Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Dudás harmadik olimpiájára készül

A harmadik olimpiájára készülő szegedi Dudás Gyula rabkórházban született. Bevallása szerint nagyon rossz gyerek volt az intézetben: a nevelőszülőknél felgyújtotta a szénakazlat. A sport és edző mestere azonban megmentette. A 41 éves gyalogló, ma már példás apa: imádja nyolc hónapos kisfiát, Dusánkát.
– Égetnivaló rossz gyerek voltam, amin nincs mit csodálkozni, hiszen nyolc hónapos koromtól gyermekotthonban nevelkedtem. Anyám a tököli rabkórházban hozott a világra és amint lehetett, elválasztottak tőle. Három apám is volt: egy vérszerinti, egy nevelő és egy fogadott. Nincs mit szégyellnem, nem én tehetek róla – emlékszik vissza gyermekkorára a kétszeres olimpikon gyalogló, a szegedi Dudás Gyula, aki él-hal nyolc hónapos kisfiáért. Dusánkáért képes otthagyni egy Pick-meccset félidőben.

– Agyon zrikált a többi szurkoló, amikor megtudták, hogy megyek haza fürdetni a fiamat. Tudod, abszolút nem érdekel. A fiam nem nőhet fel olyan körülmények között, mint én – magyarázza a harmadik olimpiájára készülő gyalogló.

Gyulát, mint minden állami gondozott gyermeket tízévesen nevelőszülőkhöz adták. De nem maradt sokáig. Azt mondja: állandóan dolgoztatták, amit nehezen viselt. Ha nem hajtotta végre a parancsokat, akkor le kellett térdelnie, kinyújtott kezébe párnát tettek, arra ráraktak egy pohár vizet és így kellett térdepelnie. Ha kilöttyent a víz, akkor kapott egy pofont. Amikor betelt a pohár, bosszúból felgyújtotta a szénakazlat és néhány naposcsibét megetetett a malacokkal.

– Sajnáltam szegényeket, de vissza akartam kerülni az intézetbe. Javítóba is vittek Zalaegerszegre, ahol kitanultam a hegesztő szakmát. Hogy miért pont ezt, azt nem tudom – mondja a 41 éves élsportoló. A ma már példamutató édesapa a sportnak, hatalmas akaraterejének és edzőjének Antal Andornak köszönheti, hogy ilyen szintre eljutott.

Fogkefekészlet

Dudás Gyulának egy szenvedélye van: közel húsz éve fogkeféket gyűjt. Az elsőt Barcelonában vette egy Világkupa verseny előtt, mert itthonhagyta a sajátját. A harminc-negyven fajta közül alig tudott választani, mindjárt vett is hetet. A jelenlegi fogfényező állománya 1285 fogkeféből áll. Általában iskolákban mutatja be a gyerekeknek, amikor mesél életéről és az egészséges életmódról.

– A mester huszonöt évvel ezelőtt felvázolta: ha hallgatok rá, lesz ingyen ruhám, beutazhatom a világot és lesz jó fizetésem. Érdekes módon rá hallgattam. Senki másra! Megérte! – mondja Gyula, aki versenyzőként eljutott Amerikába, Mexikóba, Japánba, Ausztráliába, Kínába, Malajziába és az összes európai országba. A két és fél évtized alatt országos bajnokságok sokaságát nyerte. Jelenlegi életvitelével az intézetes gyerekeknek szeretne példát mutatni. Reggel háromnegyed négykor kel, kihordja az újságokat Újszegeden és hat-fél hétkor már edz. Napi harminc- negyven kilométert fut és gyalogol. Aztán pedig siet haza pedagógus feleségéhez, Molnár Anetthez, hogy a gyereknevelésből kivegye a részét.

A szegedi atléta, aki jelenleg miskolci színekben versenyez, emellett mindenféle más melót is elvállal. Télen például pálinkát árult a karácsonyi vásárban. – Nem szeretem ugyan a pálinkát, de engem mindenki ismer Szegeden és ez kapóra jött az egyik havernak. Az alkohol nálam nem igazán jön be, versenyek után szoktam egy pofa sört legurítani. Ez jó a szénhidrátpótlás miatt is – fejtegeti az atléta, aki a hét végén kéthetes tunéziai edzőtáborba utazik. Öt kilométeren az idén fedett országos bajnokságot nyert gyalogló a jövő évi kínai olimpián 50 vagy 20 kilométeren szeretne indulni. Ehhez a kvalifikációs versenyeken teljesítenie kell a szinteket. Dudás Gyula úgy érzi, keményen dolgozik és ott lesz a harmadik olimpiáján is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs papír az automatához

A szegedi közlekedési társaságok bérletpénztárakat működtetnek, bizományos árusokkal szerződnek, de… Tovább olvasom