Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Dugójáratban: többet álltunk, mint haladtunk

Szeged - A GPS 3 percre becsüli a Boldogasszony sugárút és a Mars tér közti utat autóval – tegnap délután 10 perc alatt tettük meg. Végigjártuk az összes szegedi építkezés, felbontás, terelés útvonalát. Percenként átlagosan 200 métert haladtunk.
20 kilométert másfél óra alatt tettünk meg autóval Szegeden tegnap délután, a sajtóházból indulva és ide érkezve – vagyis percenként nagyjából 200 métert haladtunk. Magunkra vessünk, ha a pénteki csúcsban úgy döntöttünk: végigjárjuk az összes építkezés, felbontás, terelés útvonalát.

Naná, hogy a Boldogasszony sugárút felé indultunk a sajtóházból: nyüzsögtek az építők a sínek mentén. Amint az Oldal utcából kifordultunk, egy hatalmas markoló állta utunkat. Beragadtunk: szemben, a Bécsi körút irányában egy Volvo fordult meg éppen, a járdán előtte óvodás csoport kelt át. A Szentháromság utcán, ahol a héten a 8-as troli vonalának meghosszabbításához szükséges felsővezeték-tartó póznákat telepítették, tegnap nyugalom volt.

Nem úgy a Tisza Lajoson, ahol a sárgán villogó jelzőlámpák az udvariatlanabb autósoknak kedveztek. A Mars térre igyekeztünk: a GPS szerint másfél kilométeres utat 3 perc alatt megtehettük volna – 10 alatt sikerült. A rendelőintézettől a Kálvária sugárút elejéig egyszer kapcsoltunk második sebességi fokozatba. 4 percig tartott az út.

Autó autó hátán. Járhatatlan a Szatymazi utca. Fotó: Karnok Csaba
Autó autó hátán. Járhatatlan a Szatymazi utca.
Fotó: Karnok Csaba

Az igazi kálváriának a nagykörút bizonyult: araszoltunk egy pöfögő Ikarus, egy román kamion és egy kisteherautó között, totál bedugulva. Harmadikba a Mérey utca magasságában kapcsolhattunk először – hogy végre „kilőjünk" közülük. A Bertalan hídon, amely a tetején a dilatációs szőnyeg hibája miatt szombat óta egy sávra szűkült Szeged irányában, nem volt fennakadás. Mozgást – munkást – nem láttunk a lezárt rész körül.

A Kossuth Lajoson is haladtunk, egészen a terelőútvonalnak számító Szatymazi utcáig – innen csak a negyedik lámpaváltás után tudtunk kikanyarodni a Rókusi körútra. Ez sem volt könnyű feladat: egy, a felbontott rókusi csomópont felé igyekvő kamion „bennragadt" a kereszteződésben, elállva utunkat. Majd következettmegint a Kálvária, megint az araszolás – a Veres ács utca magasságában kezdődtek a gondok. De nem mindenkinek: az egyik csomagküldő szolgálat furgonjának sürgős fuvarja lehetett, végighasított a kocsisor mellett, a síneken.

A Felhő utcából hosszú percekig nem tudott balra kikanyarodni egy nő – a kereszteződést is elfoglalták az autók.

Boldogasszony: kedden próbajárat

– A munka 95-98 százalékban készen van, az eddig el nem végzett feladatok értéke a projekt összegének 1 százaléka – mondta el Orosz Károly, az 1-es villamosvonal felújítását végző A-Sz-E Konzorcium vezetője. Szerinte hétfőre–keddre végeznek a Boldogasszony sugárúton. Kedden a villamos próbajáratban tesztelheti az új síneket. A konzorciumvezető úgy saccol: a műszaki átadás-átvétel egy hétig tarthat. A város szerint mától ketyegő kötbér ügyében „van véleménykülönbség", de ezt tárgyalóasztalnál szeretnék megbeszélni, nem a sajtón keresztül. Hétfőre ígért pontos menetrendet a sugárúttal kapcsolatban – arra a kérdésre, hogy mikor közlekedhetnek itt újra az autók, annyit mondott: „mihelyst lehet".

