Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Dugók az iskolák körül

Naponta feszültségben érkeznek a szegedi belvárosi iskolákba azok a tanulók, akiket autóval szállítanak a szüleik. A reggeli csúcsforgalomban, a dugókban a gyerekek legfeljebb a másik autós szidalmazását hallják. A zsúfoltság miatt a Boldogasszony sugárúton, a Hősök kapujánál reggelente káosz van.
Fotó: Schmidt Andrea
Hat szegedi belvárosi iskolánál figyeltük meg, hogyan érkeznek a gyerekek. A legtragikusabb kép a Boldogasszony sugárúton fogadott reggel hét és nyolc óra között: a Ságvári és a Juhász Gyula gyakorló iskola előtt dupla, sőt tripla sorban álltak az autók. A villamos hatalmasakat fékezett, a gyerekek és a kezüket fogó szülők szlalomoztak a gépkocsik között. Baleset nem történt, de ez kizárólag a szerencsének köszönhető.

– A szülők nem szívesen engedik el a gyerekeket egyedül az iskolába, mert attól félnek, hogy inzultusok érik az utcán, és nehezen mondanak le az autóztatás nyújtotta vélt kényelemről is – magyarázta Vishy Csabáné, a Ságvári igazgatóhelyettese. – Régen az osztályfőnökök büszkék voltak, ha a tanítványaikat már nem kellett kísérgetni a szülőknek – emlékezett vissza a tanárnő.

Az iskolák előtt egyetlen tábla sem tiltja a megállást, nyolc óra után a legtöbb helyen parkolni is lehet. Az Európai Unió javaslata szerint, hogy valamennyi gyerek egyenlő elbánásban részesüljön, a legjobb megoldás az, ha teljesen megtiltják az iskola épülete előtti megállást. Ha egy másik utcában például megálló öblöt alakítanak ki, akkor megelőzhető az iskola épülete előtti zsúfoltság.

Igazi hőstettnek számít reggelente áthaladni a Hősök kapuja alatt. Fotó: Schmidt Andrea
Lantos Péter, az önkormányzat közlekedési referense úgy gondolja: az iskolák környékén a drasztikus közlekedési változtatás nem vezetne eredményre, ezért „Megállni tilos!" táblákat nem helyeznek ki. Egyelőre a közlekedési szokások lassú átalakulásában bízhatunk – mondta.
Uniós felmérés szerint a csúcsforgalmi időszakban a városban autóval megtett utak 20 százaléka kapcsolódik a gyerekek iskolába fuvarozásához. A megkérdezett tanulók fele mondta azt, hogy legszívesebben biciklivel járna suliba. Ehhez persze arra volna szükség, hogy a kerékpárutak az iskolákhoz vezessenek.

– Ha biztonságos kerékpárutak épülnének a városban, akkor mi is fedett tárolót építenénk. Jelenleg a kerítéshez kötik a gyerekek a biciklijüket – mondta Kókai Gyula, a rókusi iskola igazgatója. Reggelente itt a polgárőrök besegítenek, a gyerekek biztonságban érezhetik magukat az iskola környékén. Az igazgató szerint a lépcsőzetes munkakezdés bevezetésével – amit az iskolákban is újra alkalmazhatnának – enyhíteni lehetne a gondokon.


Áldozatok

Az UNICEF felmérése szerint a közúti balesetek képviselik az elsőszámú okot a gyermekek elhalálozásánál. Balesetek során elhunyt minden három gyermek közül egy erőszak áldozata. Három közül egy esetben autóban ülő utasok az áldozatok. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alkotmánybíró lett Balogh Elemér

Megválasztotta az Alkotmánybíróság tagjának tegnap az országgyűlés Balogh Elemért, a Fidesz… Tovább olvasom