató, a bátyja egy biotechnológiai céget vezet – ilyenkor legalább kicsit többet látják egymást. A Dóm téren a Rómeó és Júlia, majd a Marica grófnő koreográfusaként mutatkozott be. A Közép-Európa Táncszínházzal és a pályakezdő táncosokból álló MU Terminállal is rendszeresen dolgozó koreográfus már javában tervezgeti a nyáron ősbemutatóként színpadra kerülő musical, a Szentivánéji álom táncait is. Abban is bízik: a tavaly balesetet szenvedett és kerekes székbe kényszerült Nagy Ervin ezen a nyáron majd be tudja mutatni remek tánctudását a Marica grófnőben a szabadtérin.

– A gyerekkori élmények miatt is nagy megtiszteltetés és kihívás most a Szegedi Kortárs Balettel dolgozni. A Zöld Szalon A tudattalan című kétrészes darab első része – az alcím egy olyan helyre utal, ahova megérkeznek a szereplőink, és ott mindenféle akciók történnek meg velük. Ezek az etűdök fonódnak össze egy nagy egésszé. Arra törekszem, hogy különböző vágyakat, elfojtott érzelmeket, helyzeteket, állapotokat mutassunk meg: mindenkinek vagy egy apró sztorija valakivel, amelyben vagy fel tud oldódni egy-egy féltve őrzött, elfojtott vágy, vagy nem jön létre. Rendkívül profi és nemzetközi összehasonlításban is első osztályú Juronics Tamás társulata. A táncosok nyitottak minden feladatra, nagyszerű velük dolgozni, engem is inspirálnak – mondja a finom, érzéki erotikával átszőtt darabjáról és a szegedi együttesről Duda Éva.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Úgy dolgozik, hogy közben nyaral

Szeged - Kevés embernek adatik meg, hogy a munkája egyben a hobbija is. Összegyűjtöttük a… Tovább olvasom