Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Dudits Dénes, az SZBK főigazgatója az MTA egyik alelnöke

Szeged - Az élettudományok jelentősége kiemelkedő a jövőjét biopoliszként elképzelő Szegeden, illetve a bioipari fejlesztésekben. Ezért is jelentős, hogy a Magyar Tudományos Akadémia 178. közgyűlése élettudományi alelnöknek választotta a Szegedi Biológiai Központ főigazgatóját, Dudits Dénest.
– Nem ismert még, hogy az új elnök, Pálinkás József milyen stílusban irányítja a magyar tudományos élet csúcsintézményét és a hazai közélet legismertebb közintézményét. De ha támaszkodik az alelnökökre, s így érvényesíthetem elképzeléseimet, akkor az intézethálózat korszerűsítésére és fejlesztésére kívánok hangsúlyt helyezni – fogalmaz Dudits Dénes, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) új élettudományi alelnöke. A Szegedi Biológiai Központ (SZBK) főigazgatójaként úgy véli, az MTA legnagyobb élettudományi intézménye irányításából a jelenleginél több feladatot adna át vezetőtársainak. Így szabadít föl energiákat ahhoz, hogy bekapcsolódjon a jórészt Budapesten zajló tudománypolitikai döntésekbe. A vidék és Szeged érdekeinek képviseletét is feladatának tartja Dudits Dénes, aki az MTA alelnökeként befolyásolhatja a kutatás és a fejlesztés irányait.

– A szegedi biopolisz koncepció teremti meg a város és térsége számára a jövőbeni fejlődés egyik lehetőségét. E meggyőződésem alapja az, hogy Szeged tudományos életében kiemelkedő az élettudományok szerepe – jelenti ki Dudits Dénes. Szerinte az eddig megszületett közel harminc biotechnológiai kisvállalkozás igazolja: elkezdődött a folyamat. Ahhoz, hogy ez élénküljön, illetve hogy a jelenlegiek életképessége és profitorientáltsága erősödjön, szükséges lenne az a szegedi inkubátorház, amelyre benyújtották pályázati elképzeléseiket. Szeged a tudomány fellegvára, itt összesen 26 akadémikus dolgozik.

Dudits szerint az új cégeknek szükségük lenne inkubátorházra Fotó: Segesvári Csaba
Dudits szerint az új cégeknek szükségük lenne inkubátorházra.
Fotó: Segesvári Csaba

– Nagyobb energiát kell fordítani a kihelyezett egyetemi, akadémiai kutatóhelyek támogatására – véli Dudits Dénes arra utalva, hogy az elmúlt években csökkent ezek száma. Ehhez azonban arra is szükség van, hogy – az új MTA-elnök javaslatát elfogadva – a kutatásra többet költsön az ország.

Politikamentes?

Az MTA választások előtt, a köztestületen belüli vitákban – például a szegedi Solymosi Frigyes akadémikus egyik cikkei nyomán – is fölmerült, hogy az akadémia elnöke ne kötődjön egyetlen párthoz sem. Solymosi szerint az MTA elnökének kizárólag a magyar tudományosság érdekeit kell szem előtt tartania; harcolnia kell a hazai kutatás versenyképességért, a nagyobb támogatásért, függetlenül attól, hogy ez mennyire van összhangban a pártok elképzeléseivel. A választás tiszta lapot nyitott – véli Dudits Dénes alelnök –, fel kell tételezni, hogy az új MTA-elnök – ígéreteinek megfelelően – maximálisan politikamentesen akar dolgozni. Ugyanakkor az MTA az ország vérkeringésének része, ezért nehéz elszigetelni az élet minden elemét befolyásoló kormányzati és politikai döntésektől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kelemen Zoltánt ötödször jelölték a Dömötör-díjra

Szeged - Pályafutása legnagyobb sikerét aratta a szegedi Otello-előadásokon Jago szerepében… Tovább olvasom