Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Dugó, szűkület, terelés – Közlekedési Ki mit tud? Szegeden

Szeged - A megadugó keddtől várható az Anna-kúti csomópont lezárásával. Ám addig és még azután is vizesek, gázosok, kátyúzók, építők torlaszolják el útjainkat.
Nap mint nap újratanuljuk Szeged térképét, ha közlekedni akarunk. Aki ugyanis tavaly nyáron fellélegzett, hogy a nagy csatornaprojekt többévnyi felfordulásának végén egyszersmind megszabadultunk az útlezárásoktól és lövészárkoktól – az alaposan mellétrafált. Amerre csak megyünk, mindenütt feltúrásokba botlunk, pedig az igazi belvárosi megadugó csak jövő kedden kezdődik: az Anna-kúti csomópont átszabásával.

Két hónapja kerülgetjük, emiatt szinte már meg is szoktuk, hogy áll a bál a Petőfi Sándor sugárúton, ahol a Szegedi Vízmű Zrt. munkásaival találkozni. Kérdésünkre, hogy miért kell az egész utcát lezárni, ha már csak egy falatnyi helyen dolgoznak, Maróti Tibor hálózati üzemvezető elmondta, hogy nem adhatják vissza a forgalomnak, amíg az utolsó nyomáspróba el nem készül. Az pedig nyár vége lesz. Húszan-huszonöten serénykednek ott, valamint a Szabadkai és a Horgosi út csatlakozásánál is, hogy a hipermarketek, az új bekötőutak és körforgalmak alá megágyazzanak az új víz- és csatornavezetéknek.

Őszre szabadul fel a Petőfi Sándor sugárút. Fotó: Segesvári Csaba (Fotógaléria)

Ugyancsak május óta áll felbontva az egész Batthyány, Nemes takács, Jósika és Zákány utca, szakaszonként váltakozva pedig a Szilléri sugárút és a Felső Tisza-part. Ezeken az Égáz-Dégáz megbízásából a Sade Magyarország Kft. ténykedik. Biztató hír, hogy a Batthyány és a Nemes takács július végére kész, de a Zákány csak nyár végére.

Újabb felbontásokat kerülgettünk a Bakay Nándor utcában, itt is szakaszonként váltva a gázszolgáltató dolgoztat rövidebb ideig. Bedugult viszont a forgalom a Móravárosi körúti körforgalom aszfaltozása miatt – ez azonban, ígérik, mára elkészül. Dolgoznak még a Magyar Közút Kht. kátyúzói az 5-ös bevezető szakaszán, mint megírtuk, ezért állt a kocsisor az autópálya-lejáróig. Szintén a közút javítja a vasúti átjárót az 5-ösön Dorozsma felé a Kettőshatár úton, ettől ott is teljesen lebénult a közlekedés. Az útzár holnap este 6-ig tart.

Sokk, ami sok

Hétvégén a magas- és mélyépítő nem dolgozik, de keddtől megint kátyút tömköd a környezetgazdálkodási kft. megbízásából a Klauzál tér–Oroszlán utca sarkon, Tarjánban és Alsóvároson. A nagy falatokból hátravan még a Szabadkai út–Horgosi úti körforgalom építése szeptemberig. A vasútépítésből a kecskéstelepi átjáró egyhetes és a Dorozsmai úti egyéjszakás lezárása is. Keddtől őszig zárva lesz az Anna-kúti kereszteződés. (A részletekről hamarosan beszámolunk.) Ősszel aszfaltoztat is még a város, ahhoz még most kell pénzt pályázni. Őszi felfordulást hoz a nagykörút és a Kossuth Lajos sugárút garanciális javítása, és szintén őszre tolódik a szőregi úti körforgalom-építés az útjavítással, valamint a Bajai út városi szakaszának „gyógyítása".

Olvasóink írták

 • 10. dova 2008. július 11. 20:55
  „A Petőfi és Móravárosi sarkától kifelé vezető kerékpáros járdát ma nyitották meg az újraaszfaltozás után.
  Már most olyan hullámos, mi lez még az esők után, ha megsüllyed a visszatöltött terület?

  Csak az a probléma ezzel, hogy a kerékpárutat 2 éve újították fel sok pénzből és a lehetőségekhez képest jól.
  Először a Nagykörúton belöli szakaszt aprították fel a Távközlés nevében, most meg ez a szakasz lesz az enyészeté.
  Sebaj, legalább a szentmihályi szakaszon még zöldül is az aszfalt, a nem megfelelő alapozás miatt.

