Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Dugóban a kiskörúton

Nemcsak az utak teltek meg zsúfolásig, hanem a tömegközlekedési járművek is – tegnap már nemcsak az általános- és a középiskolások, hanem az egyetemisták is közlekedtek.
A Tisza Lajos körúton tegnap reggel csak lépésben lehetett haladni. Fotó: Karnok Csaba
Sokan elszoktak az igazi suli szezonos csúcsforgalomtól. Pedig legalább 15-20 perccel hamarabb érdemes elindulni, ha nem akarunk elkésni. A pénteki és a tegnapi közlekedést a Huszár Mátyás rakpart lezárása nehezítette.

Tegnap reggel fél nyolc előtt megindult a roham. Mindenki úgy szlalomozott a nagykörúton egyik sávból a másikba, mintha azzal előrébb lenne. A hidakon egymást érték a kocsisorok, de ott az araszolós tempó már megszokott.

Az igazi megmérettetés a Tisza Lajos körút és a József Attila sugárút kereszteződésében volt. Sokan bíztak abban, hogy a hétvégi halászlés bulinak már nyoma sincs, és megpróbáltak a rakparton autózni. A fesztiválnak éjfélkor vége volt ugyan, és elvileg azt az útszakaszt reggel hatkor át kellett volna adni a forgalomnak, mégsem így történt. Az árusok hajnali ötre elpakolták a standokat, de a környezetgazdálkodási kht. szakemberei úgy ítélték meg, hogy a rakpart egyelőre balesetveszélyes.

– Reggel háromnegyed nyolc után nyitottuk meg a forgalom előtt a rakpartot. Aki az előtt hajtott be, a tiltó tábla ellenére tette – tájékoztatott Serege János, a kht. városüzemeltetési részlegvezetője. Reggel öttől a nagyobb zsírfoltokat takarították, mert azokon könnyen megcsúszhattak volna az autók. Eltávolították a közművezetékeket is, amelyeket a fesztivál alatt használtak. A rakpartot egyelőre nem tervezik lezárni, így talán már mától jobban megoszlik a forgalom.

A legnagyobb tumultus a nagykörúton, a Mars téren és az iskolák közelében alakult ki. A buszokra és a villamosokra már felszállni sem volt könnyű. Előfordult, hogy meg kellett várni a következő járatot, mert nem lehetett fölférni. Akinek mégis sikerült, hering üzemmódban utazott.
A főiskolásoknak tegnap, az egyetemistáknak jövő héten kezdődik az oktatás. A jó hír: ők nem autóval indulnak beiratkozni és órát felvenni, hanem tömegközlekedési járművel.

– Tizennégy busszal indul ilyenkor több, ezek között találunk olyanokat is, amelyek kifejezetten a kollégisták, főiskolások iskolába jutását könnyítik meg – tájékoztatott Draskóczy István, a Tisza Volán helyi járataiért felelős vezetője. Ilyen például a 83A-s jelzésű autóbusz, ami a tanárképzősök közlekedését segíti.

– A nyári forgalomhoz képest 40 százalékkal több az utas, de a csúcspont igazából 1-2 hét múlva várható, amikor az egyetemek is teljes gőzerőre kapcsolnak – mondta Török Mónika, az SZKT szóvivője. Ez azt jelenti, hogy szeptember végén, október elején már 70 százalékkal többen szállnak fel a villamosokra, trolikra és buszokra, mint azt a nyáron megszoktuk.

Gy. N.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötvenhatos osztály a sándorfalvi iskolából

Ötven évvel ezelőtt voltak tizennégy évesek a sándorfalvi iskola végzős nyolcadikosai. Az 1956-os… Tovább olvasom