Felszedték az aszfaltot a Reök előtt

Tegnap felbontotta a Reök-palota előtti parkoló és úttest aszfaltját a belváros-rekonstrukciós projekt ezen részéért felelős kivitelező, az ATV Konzorcium. Emellett a lovas szobor kerítésének kőszegélyét is felszedték – tájékoztatott Máté Tamás, a Szeged Pólus Nonprofit Kft. projektvezetője. Két nagy munkagép, egy lánctalpas és egy gumikerekes, és  mintegy 15 ember dolgozott a helyszínen. Mint már megírtuk: csütörtök reggel lezárták a forgalom elől a Kölcseyt, mert ott sétálóutcát alakítanak ki, és átépítik a Reök előtti teret. Emiatt a Tisza Lajos körút felől tilos behajtani a Kárász utca irányába, és nem lehet autóval bemenni a Reök parkolójába, valamint a Fekete Sas utca felé sem.

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. man 2009. december 06. 19:53
  „Érdekesek ezek a cikkek a délmagyarban, először az öngyilkos biciklisekről, utána balf.sz autósokról... Most egy jó darabig nem voltam szegeden (hála Istennek), és csak a szeged táblától a lakóhelyemig annyi marhát láttam mint amennyit máshol egy hónap alatt nem sikerül összeszedni. Volt benne minden, autó, gyalogos, troli, bicikli, stb stb... ez már no comment...”
 • 30. ifj. Nagy Gábor 2009. december 05. 23:20
  „16. valoperes_zugugyved 2009.12.05. 12:43
  "Bartha idejében azért még lehetett közlekedni foylamatosan.ma nem!ezek tények."

  Az is tény, hogy 10 évvel ezelőtt még lényegesen kevesebb autó volt napi forgalomban az utcákon Szegeden.”
 • 29. miss.erika 2009. december 05. 22:39
  „Én a bringámmal simán lehagyom őket és gyorsan célba érek! :-) Kell az autó, persze, nagy a szegénység, a gazdasági válság!!! A Mc Donalds´-nál például a feneküket sem emelik ki a kocsijukból az autósok, úgy kapják a hamburgerüket... Persze, autó nélkül a szomszéd sarkig sem képesek elmenni... Megérdemlik a dugót!”
 • 28. Mil 2009. december 05. 20:11
  „Ezegyébként részben közlekedésszervezési balf@szoskodás miatt is van. Példa: Szatymazi utca, 2 sáv, de csak ez egyikből lehet balra kanyarodni(amerre pedig többen mennének), míg egyenesen mind2 sávból(pedig arra kevesebben mennek). Jómagam, bár szabálytalanul, de a jobb sávból kanyarodok balra, és súlyos perceket nyerek vele :)”
 • 27. tiplike 2009. december 05. 18:20
  „Az országos mintára megalakult Szegedi Civil Fórum képviselői a hét elején bejelentették: a Mars téri pavilonromboló akció miatt december 6-án, vasárnap 18 órától demonstrációt szerveznek Botka László polgármester háza elé. Alább a civil tömörülés felhívását olvashatják.
  Gyertyaláng és buldózer

  Advent első vasárnapján 18 órakor a szegedi Dóm téren Botka László polgármester úr meggyújtotta az adventi koszorú első gyertyáját, mely a bűnbánat jele. Ezzel pontosan egy időben az ő utasítására elindultak a buldózerek a Mars téren, hogy alkotmányellenesen és jogszerűtlenül rombolják le 13 kereskedő magántulajdonát, esélyt sem adva a tulajdonosoknak személyes holmijuk, árukészletük mentésére.
  Az ördögi események egyhetes fordulójára a Szegedi Civil Fórum demonstrációt szervez polgármester urunk házához 2009. december 6-án, vasárnap 18 órai kezdettel (Szeged-Baktó Tölgyfa u. 1.).
  Program:

  A gyülekezést követően néma gyertyagyújtás tiltakozva egyrészről Botka László polgármester úr alkotmánysértő, jogellenes módszerei, magatartása, másrészről a Délmagyarország az ügyben folytatott, példátlanul tisztességtelen propagandatevékenysége ellen.

