Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Dühöngők áldozatai: a dühöngők

A bekerített szegedi aszfaltpályákat nap mint nap rongálják, törnek-zúznak a vandálok, megbontják vagy elviszik a dühöngők kerítését. Áldatlan állapotok uralkodnak a Szent György téri egyházi játszóhelyen is, ott a kőkerítés lenne a megoldás.
Göröngyös a dühöngő aszfaltja, alkalmatlan a labdázásra. A kiálló drótok balesetveszélyesek, ezért csak mellé, a játszótérre engedem ki a fiúkat – mesélte Öreg-Rókuson a Murányi utcában Tóthné Györgyi, amikor megkérdeztük, hol fociznak a fiai. És ezzel nincsen egyedül a szegedi édesanya, hiszen a harminckilenc városi aszfaltketrec – hivatalos nevén bekerített labdapálya – nagy része lepusztult. Szinte mind önkormányzati telken található játszóhely, fenntartásukról a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. gondoskodik.

Nemcsak az a huszonöt-harminc év látszik meg a dühöngőkön, ami a megépítésük óta eltelt; tönkreteszik ezeket a dühöngő látogatók is. Az elavult aszfaltszőnyegeket, ahol „bemásztak" alájuk a fák gyökerei, az utóbbi öt évben újraaszfaltozták, ennek ellenére gyászos a kinézetük. – A kerítések dróthálóját, a kapukat és a kosárpalánkokat minden héten cserélhetnénk. Mi sem hittük volna, ha a felügyelőink nem látják: a hatévesektől egészen a felnőttekig minden vandál ezeken tölti ki a dühét – összegzett Varga Gábor, a környezetgazdálkodási kht. részlegvezetője. Mászófalnak használják a kerítést, felcsimpaszkodnak rá, szétrázzák. Másutt föltépik, hogy kifelé menet lerövidítsék az utat. Sőt gyakorta előfordul, hogy drótvágóval mennek ki „játszani". A szétszaggatott drót pedig veszélyes, ezért minden héten felmérjük, javítjuk a károkat. Elvisszük a szétrúgott kapukat, a letépett kosárpalánkokat. Csak a szegedi dühöngőkön többmilliós a kár minden évben.

Kultúra nyet

A Szent György téri dühöngő a felsővárosi plébánia területe, minden évben önkormányzati segítséggel és önerőből tartják rendben. „Kultúra nyet, vécének, szeméttelepnek használják, csak a kitakarítást tudjuk vállalni időről időre. Megoldást a kerítés jelentene, nagyjából 10-12 millió forintból. A várostól kérünk segítséget hozzá" – fogalmazott Amászka László plébános.

Megoldás? Az állandó felügyelet, mert bezárni ugyebár nem lehet az olyan játszóhelyet, ahonnan már a kerítést is meglovasították, mint Tarjánban. Le kellene bontani, ahol nincsen rá szükség, mint az újszegedi Csanádi utcait, de a felszámolás több százezres költség. Átépíthető, mint a Sárosi utcai, ahová strandlabdázáshoz álmodtak pályát a környékbeliek homokkal, hálóval. Csakhogy az ára annak is évente több mint félmillió forint lenne. Újraszőnyegezhető gumitéglával, szintén több millió forintból. Ennyi pénze nincsen az önkormányzatnak, mindössze évi másfél-kétmillió forint, ami a drótfoltozásra elég.

Kiút a normális használat, mint például a Csongrádi sugárúti dühöngőknél. Vagy ha az önkormányzati képviselők áldoznak rájuk a keretükből, mint a felsővárosi Vajda utcában, Újszegeden, a Herke utcában vagy a Bartók Béla téren.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bekamerázzák a városházát

Tizenkétmillió forintból bekamerázzák a szegedi városházát, így akarnak a falfirkálók ellen… Tovább olvasom