  A cégek besöprik a kivitelezői díjakat a város pedig mossa kezeiket az ilyen selejt munkák után.
  GRATULÁLOK!”
 • 9. Emlékezzünk 2008. július 11. 20:26
  „Emberek! Emlékezzünk a Kárász utca, a Tisza Lajos körút és a Dugonics tér feltúrására. Megérte? Nahát, akkor miről beszélünk? Majd ezen is túl leszünk és büszkék leszünk rá. Hozzáteszem: annak idején sokan azt mondták a Dugó térre, hogy majd nem férnek el a buszok, keskeny az autósáv, meg ilyenek. Oszt? mégis jó. Szóval ne tépjük a szánkat feleslegesen.”
 • 8. geysa 2008. július 11. 18:37
  „Szerintem a jövő közlekedési eszköze Szegeden a kerékpár, görkorcsolya és gördeszka. Minden további eszköz haszontalan és nem praktikus. Botka elvtárs meg járjon gyalog ne a régirendszámú új autójával és új barátjával!”
 • 7. Macs 2008. július 11. 17:15
  „zoltanz,

  ha lehetne bővebben :-))).
  Mi a baj azzal amit irtam? Remélem tényleg szép lesz az Anna kút és környéke.
  Te még nem jártál úgy, hogy valaminek eleve negatívan indultál neki, úgyis rossz lesz, és tényleg rossz lett. Mert akartad, hogy rossz legyen. A cikknek érzésem szerint van egy ilyen stichje, ha félreértettem valamit akkor bocs :-)).”
 • 6. zoltanz 2008. július 11. 16:05
  „Macs! Anyakomlexussal küzdesz, vagy kötekedési-rend-őr vagy? Ne ijedj meg, ha a humorérzéked kiveri a biztosítékot, ha a szemed megszokja a sötétséget, óvakodj a fényre menni, könnyen megvakulhatsz.”
 • 5. Macs 2008. július 11. 15:58
  „Miért kell a dolgokat eleve negatív felhanggal közölni? Igen, nagy dugók lesznek, ha beindulnak a munkák, de a végén jó lesz, szép lesz. A kényelmetlenségeket el lehet viselni. A lakás felújítás is nagy felfordulással, kényelmetlenséggel jár, de szerintem senki se vicsorog és anyázik, hanem megpróbál alkalmazkodni a helyzethez.
  Most is kéne a dolgohoz állni.”
 • 4. Emberke 2008. július 11. 10:19
  „Szeged, Szeged, kellett neked annakidején elégetni minden boszorkányt? Milyen jól jönne most az a sok seprű...Csak légifolyosót és leszállópályát kellene kijelölni.”
 • 3. k 2008. július 11. 09:16
  „No igen akadnak most is próblémák a Dorozsmai körforgalommal(templomnál levővel). Elöször félre tervezték csöppet a Széchenyiről a busz nem tudot ki kanyarodni, meg egy két tábla nagyon vissza pillantó tükör közelébe van. Aztán az általad említett kábelek, azon jó pár hónapig ugy kellett járni h elne harapd a nyelved. ja és megne tud mi van a körforgalom közepébe(szemét). Meg szerintem akkor is kicsi lett, csak meg kell nézni az elvileges virágos kertet benne kicsit meg lett gyomlálva egy párszor kamionnal.

  Láttam őket a Fonogyári út végén(Bajai út felől) gondolom tudjátok milyen ott at út. Csatorna fedél a Dorozsmai úton az 5-ös út felé vezető sávjába van egy hatalmas, de ugyan így a Dáni utcai busz megállóban is meg süllyedt a csatorna, a Mars térre kanyarodva a Kossuth Lajosról már évek óta élvezzűk azt a kanyart. Fonógyári út Dorozsmai kereszteződésbe, ami nem rég lett felújítva, hatalmas nyomvályúk, lehet erre a sorsa jut a Római krt is. hm sztem biztos. Lesz itt még munka bőven!”
 • 2. Szögedi 2008. július 11. 08:06
  „Igen épül, és ez nagyon is jó, csak sajnos szakszerűtlenül, szervezetlenül, én dolgoztam útépitésben, és sajos látom a hiányosságokat, a nem megfelelően visszatömöritett rétegek később megsüllyednek, kiálló vagy elsüllyedt csatornafedelek stb... és nehogy úgy járjunk mint a dorozsmai templomnál a körforgalommal, amit szerintem háromszor annyi idő alatt épitettek meg mint kellett volna, és amikor nagynehezen kész lett rájöttek, hogy egy két kábel vagy cső kimaradt, ezért aztán felvágták az utat, lefektették amit kellett, de hogy normálisan helyreálltsák az utat, hát az nem sikerült... ...csak tudnám, hogy ezeket igy hogyan lehet átvenni...”
 • 1. joy 2008. július 11. 04:54
  „Annyi év pangás után, legalább épül, javul a város infrasruktúrája!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gödör marad a Gomba helyén

Szeged - Két hete kezdték el a Gomba bontását, emiatt építési területté változott a Forrás Szálló… Tovább olvasom