  Ezt követően tartjuk meg beszédeinket.

  A kiszivárgott hírek szerint rendezvényünket provokátorok zavarhatják meg, ezért kiemelten kérünk mindenkit a nyugodt, méltóságteljes viselkedésre. Szeretettel várunk mindenkit, aki fegyelmezetten tud demonstrálni a szegedi demokrácia és a jogbiztonság visszaállításáért.

  Szegedi Civil Fórum”
 • 26. TUTI 2009. december 05. 16:30
  „Az új pályán is mérted már, mert ott gyorsabb, az autók huzata miatt is! ;) :D”
 • 25. vuk 2009. december 05. 16:11
  „60-70 perc lehet.”
 • 24. TUTI 2009. december 05. 15:55
  „...és Szeged Hmvhely mennyi bringával?”
 • 23. vuk 2009. december 05. 15:30
  „Bringaval sosem kerulok dugoba.
  Nekem ujhid-hattyas sor 10-15 perc bringaval :)”
 • 22. szunyi 2009. december 05. 14:19
  „Nem te állsz a dugóba, te magad vagy a dugó.

  Amcsi közmondás.”
 • 21. CsImre 2009. december 05. 14:09
  „16. valoperes_zugugyved:

  Hát igen, Bartha úgy gondolta, hogy megvárja, míg készen lesz az M43-as. Csakhogy az nem épült.
  :)”
 • 20. TUTI 2009. december 05. 13:31
  „Akkor lehet, hogy Szeged HMvhely meg sem 14 perc??? ;)”
 • 19. GreatWhiteShark 2009. december 05. 13:21
  „Azért van dugó, mert nem hiszitek el, hogy nehéz haladni a belvárosban, ezért elmentek megnézni, hogy "télleg dugó van?", és a dugó lesz, mert ti, dugónézők ott vagytok és nézitek, hogy kialakul.

  :)”
 • 18. TrombiFrédi 2009. december 05. 12:49
  „A dugó nem más mint "áldozat", a valamikori szebb és kényelmesebb városért, ami ki tudja mikor jön el, talán ha mindenki tényleg neki kezd dolgozni a beruházásoknál és nem csak lődörög, vagy akkor sem?!:)”
 • 17. valoperes_zugugyved 2009. december 05. 12:44
  „csonaklakkos,költözz te pestre!”
 • 16. valoperes_zugugyved 2009. december 05. 12:43
  „Bartha idejében azért még lehetett közlekedni foylamatosan.ma nem!ezek tények.”
 • 15. Besenyő_Pistabácsi 2009. december 05. 11:41
  „Én a városvezetés helyében még Karácsony előtt mindenképpen szétb*sznám a kiskörutat is, ja és lezárnám a rakpartot a sok mocsok autós elől valamint, egyik nap csak Szeged felé engedném közlekedni a Bertalan híd forgalmát egy sávon, másnap csak Újszeged felé ugyanez.”
 • 14. Lúdasmatyi 2009. december 05. 11:22
  „Köszönjük szépen városvezetés!Igazatok van ,nem kellett volna megvárni az M43-t.”
 • 13. papen 2009. december 05. 10:23
  „Ez megy már vagy 3 hónapja. Jó reggelt DM...”
 • 12. CsImre 2009. december 05. 10:02
  „ilyen működési zavarok mellett az autó rossz választásnak tűnik.

  Amúgy emberek élnek a Szaharában, az É-i sarkkörön túl, sőt, a világűrben is. Nem hiszem, hogy a mi városunkról kéne, hogy az embernek az élhetetlenség az eszébe jusson.”
31 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az autópályát és a kötbért félti a szegedi Fidesz

Szeged - A Fidesz szegedi szervezete szerint hiába csúszik az M43-as autópálya építése, nem biztos,… Tovább olvasom